Έκθετο το πρώην ΚΙΧΝΕ σε κινδύνους πυρκαγιάς

0
2971

– Προσπάθησαν να βρουν λύση αλλά, όπως λένε οι κάτοικοι, τους παραπέμπουν από τον ένα φορέα στον άλλο
– Κινδυνεύει και το αλσύλλιο, λένε οι περίοικοι, που τονίζουν ότι ο χώρος πρέπει να καθαριστεί και να μην μείνει αφύλακτος

Καθημερινά αντιμέτωπο με τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Δράμας (πρώην ΚΙΧΝΕ) στην οδό Ιπποκράτους, καθώς υπάρχουν συσσωρευμένα στον χώρο του κλαδιά και ξερόχορτα, ενώ και το κτήριο είναι αφύλακτο και ανοικτό σε απρόσκλητους επισκέπτες, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής.
Οι περίοικοι έχουν έρθει σε επαφή με τον Δήμο Δράμας και τον Στρατό προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για τον χώρο, καθώς, όπως εξηγούν, σε περίπτωση πυρκαγιάς κινδυνεύει να γίνει παρανάλωμα του πυρός όχι μόνο ο χώρος του πρώην ΚΙΧΝΕ αλλά και οι κατοικίες τους που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής καθώς και η μεγάλη σε έκταση πευκόφυτη περιοχή που ξεδιπλώνεται από το ύψος του Παραρτήματος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων μέχρι και το ύψος του Νοσοκομείου της Δράμας.
«Για το πρόβλημα που υπάρχει, επικοινωνήσαμε με τις υπηρεσίες, τον Δήμο Δράμας και τον Στρατό. Ο ένας μας παραπέμπει στον άλλο» δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δραμινός παθολόγος κ. Κώστας Καραμπατζάκης που είναι κάτοικος της περιοχής.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η προσπάθεια επικοινωνίας με τις υπηρεσίες, δεν έγινε μόνο από τον ίδιο αλλά και από άλλους κατοίκους της περιοχής. «Προσωπικά, οι λόγοι της επικοινωνίας μου με τις υπηρεσίες ήταν και συναισθηματικοί διότι υπηρέτησα στο πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το κτήριο ήταν στολίδι με πολύ μεγάλη ιστορία και το βλέπουμε να γκρεμίζεται. Μπαίνουν μέσα στο αφύλακτο κτήριο διάφοροι τα βράδια και υπάρχει ο φόβος να βάλλουν κάποια φωτιά ηθελημένα ή όχι. Αν ο χώρος αυτός πάρει φωτιά κινδυνεύουν και τα γειτονικά σπίτια. Το κτήριο του πρώην ΚΙΧΝΕ είναι μεγάλο σε έκταση. Στον αύλειο χώρο υπάρχει ξερή βλάστηση η οποία είναι εύφλεκτη. Ταυτόχρονα γκρέμισαν τα πίσω τοιχία της αυλής και αυτά που υπάρχουν στη μπροστινή πλευρά, προς την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Με τις βροχές μπορεί να καταρρεύσει όλο το τοιχίο» σημειώνει ο κ. Καραμπατζάκης.
Σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς επισημαίνει στα «Χ», ότι εάν υπάρξει πυρκαγιά στον χώρο του πρώην ΚΙΧΝΕ, κινδυνεύουν όλα τα σπίτια της οδού Ιπποκράτους. Παράλληλα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί στο αλσύλλιο, από τον χώρο του Θεραπευτηρίου μέχρι και το Νοσοκομείο, προς την περιοχή του παλιού Νταμπλατζά, σημειώνει ο κ. Καραμπατζάκης, εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύσει το Θεραπευτήριο, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού, αλλά και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας.
Ο χώρος του πρώην ΚΙΧΝΕ, έχει να καθαριστεί από το 2018, πριν τις δημοτικές εκλογές. Τότε ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με τον Στρατό καθάρισαν τον χώρο και απομακρύνθηκαν πεύκα που θεωρήθηκαν επικίνδυνα για πυρκαγιά. «Αλλά το θέμα δεν είναι τα πεύκα» εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης και συμπληρώνει «Αν πάρει φωτιά ο χώρος, μιας και δεν φυλάγεται και δεν περιποιείται, η φωτιά θα μεταδοθεί σε όλη την έκταση του αλσυλλίου που είναι δίπλα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, όπου υπάρχουν κατοικίες».
Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, θα πρέπει ο Δήμος να παρέμβει και πάλι προκειμένου να καθαρίσει τον χώρο και να μεριμνήσει για αυτόν. Είναι υποχρεωμένος, εάν χρειάζεται άδεια από τον Στρατό, να την εξασφαλίσει, λένε οι κάτοικοι που σημειώνουν ότι στην προσπάθεια επικοινωνίας που έκαναν με τις αρχές, τους παρέπεμπαν από τον ένα φορέα στον άλλο.
Το πρόβλημα που θέτουν οι κάτοικοι είναι πολύ σοβαρό, καθώς πέρα από την εγκατάλειψη του πρώην ΚΙΧΝΕ, σε περίπτωση πυρκαγιάς στον αφύλακτο χώρο δεν αποκλείεται να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, όχι μόνο για να περισωθεί όσο γίνεται ένας ιστορικός χώρος της πόλης, που έχει εγκαταλειφθεί, αλλά κυρίως για τους κινδύνους που υπάρχουν για τους περιοίκους και τους φιλοξενούμενους στις κοινωνικές δομές που υπάρχουν πέριξ του κτηρίου, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ