Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην Πόντια Μάνα

0
3034

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα από τους Ακρίτες Νέας Κρώμνης.

Μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση – αφιέρωμα στην Πόντια Μάνα διοργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ακρίτες Νέας Κρώμνης και η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο πλαίσιο της Υπαπαντής του Κυρίου (σα δυο τη κουντούρ της Παναΐας) τιμήθηκαν οι μητέρες συνεργατών του συλλόγου Ποντίων Ακρίτες Νέας Κρώμνης σε μια εκδήλωση Ποντιακής ποίησης και τραγουδιού από Πόντιους τοπικούς καλλιτέχνες.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πέραν των άλλων ο εκπρόσωπος του Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Χρ. Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Χαραλαμπίδης, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δράμας Ε. Αθανασιάδου, ο πρώην βουλευτής Δ. Κυριαζίδης, εκπρόσωποι του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γρηγόρης Κεσαπίδης κ.α.
Χαιρετισμούς στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κυριακίδης και η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κα Εύη Αθανασιάδου. Ποίηση αφιερωμένη στην Πόντια Μάνα απέδωσε ο ποιητής Συμεών Αθανασιάδης που έγραψε και συνεχίζει να γράφει επί 60 χρόνια ποιητικά διαμάντια στην αυθεντική Ποντιακή διάλεκτο και τροφοδοτεί με τους στίχους του τραγούδια όπως είπε προλογίζοντάς τον ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακρίτες Νέας Κρώμνης κ. Γιάννης Παναγιωτίδης. Περιγράφοντας μάλιστα το έργο του ποιητή είπε ότι το έργο του είναι περιζήτητο από πολλούς καλλιτέχνες διότι έχει ένα πλούσιο λεξιλόγιο με το οποίο εκφράζει καημούς, συναισθήματα, χαρές και λύπες.

Ακολούθως διάβασε ποίηση αφιερωμένη στην Πόντια Μάνα, που γράφηκε από την κα Ελένη Αφεντούλη, μίας εκ των τιμώμενων γυναικών της βραδιάς, η κα Ράνια Κοσμίδου. Στην συνέχεια απήγγειλε ποίηση που έγραψε ο ίδιος με θέμα την Πόντια Μάνα ο γνωστός δραμινός εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρίτες Νέας Κρώμνης κ. Γιάννης Θεοδωρίδης είπε ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε με σκοπό να τιμηθεί η Πόντια Μάνα, εν όψη και της μεγάλης γιορτής της Υπαπαντής του Κυρίου (“σα δυο τη κουντούρ της Παναΐας” όπως την αναφέρουν οι Πόντιοι). Η εκδήλωση όπως είπε ήταν αφιερωμένη στην Μάνα, αυτό το παναθρώπινο σύμβολο που συμβολίζει την γέννηση, την δύναμη και την αγάπη. “Θελήσαμε να τιμήσουμε την πόντια Μάνα με ένα αφιέρωμα που περιείχε μια απαγγελία ποιημάτων στην Ποντιακή διάλεκτο, επίσης μια ομιλία από τον δημοσιογράφο Γιάννη Καρασαββίδη και ερμηνεία Ποντιακών τραγουδιών από Πόντιους τοπικούς καλλιτέχνες”. Πιστεύουμε – συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΣ Ακρίτες Νέας Κρώμνης- ότι υπάρχει ανάγκη έκφρασης για σύμβολα της κοινωνίας όπως η Μάνα, πέρα από το τι πιστεύει ο καθένας, προσθέτοντας “Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας φέρνουν πιο κοντά και μας κάνουν να θυμηθούμε τις ρίζες μας και την ταυτότητά μας και με αυτή την δύναμη να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ