Με ηλεκτρονικό τρόπο ο έλεγχος των λυμάτων

0
1674

Γιώργος Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με σκοπό τον έλεγχο των λυμάτων για covid και όχι μόνο»

Σε προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου των αστικών λυμάτων, με σκοπό την εξέταση δειγμάτων για covid-19, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, επίπεδα ασθενειών όπως η ηπατίτιδα και όχι μόνο προχώρησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.
«Η περιφέρεια ΑΜΘ προχωρά στην υλοποίηση ενός προγράμματος σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, για τον έλεγχο των λυμάτων πριν από την επεξεργασία τους προκειμένου να διαπιστώνεται μεταξύ άλλων το ύψος του επιδημιολογικού φορτίου για τη νόσο covid-19. Αυτό γινόταν και στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετό καιρό. Προχωρήσαμε λοιπόν και εμείς στην ΠΑΜΘ εδώ και περίπου δυο μήνες, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέχρι σήμερα είχαμε προχωρήσει στον έλεγχο αυτών των στοιχείων με τη βοήθεια στελεχών της υπηρεσίας που συνέλεγαν δείγματα από τον βιολογικό καθαρισμό της Δράμας και προχωρούσαν οι σχετικές αναλύσεις σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Πλέον αυτό θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και για τον λόγο αυτό έχουμε παραγγείλει τρεις απαραίτητους μηχανισμούς για τον Νομό Δράμας. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία των ελέγχων που έγιναν δεν δείχνουν κάποια ανησυχητικά στοιχεία» σημείωσε στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Μια ανάλογη διαδικασία είχε κάνει στις 22 Οκτωβρίου και η ΔΕΥΑΔ συγκεντρώνοντας όμως δείγματα, όχι από τον Βιολογικό Καθαρισμό της Δράμας αλλά από φρεάτια αποχέτευσης σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν τότε, από επτά σημεία εντός της πόλης, βρέθηκαν στο σύνολό τους αρνητικά. Για την ιστορία, οι δειγματοληψίες έγιναν στις Εργατικές Κατοικίες Αγίου Σάββα, στο Ειδικό Σχολείο και το 16ο Δημοτικό Σχολείο, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας, στο Γυμνάσιο Αρρένων και στο Εθνικό Στάδιο όπως και στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων.
Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν θα απαιτείται πλέον η ανθρώπινη παρουσία για τη συλλογή των δειγμάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς θα τοποθετηθούν μηχανήματα που θα επιτρέπουν τη συγκέντρωση των δειγμάτων από ένα κεντρικό σημείο ελέγχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των λυμάτων δείχνει την επιδημιολογική κατάσταση στη Δράμα λαμβάνοντας στοιχεία τόσο για τους ασυμπτωματικούς φορείς όσο και για όσους νοσούν. Η εικόνα των αποτελεσμάτων δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία να διαχειριστεί καλύτερα την υγειονομική κρίση προχωρώντας στη λήψη των κατάλληλων μέτρων προκειμένου να μειώσει την εξάπλωση της πανδημίας καθώς ο έλεγχος των λυμάτων για την παρουσία covid είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες και μπορεί να δώσει έγκαιρα πληροφορίες για την διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!