« Έμφραγμα» στην υγεία

23 διαγνωστικά κέντρα στον Νομό Δράμας κατέβασαν τα ρολά επ’ αόριστον

0
2242

Κλειστά επ’ αόριστον είναι από χθες τα 23 διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν στο Νομό Δράμας όπως και τα αντίστοιχα άλλων Νομών στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων που διαμαρτύρεται για το άδικο όπως το χαρακτηρίζει μέτρο του “rebate” και το καταστροφικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης “claw back”.

Mιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και Πυρηνικός Ιατρός κα Όλγα βασιλείου είπε ότι το claw back, η επιστροφή χρημάτων όπως εξήγησε, θα πρέπει να καταργηθεί, συμπληρώνοντας: “Για το 2018 η επιστροφή που μας ζητούν είναι 101 εκ ευρώ. Να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα εργαστήρια για τα παραπεμπτικά που εκτελούν, να αμείβονται. Δεχόμαστε σήμερα συνεχή τηλέφωνα από τους ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο εάν δεν λειτουργούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο την Τρίτη (σήμερα) υπάρχει συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον Υπουργό Υγείας ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει χρήματα. Εάν βρεθεί λύση, τα διαγνωστικά κέντρα θα ανοίξουν Πέμπτη ή Παρασκευή. Εάν δεν βρεθεί λύση η κινητοποίηση θα συνεχιστεί…”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Νομό Δράμας λειτουργούν 15 μικροβιολογικά εργαστήρια, 4 ακτινολογικά εργαστήρια, 2 εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής και 2 παθοανατομικά εργαστήρια. Κανένα από τα παραπάνω δεν λειτούργησε χθες στο πλαίσιο της κινητοποίησης με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις τους. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Καβάλα όπου και εκεί δεν λειτούργησε κανένα διαγνωστικό κέντρο.
Σημειώνεται πάντως ότι ήδη απο τις 3 Ιουνίου, σε ανοικτή επιτολή του για τα ίδια προβλήματα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ανέφερε τα εξής:
“Από το 2013 και για 6 συναπτά έτη, μας έχουν επιβάλλει δύο επαχθή μέτρα, το άδικο, αυταρχικό και αντιπαραγωγικό μέτρο των τμηματικών εκπτώσεων (rebate) και το ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back), τα οποία οδηγούν όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, αργά αλλά σταθερά, στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. Η πραγματικότητα, η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, είναι ότι όσο εμείς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με αυτούς τους όρους, δηλαδή να είναι σε ισχύ η επιβολή αυτών των δύο καταστροφικών μέτρων, κυρίως όμως του claw back, τόσο θα δημιουργούμε ζημίες και θα ανεβάζουμε το χρέος που έχουμε ήδη συσσωρεύσει. Η λύση, η δύσκολη λύση, είναι ότι πρέπει όλοι εμείς να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο ενωμένοι, στην συντριπτική μας πλειοψηφία, μπορούμε να επιβάλουμε την κατάργηση του ληστρικού μέτρου του claw back, δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε την πολλαπλασιαστική δύναμη της ενωμένης δράσης μας. Όσο δεν κατανοούμε την πραγματικότητα, δηλαδή τη συνεχή χρέωσή μας και όσο δεν συνειδητοποιούμε την ανάγκη ένωσής μας, δηλαδή την ισχυροποίησή μας, θα συνεχίζουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι στην δεινή θέση που βρισκόμαστε, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο. Για να απεγκλωβιστούμε λοιπόν από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε και για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα όλων μας να μην οδηγηθούμε στην χρεοκοπία με όλες τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για εμάς τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες μας, αλλά και τις οικογένειές μας, σας καλούμε να συμμετάσχετε δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση όλων των φορέων εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής, κλειδώνοντας τις μονάδες μας από 10/06/2019 και απέχοντας επ’ αόριστον από τα καθήκοντά μας, έως ότου ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Παράλληλα σας προτρέπουμε για μία ακόμη φορά, να αποστείλετε στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκετε την εξουσιοδότηση που έχουν ετοιμάσει, για να τρέχουν παράλληλα και αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην καταγγελία της σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης η οποία δεν θα περιλαμβάνει αυτά τα δύο καταστροφικά μέτρα”…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ