Ένα ρεαλιστικό γεωλογικό παραμύθι στο σπήλαιο Αγγίτη

0
5893

Είκοσι σπηλαιοεξερευνητές από την Καβάλα και το Σιδηρόκαστρο βρέθηκαν στα ενδότερα του εντυπωσιακού κόσμου του σπηλαίου Αγγίτη.
Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του Σ.Χ.Ο. Καβάλας κ. Θεόδωρος Παπαποστόλου.

Μετά από άδεια που παραχώρησε η Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, 20 σπηλαιοεξερευνητές του Σ.Χ.Ο. Καβάλας και του Φ.Ο.Σ Σιδηροκάστρου επισκέφθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και εξερεύνησαν το μη τουριστικό τμήμα του Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη.
«Μας έδωσαν άδεια να προχωρήσουμε μέχρι το 4ο χιλιόμετρο εντός του Σπηλαίου, μετά τα 500 πρώτα επισκέψιμα μέτρα. Μέσα στο σπήλαιο μπορεί να προχωρήσει κάποιος χωρίς κατάδυση περίπου 8 χιλιόμετρα. Εμείς φθάσαμε μέχρι τα 4200 μέτρα, όπου βρίσκεται ο τρίτος μεγάλος θάλαμος. Οι εντυπώσεις μας ήταν εξαιρετικές. Προσωπικά, φέτος μπήκα τρεις φορές. Όσες φορές κι αν επισκεφθώ το σπήλαιο, δεν το χορταίνω» σημειώνει χαρακτηριστικά στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας κ. Θεόδωρος Παπαποστόλου και συμπληρώνει ότι από μέλη της αποστολής η εμπειρία χαρακτηρίστηκε ακόμη και εξωπραγματικής ομορφιάς.

Σύμφωνα με τα μέλη του ΣΧΟ Καβάλας «η εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε με πολύ χαμηλή στάθμη νερού, αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας του τελευταίου τριμήνου.
Ο «Μααράς» (λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει νερό από το βουνό) είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος και όγκο καρστικός αγωγός (δηλαδή υπόγειο ποτάμι) της χώρας μας, ο οποίος δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Τα νερά που συγκεντρώνονται από τις βροχές και τα χιόνια στη λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου (κυρίως) αποστραγγίζονται μέσα από τις καταβόθρες του Νευροκοπίου και καταλήγουν σε έναν υπόγειο διαμήκη αλλά όχι ευθύγραμμο αγωγόεντυπωσιακών διαστάσεων.
Τα επιστημονικά στοιχεία και η αντικειμενική αλήθεια για τον «Μααρά» πληροφορούν ότι έχει το προνόμιο να διαθέτει τη μεγαλύτερη αίθουσα ελληνικού σπηλαίου (μήκους 90m, πλάτους 65m και ύψους 45m), την επονομαζόμενη «Ακρόπολη», το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος διαδρομών σπήλαιο στην Ελλάδα, ίχνη κατοίκησης ήδη από τη Νεολιθική Εποχή, έναν υδροτροχό, που μαζί με ένα σύστημα αγωγών κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στις αρχές του 20ού αιώνα, εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έναν μαγευτικό περιβάλλοντα χώρο κλπ.
Για τους λίγους όμως τυχερούς που έχουν την τύχη να διεισδύσουν βαθύτερα στα σπλάχνα του βουνού, ο «Μααράς» είναι ένα ρεαλιστικό, διαδραστικό, γεωλογικό παραμύθι. Τη στιγμή που περνάς το 2ο «σιφώνι» βυθίζεσαι σε έναν κόσμο που ο ήλιος δεν διαθέτει πια καμιά δύναμη και εξουσία! Το βουνό δονείται και πάλλεται, σε κυκλώνει και σε υποβάλλει. Όταν πια καταφέρεις να αφεθείς και να ακολουθήσεις τους ρυθμούς του, θα νιώσεις την ενέργεια του νερού και του βράχου, θα θαυμάσεις σχήματα, χρώματα και μορφές που σμιλεύει το νερό καθώς διαβρώνει τα μεταλλικά ορυκτά και την πέτρα, θα ακούσεις τον αέρα να επιταχύνει και να σφυρίζει καθώς περνά από τις στενωσιές, θα παίξεις ξέγνοιαστα με το νερό και την άμμο, όπως τότε που ήσουν μικρό παιδί, θα οσμιστείς τον υγρό αέρα, θα δεις ψαράκια να γυροφέρνουν ατρόμητα γύρω από τα πόδια σου… Ακόμη βαθύτερα μένεις ακίνητος, κλείνεις τον φακό, συγχρονίζεις τους βιορυθμούς σου με τη ροή του γεωλογικού χρόνου, φαντάζεσαι το νερό της βροχής να μετατρέπεται σε ασθενές οξύ, διαλύοντας αργά, αλλά υπομονετικά, το ανθρακικό ασβέστιο, νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά δυνατά, ακούς, βλέπεις και βιώνεις…»

Τα «Χ» ευχαριστούν τον πρόεδρο του Σ.Χ.Ο. Καβάλας κ. Θεόδωρο Παπαποστόλου για τη διάθεση του φωτογραφικού υλικού από την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε εντός του σπηλαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!