Ελάχιστα τα θετικά αποτελέσματα στα rapid test στη Δράμα

0
2479

– Ανησυχία για τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ
– Λήγει σήμερα η αναστολή εξόδου από τη δομή φιλοξενίας μετά τον πρόσφατο εντοπισμό 25 κρουσμάτων. Τέσσερις νοσηλεύονται.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας πραγματοποίησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 1 και 2 Απριλίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).
Την Πέμπτη στην ΠΕ Δράμας έγιναν rapid test στο Κέντρο Ενημέρωσης Δήμου Δράμας όπου πραγματοποιήθηκαν 53 δειγματοληψίες, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά. Επίσης, στο πλαίσιο της δράσης drive through την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα 102 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά επίσης. Στην υπόλοιπη χώρα έγιναν 98 μαζικές δειγματοληψίες σε 51 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, διενεργήθηκαν 14.367 rapid test από τα οποία ανευρέθηκαν 347 κρούσματα (2,41%).
Την Παρασκευή, στη Δράμα, τα rapid test πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης Δήμου Δράμας, στην πλατεία, όπου σε 86 δειγματοληψίες προέκυψαν 2 θετικά αποτελέσματα (2,32%). Αφορούν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 53 έτη. Επίσης, την ίδια ημέρα έγιναν δειγματοληψίες στην κοινότητα Αργυρούπολης όπου πραγματοποιήθηκαν 40 rapid test και προέκυψε 1 θετικό αποτέλεσμα (2,50%) το οποίο αφορούσε σε γυναίκα 59 ετών. Την ίδια μέρα, συνολικά στη χώρα, σε 123 μαζικές δειγματοληψίες σε 53 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, διενεργήθηκαν 18.981 rapid test από τα οποία ανευρέθηκαν 361 κρούσματα (1,90%).

Συνεχίζονται μέχρι το Σάββατο τα rapid test στον Δήμο Δοξάτου
Στο μεταξύ συνεχίζεται το πρόγραμμα των rapid test στον Δήμο Δοξάτου. Συγκεκριμένα στην κοινότητα Δοξάτου πραγματοποιούνται rapid test σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο κτήριο του Κ.Α.Π.Η. Στην κοινότητα Αγίου Αθανασίου θα γίνουν rapid test αύριο, Τρίτη 6 Απριλίου, από τις 9π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο κτήριο Κ.Α.Π.Η.. Στην κοινότητα Καλαμπακίου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Απριλίου, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο κτήριο του Κ.Α.Π.Η.. Στην Κοινότητα Φτελιάς θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 10 Απριλίου, από τις 10:45 έως τις 12:30 στο κοινοτικό κατάστημα. Ενώ στην κοινότητα Νεροφράκτη θα γίνονται rapid test το Σάββατο 10 Απριλίου από τις 12:30 έως τις 14:00 στην Μικρή Πλατεία του Αγίου Μουκίου.

Η άνοδος των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και η ανησυχία για τη δομή φιλοξενίας
Ο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων που παρουσιάστηκε στη Δράμα την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε να δημιουργεί ανησυχία σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στον Νομό Δράμας κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος, πολύ περισσότερο μετά την διαπίστωση αρχικά 18 κρουσμάτων, τα οποία στη συνέχεια ανήλθαν σε 25 που εντοπίστηκαν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Δράμα.
Αυτό άλλωστε έκανε και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας να ζητήσει, μέσω επιστολής προς την 4η ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και τον ΕΟΔΥ, περαιτέρω ενημέρωση για τα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας. Ο ιατρικός σύλλογος σημειώνει στην επιστολή του ότι έχει ανεπίσημη ενημέρωση για την παρουσία θετικών κρουσμάτων covic 19 στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην ΒΙΠΕ Δράμας και ότι υπάρχει διασπορά της νόσου στην κοινότητα των προσφύγων αλλά και στους εργαζόμενους του κέντρου και ζητώντας εγγράφως και επισήμως την ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τη συνδρομή όλων των φορέων προς αποφυγή μιας νέας διασποράς στον πληθυσμό.

Μέχρι σήμερα η αναστολή εξόδου που αποφασίστηκε για όλους τους φιλοξενούμενους
Χθες, πάντως ο διοικητής της δομής φιλοξενίας κ. Τουτουντζόγλου μιλώντας στα «Χ» είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αρχικώς 18 και στη συνέχεια ανήλθαν στα 25. Η αναστολή εξόδου από τη δομή, που αποφασίστηκε μετά την ανίχνευση των κρουσμάτων, αφορά όλους τους φιλοξενούμενους και ισχύει μέχρι σήμερα Δευτέρα, 5 Απριλίου στις 06.00 το πρωί, όποτε και θα αποφασιστεί αν συνεχιστεί. Πιθανόν, εάν χρειαστεί να υπάρξει και νεώτερη ενημέρωση για το θέμα αυτό, όπως είπε ο διοικητής της δομής.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των κρουσμάτων στη δομή, την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερωθήκαμε ότι ανιχνεύτηκαν 25 ενεργά κρούσματα εντός της δομής 4 εκ των οποίων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Το ισχύον νομικό πλαίσιο τηρήθηκε στο ακέραιο όπως και η ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα προστασίας, τη διασπορά του κορονοϊού και συγκεκριμένα όσα προβλέπονται στο παράρτημα για τις δομές φιλοξενίας, δηλώνει ο κ. Τουτουντζόλγου και συνεχίζει πως «επιπλέον θέσαμε σε ισχύ την αναστολή εξόδου για όλους τους φιλοξενούμενους, έχοντας τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών».

Ποια είναι τα μέτρα που λήφθηκαν παράλληλα στη δομή
-Άμεση απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και των στενών τους επαφών υπό καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού για 14 ημέρες και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους
-Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διανομή υγειονομικού υλικού σε όλους τους φιλοξενούμενους όπως μάσκες, χλωρίνες, σαπούνια κ. α
-Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται διανομή καλαθιών φαγητού με ξηρά τροφή και φρέσκα λαχανικά για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες των φιλοξενούμενων
-Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται απολύμανση των γραφείων των εμπλεκομένων φορέων και των κοινόχρηστων χώρων
-Καθημερινά γίνεται μαζική αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητής εφαρμογής προς όλους τους φιλοξενούμενους γνωστοποιώντας τους την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση και ενημερώνοντας με αυστηρές συστάσεις να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.
-Όλο το προσωπικό των εμπλεκομένων φορέων μεταφέρθηκε περιμετρικά του κτιρίου της δομής σε οικίσκους.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που δραστηριοποιείται στη δομή της Δράμας έχει πραγματοποιήσει από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας συνολικά 759 rapid test.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!