Σύμβαση 2.7 εκατ. ευρώ της ΔΕΥΑΔ για τον έλεγχο του υδατικού ισοζυγίου

0
2249

– Θα γίνει εγκατάσταση 8.520 τοπικών σταθμών ελέγχου παροχής
– Στο 95% περίπου η εξέλιξη του νέου δικτύου στη νότια πλευρά της πόλης

Σε σύμβαση με τον ανάδοχο, για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, για τον έλεγχο των υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων και του υδατικού ισοζυγίου των ζωνών υδροδότησης σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού στον Δήμο Δράμας, θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΔ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2.749.770 ευρώ.
Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η επέκταση του υφιστάμενου συστήματος μείωσης διαρροών σε επιλεγμένες ζώνες των δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. ΔΡΑΜΑΣ οι οποίες παρουσιάζουν ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, μεγάλο επίπεδο μη τιμολογούμενου νερού (μη ανταποδοτικό νερό), αυξημένο δείκτη διαρροών, μη ορθολογικό τρόπο λειτουργίας με σκοπό τον έλεγχο των υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων και του υδατικού ισοζυγίου.
Για την υλοποίηση του έργου θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων είκοσι τοπικών σταθμών ελέγχου παροχής (Τ.Σ.Ε.Π). Επίσης θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση σταθερού δικτύου μεταφοράς δεδομένων κατανάλωσης και επικοινωνίας με τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.) μέσω αναμεταδοτών και συγκεντρωτών. Ακόμη θα γίνει προμήθεια φορητού εξοπλισμού ελέγχου, όπως και προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικών για την επέκταση του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει παράδοση σε θέση πλήρους και κανονικής λειτουργίας του συνολικού συστήματος, δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΔ και υποστήριξη του συνολικού συστήματος.
Με το σύστημα αυτό πλέον θα γίνεται αυτόματη μέτρηση στη ζώνη 1 της ύδρευσης που περιλαμβάνει την πόλη της Δράμας, όπου δεν είχαν εγκριθεί οι συνδέσεις και τα υδρόμετρα. Είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εξέλιξης των υποδομών που σχετίζονται με το σύστημα υδροδότησης της πόλης. Ο ρόλος των τοπικών σταθμών που θα τοποθετηθούν είναι ο έλεγχος των διαρροών και του έγκαιρου εντοπισμού τους. Ουσιαστικά η υλοποίηση αυτού του έργου θα οδηγήσει σε μικρότερο κόστος λειτουργίας το σύστημα ύδρευσης και θα εξαλείψει το πρόβλημα απώλειας νερού στο δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά επίσης την πρόοδο της αλλαγής του δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Δράμας, αυτή τη στιγμή οι εργασίες γίνονται στο νότιο τμήμα της πόλης (Αμπελόκηποι, Στενήμαχος κλπ.) όπου τα σχεδιαζόμενα έργα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90 έως 95%. Η ΔΕΥΑΔ προχωρά πλέον στην ίδια περιοχή σε εργασίες για την τελική διάθεση νερού στα σπίτια της περιοχής από το νέο δίκτυο. Η παροχή νερού από το νέο δίκτυο ύδρευσης, εκτιμάται από στελέχη της υπηρεσίας, ότι θα αρχίσει να γίνεται μετά την 15η Αυγούστου.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων του νέου δικτύου, στη νότια πλευρά της πόλης, θα ακολουθήσει το κέντρο της Δράμας, έργο για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη στην ΔΕΥΑΔ, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του έργου που έχει προϋπολογισμό περίπου 8 εκατ. ευρώ. Στελέχη της ΔΕΥΑΔ εκτιμούν ότι από το 2022 θα ανοίξει νέα πρόσκληση, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ