Εμπόδια στις εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις

0
10902

Αναμένεται σύντομα η επίλυση των προβλημάτων της νέας διαδικασίας.
Τι λέει η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

Θα επιλυθεί τις επόμενες ημέρες, όπως εκτιμά η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου, το πρόβλημα που παρουσιάζεται με την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης από τα ιδιωτικά ιατρεία. “Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μας έχει βρει απροετοίμαστους και για την οποία ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στέλνει οδηγίες καθημερινά προκειμένου να βρεθούν λύσεις” όπως εξήγησε, διευκρινίζοντας επίσης ότι το θετικό για τις μικρές πόλεις όπως η Δράμα, είναι ότι μπορεί να γίνει συνεργασία μεταξύ του φαρμακοποιού και του γιατρού ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε αυτό το στάδιο της άυλης συνταγογράφησης.
“Η άυλη συνταγή δεν καταργεί την ιατρική πράξη και την επίσκεψη. Πολλοί ασθενείς θεώρησαν ότι είναι μια ευκαιρία να γράφονται συνταγές χωρίς να αμείβεται ο γιατρός. Αυτό δεν ισχύει. Οι οδηγίες που έχουμε είναι ότι θα πρέπει, ο γιατρός που συνταγογραφεί και στέλνει ηλεκτρονικά τη συνταγή θα πρέπει να κόψει απόδειξη και να πάρει τα χρήματα για την συνταγογράφηση. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός θα πρέπει να δημιουργήσει έναν τραπεζικό λογαριασμό μόνο για τη συνταγογράφηση. Από την άλλη πλευρά ο κάθε ασθενής και πολύ περισσότερο ο ηλικιωμένος θα πρέπει να εξοικειωθεί με αυτή την διαδικασία και να βάζει τα χρήματα της συνταγογράφησης του στον γιατρό και ο τελευταίος να ενημερώνεται ότι πληρώθηκε” ανέφερε η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.
Σύμφωνα με όσα είπε η κα Βασιλείου, το πρόβλημα έχει και μια ακόμη διάσταση. Στην χώρα μας προηγούνται οι ανακοινώσεις της εφαρμογής των μέτρων παρότι μπορεί να μην έχει καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτά θα εφαρμοστούν. Αυτό ισχύει και με την άυλη συνταγογράφηση. Έτσι, ο κόσμος μένει με την εντύπωση ότι ο γιατρός δεν θέλει να τον εξυπηρετήσει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκτίθεται τόσο ο γιατρός όσο και αυτός που έχει ανακοινώσει ένα μέτρο πριν καν δοκιμάσει πώς εφαρμόζεται.
“Παρόλα αυτά η αύλη συνταγογράφηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση διότι μειώνει τις μετακινήσεις των ασθενών και επειδή ο Έλληνας είναι ευρηματικότατος, υπήρξε σκέψη να υπάρχει συνεργασία των γιατρών με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι λόγω των συνθηκών μπορούν να παίρνουν την έντυπη συνταγή από τον γιατρό και να εισπράττουν τα χρήματα της συνταγής από τον ασθενή. Διαφορετικά η πληρωμή θα πρέπει να είναι ηλεκτρονική και δεν μπορούν όλοι να την εφαρμόσουν όλοι”.
Σχετικά με την άυλη συνταγογράφηση, όπως είπε η κα βασιλείου, ο ιδιώτης μη συμβεβλημένος γιατρός με τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώνεται, ωστόσο ο συμβεβλημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να το κάνει αυτό, διότι δεσμεύεται από τη σύμβασή του. Άρα ο δεύτερος θα πρέπει να έχει ενημέρωση μέσω προσωπικού μηνύματος στον υπολογιστή του για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί την άυλη συνταγή…
Όπως εξήγησε η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας τα προβλήματα αυτά που αφορούν στην διεκπεραίωση των άυλων συνταγογραφήσεων θα επιλυθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!