Επιστολή στην υπουργό για την εξεταστέα ύλη από τα Μουσικά Σχολεία

0
7566

Οι μαθητές ζητούν διευκρινήσεις, μεταξύ άλλων, και για τη μείωση της εξεταστέας ύλης σε ειδικό μάθημα Μουσικής

Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων έστειλε το 15μελές του Μουσικού Σχολείου της Δράμας, όπως και τα 15μελή των υπολοίπων Μουσικών Σχολείων, ζητώντας διευκρινήσεις για την εξεταστέα ύλη στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση, υπό τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες της πανδημίας.
Η επιστολή που απευθύνεται στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως αναφέρει: «Έπειτα από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από τους προέδρους των δεκαπενταμελών συμβουλίων των παρακάτω υπογραφόντων μουσικών σχολείων της Ελλάδας αποφασίσαμε να συντάξουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να σας μεταφέρουμε ερωτήματα και να υποβάλουμε αιτήματα που αφορούν το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση για την εισαγωγή στα 3 μουσικά τμήματα: Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το πρώτο ερώτημα που θα θέλαμε να υποβάλουμε είναι εκείνο της εξεταστέας ύλης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 της σχετικής εγκύκλιου και υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε το 2019 για την εισαγωγή στα αντίστοιχα μουσικά τμήματα, οι υποψήφιοι καλούνται να συμβουλευτούν τα σχολικά εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, η οδηγία αυτή χαρακτηρίζεται από ασάφεια, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι τα σχολικά εγχειρίδια περιλαμβάνουν τέσσερα βιβλία με μια εκτεταμένη ύλη, οπότε πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να μας δοθούν διευκρινήσεις όπως δίνονται στα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με απόσπασμα από το ΦΕΚ 2338/2020, φαίνεται ότι έχει αποσυρθεί το βιβλίο μουσικής της Α τάξης του ΓΕΛ, αφού το μάθημα δεν περιλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ Λυκείου. Επομένως, ζητάμε να μας ενημερώσετε σχετικά με το αν περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο αποσυρόμενο εγχειρίδιο στην πανελλαδικώς εξεταστέα ύλη, καθώς, όπως γνωρίζετε, στην πλειοψηφία των σχολείων της χώρας δεν διδάχτηκε ούτε τα προηγούμενα χρόνια (θυμίζουμε ότι το βιβλίο έχει αποσυρθεί και από τα ψηφιακά αποθετήρια του Υπουργείου).
Μια επιπλέον διευκρίνιση που ζητάμε είναι το αν περιλαμβάνονται και τα τετράδια εργασιών στην ύλη από την στιγμή που ούτε εκείνα διανέμονται στους μαθητές τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, το σημαντικότερο θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι αυτό της μείωσης της εξεταστέας ύλης του μαθήματος για τις πανελλαδικές εξετάσεις λόγω καραντίνας, όπως πραγματοποιήθηκε και στις υπόλοιπες κατευθύνσεις σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στις 8/1/2021. Ως μαθητές της Γ΄ Λυκείου που εξεταζόμαστε στα μουσικά ειδικά μαθήματα βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση, καθώς η οποιαδήποτε φόρμα τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να καλύψει σε κανένα επίπεδο τις ανάγκες των μουσικών μαθημάτων. Θεωρούμε λοιπόν ότι δικαιούμαστε και εμείς μείωση τουλάχιστον ίση με το 25% της ύλης.
Συνεπώς, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα που άπτονται των εκπαιδευτικών προβληματισμών των μαθητών, θα σας παρακαλούσαμε θερμά να κατανοήσετε την ανασφάλεια και το άγχος μας και να προχωρήσετε άμεσα σε ακριβή καθορισμό της ύλης και εξαίρεση του βιβλίου Μουσικής της Α΄ Λυκείου και των Τετραδίων Εργασιών Μουσικής από αυτήν».
Την επιστολή υπογράφουν τα 15μελή συμβούλια των Μουσικών Σχολείων Αγρινίου, Αθήνας, Άμφισσας, Αμυνταίου, Αλεξανδρούπολης, Αλίμου, Αργολίδας, Άρτας, Βαρθολομιού, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Δράμας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιλίου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καλαμάτας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μυτιλήνης, Ξάνθης, Παλλήνης, Πάτρας, Πειραιά, Πρέβεζας, Πτολεμαΐδας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σερρών, Σιάτιστας, Τρικάλων, Τρίπολης, Χανίων και Χίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ