Το έργο παραπέμπει στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τα εγκαίνιά του θα γίνουν στα μέσα Μαΐου, λέει ο δημιουργός στα «Χ»
Ουκ ολίγοι δημιουργοί στον χώρο της Τέχνης, εμπνεύστηκαν από το παρελθόν μέχρι και σήμερα τα έργα τους από τα γεγονότα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Όπως δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες αλλά και οι φορείς που θέλησαν να τιμήσουν τα θύματά της και προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της χρηματοδοτώντας την κατασκευή μνημείων, γλυπτών και άλλων δημιουργημάτων κατά καιρούς.
Η μνήμη της Γενοκτονίας βέβαια εκτός από τη θυσία των εκατοντάδων χιλιάδων παραπέμπει αναπόφευκτα και σε διαχρονικά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στις ημέρες μας, όπως η προσφυγιά και η βίαιη απώθηση και η αναγκαστική εγκατάλειψη από τις πατρογονικές εστίες.
Ένας από τους καλλιτέχνες που έχουν ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές και πολύ επιτυχημένα με το συγκεκριμένο θέμα είναι και ο καταξιωμένος γλύπτης Οδυσσέας Τοσουνίδης που δημιουργεί τα έργα του με βάση την Προσοτσάνη.
Ο καλλιτέχνης σε δηλώσεις του χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, μίλησε και για το νέο γλυπτό που δημιουργεί αυτή την περίοδο με θέμα την Γενοκοτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Το έργο θα τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο του Δήμου Χανίων και χρηματοδοτείται από ιδιώτη ποντιακής καταγωγής που ζει εκεί. Απεικονίζει έναν Πόντιο αντάρτη που κρατά όπλο και μια μάνα του Πόντου που κρατά στοργικά στην αγκαλιά το μωρό της, βαδίζοντας το δρόμο του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες.
«Το έργο είναι δωρεά από ιδιώτη ποντιακής καταγωγής που ζει στα Χανιά προς τιμή της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αυτή τη στιγμή έχει τη μορφή πήλινου. Στη συνέχεια η μορφή του θα γίνει μπρούτζινη. Η αρχική ιδέα του δωρητή ήταν ότι στις μορφές του γλυπτού πρέπει να υπάρχει ένας πολεμιστής του Πόντου και μια μάνα που κρατά προστατευτικά το παιδί της. Το έργο έχει αναφορά στην Ποντιακή Γενοκτονία και δεν είναι το πρώτο έργο που έχω κάνει με θέμα τον Ποντιακό Ελληνισμό. Έχω δημιουργήσει έργα με αυτό το θέμα που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο, στην Πρασινάδα και αλλού. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του χυτηρίου και τα εγκαίνια στα Χανιά θα γίνουν στα μέσα Μαΐου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει μεταφερθεί εκεί» εξήγησε στα «Χ» ο Οδυσσέας Τοσουνίδης.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι γνωστός δημιουργός έχει ασχοληθεί με έργα του και γενικότερα με το θέμα των γενοκτονιών, φιλοτεχνώντας το εντυπωσιακό μνημείο που φέρει τίτλο «Μνημείο Αθώων Ανθρωπότητας κατά των Γενοκτονιών» και περιλαμβάνει πέντε μεγαλοπρεπείς φιγούρες ανθρώπων ύψους 3,5 μέτρων. Το έργο είναι τοποθετημένο σε δημοτικό χώρο του Δήμου Προσοτσάνης και δημιουργήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του τοπικού δήμου, για να θυμίζει τους αθώους των γενοκτονιών. Οι πέντε φιγούρες είναι απλές, αλλά και διακρίνονται από μια αφαιρετικότητα ώστε να μπορεί ο κάθε λαός να ταυτιστεί με αυτές. Είναι από μάρμαρο, σε αρχαιοελληνικό μοτίβο θυμίζοντας και τα κυκλαδίτικα γλυπτά που αναδεικνύουν με έμμεσο τρόπο τον αρχαίο πολιτισμό που είχαν πολλοί γενοκτονημένοι λαοί.