– Τι πρέπει να έχουν υπόψη οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους
– Πρ. Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δράμας στα «Χ»: «Τα περισσότερα από τα αμνοερίφια έχουν πουληθεί ζωντανά. Οι διαδικασίες πώλησης δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά εδώ και 1,5-2 μήνες»
Πολύ λιγότερα αμνοερίφια για το Πάσχα πέρασαν φέτος από τα δύο σφαγεία της Δράμας στην Προσοτσάνη και στον Άγιο Αθανάσιο, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η πτώση του αριθμού των αμνοεριφίων οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησαν οι διοικήσεις των δυο σφαγείων εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο κ. Ανέστης Παπαδούδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δράμας.
«Επιδίωξή των δυο σφαγείων της Δράμας δεν ήταν η εξυπηρέτηση εμπόρων από άλλες περιοχές αλλά η κάλυψη των αναγκών κυρίως των τοπικών κτηνοτρόφων και των πελατών που έχουν τα σφαγεία στην διάρκεια της χρονιάς. Αυτό έγινε και για λόγους έλλειψης προσωπικού, αφού οι εργαζόμενοι στα σφαγεία δεν είναι τόσοι όσοι παλαιότερα» εξηγεί ο κ. Παπαδούδης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι για την περίοδο του Πάσχα θα περάσουν φέτος από τα δυο σφαγεία της Δράμας περίπου 10.000 αμνοερίφια που προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς και προσθέτει: «Τα περισσότερα από τα τοπικά αμνοερίφια έχουν πουληθεί ζωντανά. Οι διαδικασίες πώλησης δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά εδώ και 1,5-2 μήνες. Οι έμποροι τα αγόρασαν ζωντανά αφού στους κτηνοτρόφους δεν συμφέρει να τα κρατήσουν μέχρι να αποκτήσουν εμπορεύσιμο βάρος. Έτσι πουλήθηκαν πολλά αμνοερίφια μόλις απογαλακτίστηκαν στους εμπόρους. Οι τελευταίοι τα μετέφεραν στη νότια Ελλάδα για πάχυνση, προκειμένου να σφαγούν για την πασχαλινή περίοδο».
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δράμας, όπως προβλέπεται, είναι παρόντα στα σφαγεία της Δράμας όλη αυτή την περίοδο σε καθημερινή βάση, παρότι λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν φθάσει στα όριά τους. «Είμαστε ελάχιστοι και η δουλειά δεν έχει μειωθεί. Το αντίθετο μπορώ να πω, τόσο σε επίπεδο ελέγχων, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών αναγκών. Δεν πρόκειται μόνο για τους κτηνιάτρους των σφαγείων που εργάζονται συνεχώς αλλά και τα στελέχη των κτηνιατρείων από τα οποία περνούν όλοι αυτές τις ημέρες, για άδειες διακίνησης, για ελέγχους των δηλώσεων, των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν κλπ.» εξηγεί ο κ. Παπαδούδης.
Πέρα από τους κτηνιάτρους και τους άλλους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς θα πρέπει πάντως να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και οι καταναλωτές αυτές τις ημέρες. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τις αγορές αυτών των ημερών και συγκεκριμένα:
Όσον αφορά το Kρέας και τα προϊόντα του:
1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) στα δύο ημιμόριά τους (ή στα τέσσερα τεταρτημόρια) με τα παρακάτω διακριτικά α) τον κωδικό του σφαγείου, β) τη χώρα σφαγής και γ) το Ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ).
2. Απαγορεύεται από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές.
3. Τα αμνοερίφια α) Ελληνικής εκτροφής, β) εκτροφής σε χώρες της Ε. Κ που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος τυρκουάζ (Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC).
4. Τα αμνοερίφια που έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε Κοινοτικές χώρες φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας.
5. Αμνοερίφια Τρίτων Χωρών (έκτος Ε.Κ.) ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα ή Τρίτη Χώρα) φέρουν σφραγίδα χρώματος καστανό (Ε155 καστανό ΗΤ).
6. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες, το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) στις οποίες αναγράφονται, η χώρα και ο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος) επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.
7. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7ο C για το κρέας και τους 3οC για τα νωπά παραπροϊόντα.
8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη στους -18οC και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και σήμανση καταλληλότητας (τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.
Β. Όσον αφορά τα αυγά:
1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από αποτελείται από τρία τμήματα: o μονοψήφιος αριθμός, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί), o κωδικός χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα, BG = Βουλγαρία), o κωδικός αριθμός ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες από την ημέρα της γέννησης τους, όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.
5. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.