Ελπίδες για ανάσταση της εστίασης στη Δράμα

0
2655

Ηλ. Ηλιάδης στα «Χ»: «Το σημαντικότερο είναι η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και καφέ στη Δράμα να έχει διάρκεια»

Στην εκκίνηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους είναι οι επαγγελματίες εστιατορίων και καφέ στη Δράμα, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία του κλάδου στις 3 Μαΐου. Ωστόσο, περιμένουν διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν αλλά και ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία καθώς δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, μετά την περίοδο των τελευταίων 6 μηνών κατά την διάρκεια της οποίας οι επιχειρήσεις της εστίασης ήταν κλειστές.
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καφέ και κέντρων διασκέδασης νομού Δράμας Ηλίας Ηλιάδης μίλησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τη νέα αυτή περίοδο που ξεκινά με ελπίδες αλλά και με αβεβαιότητα για τους επαγγελματίες του κλάδου και σημείωσε ότι το σημαντικότερο είναι η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και καφέ στη Δράμα αλλά και πανελλαδικά να έχει διάρκεια. «Το χειρότερο θα ήταν να ανοίξουμε και μέσα σε ένα διάστημα να ξανακλείσουμε» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν και πάλι σε ένα επίπεδο της τάξης του 90%. Αλλά περιμένουμε την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να δούμε τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας των καταστημάτων. Τι μέτρα θα πάρουμε. Τι αποστάσεις θα πρέπει να έχουν τα τραπέζια κλπ καθώς δεν θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι αλλά μόνο οι εξωτερικοί» όπως εξηγεί.
Το άνοιγμα της εστίασης στη Δράμα θα είναι μια διέξοδος από την περίοδο που προηγήθηκε, λέει ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι «έγινε κατανοητό και από τους επιστήμονες ότι το να συγκεντρώνεται ο κόσμος, στα πάρκα και τις πλατείες δεν κερδίζουμε τίποτε. Καλύτερα η έξοδος να είναι ελεγχόμενη στα καταστήματα, παρά να δημιουργούνται φαινόμενα συνωστισμού σε πάρκα και πλατείες. Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση στα καταστήματα, να κρατούμε τις αποστάσεις και να τηρούμε τα μέτρα. Αλλά και ο κόσμος μπορεί να περνάει και καλύτερα χωρίς κινδυνεύει σε εξωτερικούς χώρους όπου μπορεί να συνωστίζονται δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα».
Η εστίαση και τα καταστήματα καφέ είναι ουσιαστικά κλειστά από τις 4 Νοεμβρίου και το επικείμενο άνοιγμα μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στον κλάδο, αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καφέ και κέντρων διασκέδασης νομού Δράμας, τονίζει: «Σίγουρα η ανάγκη τήρησης των μέτρων έχει γίνει συνείδηση στους επαγγελματίες της εστίασης στη Δράμα. Από εκεί και πέρα όμως σημασία έχει αυτό να γίνει συνείδηση και στους πελάτες. Οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να γίνονται “αστυνομικοί” για να τηρούνται τα μέτρα».
Σε ότι αφορά τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η επανεκκίνηση της εστίασης, για την βιωσιμότητα των ήδη δοκιμασμένων επιχειρήσεων του κλάδου, ο κ. Ηλιάδης απαντά ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σίγουρα δεν θα εκτονωθεί, διότι η δυναμικότητα των καταστημάτων θα είναι περιορισμένη οπότε τα οικονομικά οφέλη για την εστίαση δεν θα είναι τα αναμενόμενα. «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Αυτή που έχει ανακοινωθεί. Αλλά νομίζω ότι αυτό έχει ήδη αργήσει. Εμείς πιστέψαμε ότι τα χρήματα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων θα δοθούν πριν αυτά να ανοίξουν. Οι προμηθευτές απαιτούν πλέον τα χρήματα άμεσα. Δεν ρισκάρουν σε εποχές σαν κι αυτή. Η τροφοδοσία των μαγαζιών απαιτεί αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ας μην ξεχνάμε ότι πολύ μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων που είχαν τα καταστήματα στις 4 Νοεμβρίου έχει πεταχτεί. Μιλάμε για τρόφιμα που έχουν ημερομηνία λήξης. Για να αναπληρωθούν όλα αυτά, θα έπρεπε η ενίσχυση να έχει ήδη δοθεί, εφόσον τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν μετά το Πάσχα».
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η στήριξη των επιχειρηματιών του κλάδου, που αποτελεί μαζί με τον τουρισμό τον μεγαλύτερο ίσως τομέα απασχόλησης στη χώρα, ήταν η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των ενοικίων τους αλλά και τα προγράμματα επιστρεπτέας ενίσχυσης, στο πλαίσιο των οποίων αναμένουν και την 7η δόση της στο τέλος Απριλίου. «Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι θα προλάβουν να την εισπράξουν πριν την επανεκκίνηση των καταστημάτων για να μπορέσουν να κινηθούν πιο άνετα» δηλώνει ο κ. Ηλιάδης.
Αυτό που περιμένουν όμως κυρίως οι επαγγελματίες της εστίασης και των καφέ είναι η καταβολή του κεφαλαίου επανεκκίνησης το οποίο αναμένουν να εισπράξουν μέσα στον Μάιο όπως και μια ενίσχυση για τις πάγιες δαπάνες των καταστημάτων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ