Έμφαση στo «πλαστικό» από την ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.

Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε Γιώργος Βογιατζής

0
2624

Έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα των πλαστικών μιας χρήσης που δεν ανακυκλώνονται όσο θα έπρεπε δίνει η ΔΙΑΜΑΑΘ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης), το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα στα πλαστικά απόβλητα ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συσκευασίες από το πλαστικό υλικό τύπου PET, όπως φιάλες νερού και μπουκάλια αναψυκτικών.

Για τις συνέπειες της απόθεσής αυτών των συσκευασιών στο περιβάλλον θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση όπως εξήγησε ο κ. Γεώργιος Βογιατζής Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
Όπως είναι γνωστό η ΔΙ.Α.Α. ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., o Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ), με τη συνεργασία του συνόλου των 22 Δήμων της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ), αναπτύσσει την ανακύκλωση με τον μπλε κάδο σε όλη την Περιφέρεια. Στον μπλε κάδο θα πρέπει να απορρίπτονται από τους πολίτες και να οδηγούνται προς ανακύκλωση τα απόβλητα συσκευασίας από χαρτί/χαρτόνι, μέταλλο, γυαλί και πλαστικό.
Ωστόσο όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. το πρόβλημα με την μη ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης είναι πολύ μεγάλο και για τον λόγο αυτό έχει σταλεί ενημέρωση και δελτία τύπου σε όλους τους Δήμους προκειμένου να υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση του κόσμου για το πρόβλημα των πλαστικών συσκευασιών.
Για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωσή της η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε σημειώνει τα εξής: “Το καλοκαίρι αυξάνει η παραγωγή των πλαστικών αποβλήτων PET λόγω της αυξημένης κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών και κρύων ροφημάτων. Η λάθος απόρριψη των πλαστικών στο περιβάλλον ή στα κοινά απορρίμματα έχει ως αποτέλεσμα είτε τη ρύπανση του περιβάλλοντος, με αρνητικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία, είτε την επιβάρυνση των ΧΥΤΑ.
Η συμβολή του καθενός είναι καθοριστική, ιδιαίτερα για τη σωστή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων PET. Το πρώτο επίπεδο δράσης είναι η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, είτε με τη χρήση παγουριού πολλαπλών χρήσεων είτε με την κατανάλωση πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Το δεύτερο επίπεδο δράσης είναι η ανακύκλωση των πλαστικών PET στον μπλε κάδο. Για αυτό το λόγο εφαρμόζουμε το ακόλουθο μήνυμα καθημερινά: «Μειώνουμε τη Χρήση των Πλαστικών Φιαλών και Ανακυκλώνουμε τα Πλαστικά PΕΤ στον Μπλε Κάδο»
Εντωμεταξύ όπως σημείωσε ο διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε στα ΧΡΟΝΙΚΑ, οι 21 από τους 22 Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν προχωρήσει σε συνεργασία για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων (22ος είναι ο Δήμος Αβδήρων ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας απορριμματοφόρου και ειδικών κάδων μόνος του).
Οι υπόλοιποι Δήμοι μεταξύ αυτών και οι Δήμοι της Δράμας υπέβαλαν κοινή αίτηση στην Περιφέρεια ΑΜΘ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για την προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων που θα χρειαστούν για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων. Στην παρούσα φάση η ΔΙΑΜΑΑΘ προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτή την χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει στην προμήθεια του εξοπλισμού όπως εξήγησε ο κ. Βογιατζής.
Η συνολική χρηματοδότηση που θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ είναι ύψους περίπου 4 εκ ευρώ για τα απορριμματοφόρα και περίπου 5-6 εκ ευρώ κοστίζει η προμήθεια των καφέ κάδων.
Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δ. Δαλακάκης έκανε γνωστό για το ίδιο θέμα ότι ο Δήμος Δοξάτου λαμβάνει χρηματοδότηση 347.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την διαχείριση βιοαποβλήτων και προμηθεύεται: Ένα ειδικό καινούργιο απορριμματοφόρο, 2.900 κάδους και 289.000 βιοδιασπώμενες σακούλες που θα μοιράσει δωρεάν σε κάθε νοικοκυριό μιλώντας για ένα δίκτυο 380 μεγάλων κάδων και συμπληρώνοντας ότι με την ολοκλήρωση της προμήθειας το 2020, ο Δήμος Δοξάτου θα μειώσει τα έξοδα του και θα μπορεί να μειώσει τα τέλη καθαριότητας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ