«Ένα παραμύθι γεμάτο αλήθειες»

1
1429

«Η φωνή των δέντρων» του Δραμινού συγγραφέα Θοδωρή Αραμπατζή παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, το βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Αραμπατζή με τίτλο «Η φωνή των δέντρων» την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας.
Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Σπύρος Κιουλάνης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, και η κα Έμυ Τάζογλου, φιλόλογος-Διευθύντρια 1ου ΓΕΛ Δράμας. Αποσπάσματα διάβασαν οι Γιάννης Καδόγλου και Ζωή Θεοχάρη. Τη βραδιά πλαισίωσε το μουσικό σύνολο μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας με ερμηνείες ελληνικών και ξένων τραγουδιών.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για το βιβλίο ο συγγραφέας κ. Θοδωρής Αραμπατζής είπε: «Η φωνή των δέντρων» είναι η ιστορία της 11χρονης Μαρίας που γίνεται περιβαλλοντική πρόσφυγας, όταν το σπίτι της καταστρέφεται μαζί με όλη την πόλη από μια μεγάλη θεομηνία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Καταφεύγει στο δάσος και εκεί ανακαλύπτει έκπληκτη ότι μπορεί να συνομιλεί με τη φύση, τα δέντρα και τα φυτά. Έτσι ξεκινά για αυτήν ένα μεγάλο ταξίδι, μέσα από γνωριμίες απρόοπτα και συγκυρίες. Μαθαίνει τα μυστικά της φύσης και νοιώθει το θαυμασμό της για το φυσικό κόσμο να μεγαλώνει. Ταυτόχρονα συνειδητοποιεί πόσο οι άνθρωποι, πολλές φορές με τις πράξεις και τις αντιλήψεις τους πολλές φορές στρέφονται ενάντια και στην αρμονία της φύσης και στην ίδια τη λογική, στο ίδιο τους το συμφέρον».
Το βιβλίο περνά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά μηνύματα καθώς η μικρή ηρωίδα, όπως ξαναμαθαίνει τον κόσμο από την αρχή φθάνει σε συμπεράσματα όχι μόνο για τη φύση αλλά και για τους ανθρώπους και για τον τρόπο που συμβιώνουν μεταξύ τους. Είναι δηλαδή ένα παραμύθι γεμάτο αλήθειες. Μια απλή και συμβολική ιστορία που απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους, που ξεκινά από το πιο σημαντικό ζήτημα των ημερών μας που είναι η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος και φθάνει να πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με τα πιο βαθειά, φιλοσοφικά και κοινωνικά μηνύματα που απασχολούσαν πάντα τους ανθρώπους, όπως η ματαιοδοξία, η φιλία, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η σχέση με τους γύρω μας, η σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό, το νόημα της ζωής, της δημιουργίας και του θανάτου, όπως εξηγεί ο συγγραφέας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ