Εμβολιασμοί κατ’ οίκον από το νοσοκομείο

0
2901

Π. Παναγιωτίδης στα «Χ»: Πρόκειται για κατ’ οίκον αντιγριπικούς εμβολιασμούς που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες.

Σε κατ’ οίκον αντιγριπικούς εμβολιασμούς προχωρά για πρώτη φορά φέτος το Νοσοκομείο της Δράμας μέσω της υπηρεσίας του «Κατ’ οίκον φροντίδα – νοσηλεία», όπως εξήγησε στα «Χ» ο επισκέπτης Υγείας και υπεύθυνος της υπηρεσίας κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης. Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας θα διαθέσει κινητή μονάδα για την εξυπηρέτηση των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν αδυναμία μετακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την εν λόγω υπηρεσία του Νοσοκομείου κλείνοντας ραντεβού, προκειμένου να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο στο σπίτι από τα στελέχη της υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Δράμας.
Ο κ. Παναγιωτίδης επεσήμανε ότι ο ορισμός των ραντεβού ξεκινά από τώρα, αν και η έναρξη των εμβολιασμών θα γίνει από τις 15 Οκτωβρίου και έπειτα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν. Η Υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας – νοσηλείας του Νοσοκομείου θα συγκεντρώσει τα ραντεβού, θα προγραμματίσει τις επισκέψεις και ακολούθως θα γίνουν οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί κατ’ οίκον.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή 2521350451 κάθε Τρίτη και Τετάρτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι για να κλείσουν τα ραντεβού τους. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον και ένδειξη να γίνει κάτι τέτοιο. Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τα αντιγριπικά εμβόλια και να τα διαθέτουν στο σπίτι την ημέρα του ραντεβού. Η συνταγογράφηση για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων από τον γιατρό τους είναι δωρεάν, όπως είπε ο κ. Παναγιωτίδης, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει τεθεί κάποια χρονική προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.
«Η υπηρεσία «Κατ’ οίκον φροντίδα – νοσηλεία» του νοσοκομείου απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή σε ανθρώπους που δεν μετακινούνται αλλά και σε ανθρώπους που χρειάζονται ασθενοφόρο για τη μετακίνησή τους. Στο πλαίσιο της υπηρεσίας αποφασίσαμε φέτος, εκτός από τους ασθενείς μας, που έτσι κι αλλιώς εμβολιάζουμε για τη γρίπη, να απευθυνθούμε και σε άλλους ασθενείς που δεν είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε αντιγριπικό εμβολιασμό».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία»
Όπως έχει κάνει γνωστό το Νοσοκομείο της Δράμας, η υπηρεσία αυτή έχει ενταχθεί με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έπειτα από σχετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Πιλοτικό Δίκτυο Τμημάτων ή Υπηρεσιών «Κατ’ì Οίκον Νοσηλείας» του Υπουργείου Υγείας.
Η υπηρεσία απευθύνεται σε πολίτες που έχουν νοσηλευθεί και εξέρχονται από κλινικές Νοσοκομείου και χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας υγείας, πολίτες που χρήζουν σχετικής αρωγής ανεξαρτήτως εάν έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και δύναται να παρακολουθούνται ως εξωτερικοί ασθενείς διαφόρων Μονάδων Υγείας, καθώς και άτομα με χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα, βλάβες και αναπηρίες που χρήζουν βραχείας ή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

Α. ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Περιποίηση τραυμάτων σε μετεγχειρητικούς ασθενείς (αλλαγές τραυμάτων, καθαρισμός τραυμάτων-φλεγμονών, αφαίρεση ραμμάτων, υλικού, κλπ.). Περιποίηση κατακλίσεων. Αλλαγή-περιποίηση κολοστομιών. Λήψη βιολογικών υγρών (αίμα, ούρα κλπ.). Χορήγηση φαρμάκων, ιατρονοσηλευτική φροντίδα σε χρόνιους ασθενείς μετά από επίσκεψη ή έξοδο από το Νοσοκομείο. Εκτίμηση και αντιμετώπιση των καταστάσεων πόνου και της γενικής κατάστασης της οικίας των ασθενών που προέρχονται από τα τμήματα ανακουφιστικής ιατρικής και πόνου. Τοποθέτηση καθετήρα κύστεως. Ψυχοθεραπευτική φροντίδα και παρακολούθηση της κατάστασης της ψυχικής υγείας των ασθενών.

Β. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ψυχοκοινωνική στήριξη και παραπομπή ασθενών και οικογενειών τους. Διασύνδεση ασθενών με τις υπηρεσίες παροχής φροντίδας. Εκτίμηση συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης στην κατοικία και συμβουλευτική.

Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ενημέρωση-επιμόρφωση του οικογενειακού περιβάλλοντος για θέματα περιποίησης τραυμάτων, κατακλίσεων κλπ. Ενημέρωση-επιμόρφωση του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος για θέματα περιποίησης κολοστομιών. Ενημέρωση-επιμόρφωση του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος για την κατάλληλη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Οργάνωση θεματικών προγραμμάτων ενημέρωσης-επιμόρφωσης ασθενών οικογενειών και επαγγελματιών υγείας. Εκπαίδευση ασθενών και οικογενειακού περιβάλλοντος σε τεχνικές αυτοφροντίδας.

Οι υποψήφιοι για ένταξη πολίτες είναι απαραίτητο να διαβιούν μόνιμα στον Δήμο Δράμας ή σε όμορους σε αυτόν δήμους. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες –ασθενείς που επιθυμούν να δεχθούν τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον νοσηλείας παραπέμπονται κατά προτεραιότητα από Ιατρούς: Μονάδων ή Τμημάτων ή Κλινικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ. Επίσης, ανάλογα με τη δυνατότητα κάλυψης επιπλέον περιστατικών μπορεί να παραπέμπονται από συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και από ιατρούς που υπηρετούν ή συνεργάζονται επίσημα σε θεσμικά αναγνωρισμένες δομές υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης των ΟΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!