Από συσσωρευμένη ρύπανση 25 περίπου ετών απαλλάσσεται ο υδροβιότοπος
Ο μοναδικός χαρακτήρας του και η απαράμιλλη ομορφιά του έχουν αναγνωριστεί από χιλιάδες επισκέπτες τα χρόνια που πέρασαν. Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας δεν εντάχθηκε τυχαία στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος Culture 2000.
Ωστόσο, όπως κάθε τι, χρειάζεται και αυτό τη φροντίδα του. Δυστυχώς, στα νερά του πάρκου και ειδικότερα σε σημεία, συνήθως αθέατα στον επισκέπτη, είχε συσσωρευτεί ρύπανση από την εποχή που έγινε η διαμόρφωσή του, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χρονικά της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης.
Εδώ και 15 περίπου ημέρες η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Δράμας αξιοποιώντας την περίοδο του lockdown καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού της κοίτης των νερών του πάρκου και όχι μόνο, προκειμένου να απαλλάξει τον χώρο από τη ρύπανση και να αποδώσει το πάρκο και τον υδροβιότοπό του και πάλι καθαρό στους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης.
Η δράση της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Δράμας έχει ήδη απαλλάξει τα νερά του πάρκου από ρύπανση που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μουρβετίδης. Ο καθαρισμός και η απαλλαγή του χώρου από τα ρυπογόνα υλικά άρχισε από το ύψος του Μύλου και συνεχίζεται στο κυρίως μέρος του πάρκου. «Ο χώρος είχε συγκεντρωμένα μπάζα, ακόμη και πλακάκια, που πετάχτηκαν στα νερά από την εποχή που ακόμη ήταν Δήμαρχος ο αείμνηστος Σωκράτης Δημητριάδης» διευκρίνισε ο κ. Μουρβετίδης. Η επιχείρηση καθαρισμού και απαλλαγής του υδροβιότοπου από τη ρύπανση είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες και συνεχίζεται ανεξάρτητα από τις ιδιοτροπίες του καιρού, ακόμα και υπό βροχή, χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού της Υπηρεσίας Πρασίνου και των εργαζομένων του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.
Μαζί με όσα ρυπαίνουν το πάρκο απομακρύνθηκε και ένας μεγάλος κορμός δέντρου ηλικίας περίπου 35 ετών που έπεσε πριν από λίγες μέρες στο κτήριο της ΔΕΚΠΟΤΑ, από την πτώση του οποίου ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Το δέντρο παρασύρθηκε από την πτώση άλλου δέντρου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Τα περιστατικά πτώσης δέντρων στην περιοχή του πάρκου, βέβαια, δεν είναι πρωτόγνωρα, καθώς τα περισσότερα είναι μεγάλης ηλικίας και οι αντοχές τους περιορίζονται ακόμη περισσότερο από την υγρασία, όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Μουρβετίδης.
Το ευτύχημα πάντως είναι ότι το πάρκο δεν επιβαρύνθηκε τόσο πολύ από πλευράς ρύπανσης από τους επισκέπτες κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και του lockdown, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί την άνοιξη, κάτι που, όπως εκτιμά η Υπηρεσία Πρασίνου, οφείλεται κυρίως στη μικρότερη επισκεψιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Στόχος των εργασιών της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Δράμας είναι μέσα από τη μείωση της χρόνιας ρύπανσης του πάρκου ο καταπράσινος χώρος που θυμίζει τοπία της Κεντρική Ευρώπης να αναδειχθεί και πάλι ως σημείο αναφοράς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Το μοναδικής ομορφιάς πάρκο που βρίσκεται στην καρδιά της Δράμας διαμορφώθηκε με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου του Α.Π.Θ., η οποία μάλιστα διακρίθηκε κατά το παρελθόν ως η καλύτερη μελέτη αξιοποίησης τουριστικού χώρου.