Εμβολιάστηκαν 411 πολίτες στη Δράμα

0
5817

– Άρχισε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στο Νοσοκομείο Δράμας
– Σε λειτουργία από την Τετάρτη και το εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης
– Μιλούν στα «Χ» η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας και η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης

Στους 411 έφτασαν οι εμβολιασμοί που έγιναν συνολικά στη Δράμα μετά και την προσθήκη 36 εμβολιασμών που έγιναν το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, σε πολίτες άνω των 85 ετών στο Νοσοκομείο της Δράμας, όπου λειτούργησε το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό.
Όπως δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, λειτουργούν στο Νοσοκομείο δυο εμβολιαστικές γραμμές από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ. Η ίδια εξήγησε ότι δεν έχει προσωπική ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των υπολοίπων εμβολιαστικών κέντρων στον Νομό Δράμας ωστόσο, από όσα έγιναν γνωστά, όπως προχωράμε στις επόμενες φάσεις του εμβολιασμού στη χώρα και θα κλείνουν ραντεβού και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα με τη σειρά που έχει καθοριστεί, θα ανοίγουν σταδιακά και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν.


Μεθαύριο, Τετάρτη, θα λειτουργήσει για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα για τους πολίτες άνω των 85 ετών και το εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας της Προσοτσάνης. Μιλώντας στα «Χ» η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης κ. Μαρία Γιουλούμη, εξήγησε: «Οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Στο ΚΥ Προσοτσάνης θα λειτουργήσει ένα εμβολιαστικό κέντρο με μια βάρδια το πρωί και μια το απόγευμα. Οι ηλικιωμένοι που θα προσέλθουν είναι ήδη ενημερωμένοι για το ραντεβού τους αφού έχουν δηλώσει τη συμμετοχή στον εμβολιασμό έχοντας προσέλθει στα ΚΕΠ, είτε στον φαρμακοποιό τους, είτε με την βοήθεια συγγενικού προσώπου έχουν μπει στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Υπάρχουν, λοιπόν, κλεισμένα ραντεβού για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών οι οποίοι θα αρχίσουν να εμβολιάζονται. Είμαστε το πρώτο Κέντρο Υγείας που εντασσόμαστε στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, εκτός βέβαια από το Νοσοκομείο της Δράμας που συνεχίζει, έχοντας αρχίσει από τους υγειονομικούς και το προσωπικό του». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Καβάλα έγιναν 630 εμβολιασμοί, στην Ξάνθη 555 στην Ροδόπη 315 και στον Έβρο 1184. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, μέχρι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας ανήλθε στους 79744. Οι 4468 από αυτούς αφορούν τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα της ηλικιακής ομάδας άνω των 85 ετών που άρχισε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
Στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαπιστώσουν αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ τους και να κλείσουν το ραντεβού τους. Αν έχουν ήδη ραντεβού μπορούν να ακολουθήσουν σχετικό σύνδεσμο για να δουν τον ακριβή τόπο και ημερομηνία του ραντεβού και εάν θέλουν να το αλλάξουν.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό θα γίνει σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή 1018 γραμμών εμβολιασμού σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κινητές Μονάδες κ.α. καθώς και 2 επιπλέον σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Οι τρεις φάσεις των εμβολιασμών
Η προτεραιοποίηση που υπάρχει για τους εμβολιασμούς περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, που έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο της χώρας, θα μπορούν να εμβολιαστούν:
– υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών,
– διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας,
– διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης,
– προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.
Στη δεύτερη φάση που είναι σήμερα σε εξέλιξη και άρχισε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου θα μπορούν να εμβολιαστούν:
– άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
– ακολούθως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω
– ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
– προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
– άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και στη συνέχεια ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19
Στην τρίτη και τελευταία φάση θα μπορούν να εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr και στη web/mobile εφαρμογή ή εναλλακτικά αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αριθμό 13034.
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
– κατόπιν σύνδεσης με τους κωδικούς TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr
– επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034
– με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα.
Ο πολίτης λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού του. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Αλλαγή του ραντεβού για εμβολιασμό μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και μόνο εφόσον το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από το αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ