Από 29 Μαΐου έως 27 Ιουνίου επιστρέφει στο Καλαμπάκι ο Πολιτιστικός Μάιος

0
2854

– Προσεκτικά μηνύματα αισιοδοξίας από τον Μ.Π.Σ. Καλαμπακίου
– Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Θεοδωρίδου μιλά στα «Χ» για το πρόγραμμα και το σκεπτικό της διοργάνωσης που επιστρέφει μετά από δύο χρόνια

Ένας καταξιωμένος πολιτιστικός θεσμός στα τοπικά δρώμενα, ο Πολιτιστικός Μάιος, θα διεξαχθεί φέτος μετά από την αναγκαστική παύση των δύο προηγούμενων ετών. Ο Πολιτιστικός Μάιος διοργανώνεται στην Κοινότητα Καλαμπακίου του Δήμου Δοξάτου από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου και φέτος έχει τίτλο: «Άνοιξε το παράθυρο να μπει, δροσιά να μπει του Μάη». Η δημοφιλής εκδήλωση, όπως και οι υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες, δεν πραγματοποιήθηκαν από την αρχή της πανδημίας λόγω των προληπτικών μέτρων που αποφασίστηκαν από την πολιτεία για την ανάσχεσή της.
Ο φετινός Πολιτιστικός Μάιος ξεκινά στις 29 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η παρουσίαση του κτηριακού έργου που ολοκληρώνεται και των παραδοσιακών φορεσιών της ιματιοθήκης του συλλόγου, με την ένταξη του έργου στο τοπικό πρόγραμμα leader και με δικαιούχο τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου.
Η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κ. Αθανασία Θεοδωρίδου διευκρίνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι ο σύλλογος σχεδιάζει δράσεις απόλυτα προσαρμοσμένες στις συνθήκες που επικρατούν με φόντο την υγειονομική κρίση. Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Καλαμπακίου θα περιλαμβάνουν δράσεις που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, οι οποίες δεν εγείρουν θέματα μετάδοσης του κορωνοϊού ή πρόκλησης συνωστισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου εισέρχεται πλέον σε μία νέα περίοδο, μεταφέροντας μέσα από τον πολιτισμό μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.
«Φέτος ξεκινούμε, με αφορμή τον Πολιτιστικό Μάιο, αλλά και ως τον Οκτώβρη (όσο μπορούμε να είμαστε σε ανοικτούς χώρους), παρουσίαση των Δραμινών συγγραφέων, με στόχο να καλύψουμε σταδιακά ένα μεγάλο εύρος σε αυτόν τον τομέα. Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε στον κόσμο μία άλλη ματιά και για το βιβλίο. Επίσης, θα κάνουμε το φεστιβάλ παιδικού βιβλίου, το οποίο σχεδιάζαμε ως ανεξάρτητη δράση, αλλά φέτος το εντάξαμε μέσα στον Πολιτιστικό Μάιο. Νομίζω ότι οι δράσεις αυτές θα μας βοηθήσουν να βγούμε σταδιακά έξω και να αποκτήσουμε και πάλι τη ζωή μας» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός γίνεται με κάθε επιφύλαξη και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος. Οπότε θα προσπαθήσει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και σε συνεργασία με την Κοινότητα Καλαμπακίου, τον Δήμο Δοξάτου και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας να δώσει φέτος μια διαφορετική υφή στις εκδηλώσεις του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της covid-19. Η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις ενώ στον χώρο των δράσεων θα υπάρχουν απολυμαντικά χεριών.
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους τους συνδιοργανωτές φορείς, όλους τους χορηγούς, καθώς και όλους τους συλλόγους και φορείς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Επίσης, ιδιαίτερα ευχαρίστησε όλους τους δασκάλους των τμημάτων του Συλλόγου, όλους τους εθελοντές, τα μέλη και τους φίλους, όλα τα παιδιά και τους ενήλικες για το μεράκι και την αυταπάρνηση με τα οποία δούλεψαν για να μπορέσει να παρουσιαστεί για άλλη μία φορά αυτή άψογη διοργάνωση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Μαΐου

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΪΟΥ 2021
6.30 μ.μ.: Δράση Τμήματος Καλών Τεχνών «Ζωγραφίζουμε την άνοιξη»
Ζωγραφίζουμε τους κάδους ανακύκλωσης και τους μετατρέπουμε σε ανοιξιάτικα τοπία. Μια δράση για καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και φαντασίας!
Με την καθοδήγηση και επιμέλεια της ζωγράφου κυρίας Παρασίδου Σοφίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2021
10.00 π.μ.: Ποδηλατοδρομία
Ποδηλατικός γύρος του χωριού μας! Με τα ποδήλατα μας μαθαίνουμε το χωριό μας!

ΣΑΒΒΑΤΟ 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
7.30 μ.μ.: «Με νου παράδοσης», «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων»
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Δοξάτου παρουσιάζουν με νου παράδοσης, το παραδοσιακό μενού του τόπου μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 06 Ιουνίου 2021
8.00 μ.μ.: «Λόγος Δραμινών»
Ανοίγουμε τον κύκλο παρουσίασης Δραμινών λογοτεχνών με την πρώτη παρουσίαση από το Καλαμπάκι. Το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπακίου, το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου και το βιβλιοπωλείο «Μια φορά κι έναν καιρό» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπητή μου Ευδοξία» της Αθανασίας Θεοδωρίδου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι κυρίες Κυράνθη Στράντζαλη και Ελένη Πετρά. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας. Την αφήγηση θα συνοδεύσει με την κιθάρα του ο Θανάσης Τσότογλου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
8.00 μ.μ.: «Λόγος Δραμινών»
Παρουσίαση του βιβλίου «Σπίτι παιδιού» του Κυριάκου Συφιλτζόγλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος κυρία Τούλα Θωμαίδου και ο συγγραφέας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 & ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
7.00 μ.μ.: «Πρώτο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου»
Η πρώτη γιορτή παιδικού βιβλίου είναι γεγονός! Με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου «Μια φορά κι έναν καιρό» και τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου.
Το Σάββατο 12 Ιουνίου οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων Μάρθα Αποστολίδου, Παναγιώτης Δημητρόπουλος και Δημήτρης Μπογδάνος ανοίγουν το παράθυρο για να μπει η δροσιά και το άρωμα του βιβλίου.
Την Κυριακή 13 Ιουνίου η συγγραφέας Ελένη Θεοδοσίου συνομιλεί με τα παιδιά σε μία διαφορετική παρουσίαση.
«Χαρίζω ένα βιβλίο»: δημιουργώ την πρώτη παιδική βιβλιοθήκη στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας
«Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών… φέτος αλλιώς».
Την Κυριακή 13 Ιουνίου μαθαίνουμε την παραδοσιακή φορεσιά ντύνοντας χάρτινες κούκλες! «Ενδύω», μία πρωτότυπη δράση για όλα τα παιδιά.
«Κύκλος χορού»: Με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου κυρίας Βαρβάρας Παρασκευά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
8.00 μ.μ.: «Λόγος Δραμινών»
Παρουσίαση του βιβλίου «Αγροτικές ιστορίες» του Χρήστου Γκόντια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
10.30 π.μ. Παράλληλες δράσεις- σκάκι.
Mε τη συνεργασία του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
8.00 μ.μ.: «Λόγος Δραμινών»
Οι συγγραφείς Βαγγέλης Ιωσηφίδης και Βασίλης Λαχανιώτης συνομιλούν μεταξύ τους, μεταξύ μας, σε μια παρουσίαση βιβλίων με άλλο ύφος!

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
9.00 μ.μ.: «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι»
Μουσική βραδιά με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Δράμας κυρίου Νικόλα Γιαμαλή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
«Παρουσίαση της υλοποίηση της πράξης με δικαιούχο τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου με το Μέτρο 19.2 LEADER/CLLD – ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΣ- Α.Α.Ε. ΟΤΑ, συνολικής δημόσιας δαπάνης 144.807,1€»
Παρουσίαση του κτηριακού έργου που ολοκληρώνεται και των παραδοσιακών φορεσιών της ιματιοθήκης του Συλλόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!