Εξαιρετικά χαμηλές οι τιμές στην πατάτα

0
12031

Προδιαγράφεται δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου – Αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας.
Επαφές με τον Κ. Μπλούχο και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη της κατάστασης.

Δυσκολότερη από πέρσι προδιαγράφεται η φετινή περίοδος για τους πατατοπαραγωγούς του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, καθώς οι τιμές στις οποίες πωλείται η πατάτα αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλές. Από την άλλη πλευρά η ζήτηση είναι μικρότερη σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.
Οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής στοχεύουν στις μικρότερες δυνατές οικονομικές απώλειες, καθώς οι τιμές βρίσκονται μέχρι στιγμής στα όρια του κόστους παραγωγής του προϊόντος. Η μειωμένη ζήτηση αποδίδεται σε διά-φορες αιτίες. Καταρχάς, στην ιδιόμορφη κατάσταση της αγοράς λόγω της πανδημίας αλλά και στο γεγονός ότι φέτος υπάρχει πληθώρα παραγωγής σε άλλες χώρες, από όπου γίνονται εισαγωγές, όπως η Ρουμανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Παράλληλα, αυτή την περίοδο στην εγχώρια αγορά διατίθενται πατάτες από τέσσερις διαφορετικές περιοχές σχεδόν ταυτόχρονα, δηλαδή από το Νευροκόπι, την Αχαΐα, τη Θήβα και την Κοζάνη, όπως αναφέρουν οι πατατοπαραγωγοί του Λεκανοπεδίου.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των τιμών πώλησης της πατάτας του Νευροκοπίου, ο παραγωγός κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος από το Περιθώρι εξηγεί στα «Χ» ότι οι τιμές πώλησης στους εμπόρους κυμαίνονται στα 25 λεπτά το κιλό (για τις μακρόστενες πατάτες που διοχετεύονται περισσότερο στο λεκανοπέδιο της Αττικής) και στα 20 λεπτά το κιλό για τις στρόγγυλες πατάτες που είναι διαφορετικής ποιότητας. Η τιμή πώλησης της γνωστής ποικιλίας «Σπούντα» στο χωράφι είναι φέτος από 18 έως 20 λεπτά το κιλό, ενώ η ίδια πατάτα στο συσκευαστήριο φθάνει στο ύψος των 23 έως 25 λεπτών το κιλό, όπως διευκρινίζει.
Συγκριτικά πρέπει να αναφερθεί ότι η περσινή τιμή πώλησης για την «Σπούντα» ήταν 28-30 λεπτά το κιλό και για τις στρόγγυλες πατάτες γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. «Η πορεία της τιμής είναι καθοδική. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ζήτηση παρότι φέτος η παραγωγή ήταν πολύ καλή» τόνισε στα «Χ» ο κ. Δ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν διαφαίνεται βελτίωση των τιμών μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, η οποία αυτή την στιγμή έχει φθάσει γύρω στο 65%.
Η φετινή πτώση των τιμών είναι καθοριστική για την επιβίωση των πατατοπαραγωγών της περιοχής. Όπως είπαν μάλιστα στα «Χ» ορισμένοι από αυτούς: «Είναι αμαρτία να χάνεται η πλούσια φετινή παραγωγή σε αυτές τις τιμές».
Με βάση την καθόλου αισιόδοξη προοπτική που πλέον διαμορφώνεται για την φετινή χρονιά, οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου σε συνεργασία με τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχο και τα στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ (συγκεκριμένα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Ζιμπίδη) επικοινώνησαν ήδη με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση αποζημίωσης λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε από την υγειονομική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι αποζημιώσεις αυτής της μορφής ύψους 4,5 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε ήδη ο κ. Βορίδης ότι θα διατεθούν για τους παραγωγούς της Αχαΐας.
Σε ό,τι αφορά τις επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου λένε ότι αυτό που επισημάνθηκε από πλευράς του Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη είναι ότι θα πρέπει να τελειώσει καταρχάς η συγκομιδή της πατάτας, προκειμένου να υπάρξει συνολική αποτίμηση της κατάστασης και στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα των αποζημιώσεων που ζητούνται.
Η λύση των αποζημιώσεων διαφαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ως η μόνη υπαρκτή διέξοδος για τους παραγωγούς του Λεκανοπεδίου, προκειμένου οι φετινές ζημιές να είναι οι μικρότερες δυνατές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!