Ένα βιβλίο ντοκουμέντο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παρουσιάστηκε στο δημαρχείο

1
2122

– Μια πολύ σημαντική εκδήλωση από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, τον Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου και το Πολιτιστικό Κέντρο «Διαμαντής Λαζαρίδης»
– Τι είπαν στα «Χ» κ. Σ. Κοκτζόγλου, συγγραφέας του βιβλίου, και ο κ. Θ. Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.


 

Με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, η παρουσίαση ενός βιβλίου ντοκουμέντο για τις θηριωδίες σε βάρος της ελληνικής μειονότητας από τους κυβερνώντες εθνικιστές Τούρκους την περίοδο 1921-1922.
Το βιβλίο έχει τίτλο: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα ημερολόγια πολέμου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού» και έχει συγγραφεί από τους κ.κ. Σάββα Κοκτζόγλου και Robert Shenk.
Την πολύ ενδιαφέρουσα, όπως αποδείχθηκε, εκδήλωση διοργάνωσαν η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» και το Πολιτιστικό Κέντρο «Διαμαντής Λαζαρίδης», ενώ ομιλητές ήταν ο κ. Σάββας Κοκτζόγλου, Μηχανολόγος Μηχανικός, ανεξάρτητος ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου, και ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Για το βιβλίο ο κ. Σάββας Κοκτζόγλου είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι πρόκειται για μία συλλογή ανέκδοτων ημερολογίων πολέμου του αμερικανικού ναυτικού, που ήταν σταθμευμένο στο λιμάνι της Σαμψούντας την περίοδο 1921-1922. «Οι Αμερικανοί αξιωματικοί του ναυτικού κατέγραφαν τις συνομιλίες που είχαν με τους Τούρκους αξιωματούχους της πόλης και με τους Αμερικανούς επιχειρηματίες που κατοικούσαν με τις οικογένειές τους στην πόλη της Σαμψούντας. Το αρχεία, μέσα από το βιβλίο, αποδεικνύουν το έγκλημα της Γενοκτονίας του Πόντου από τους Τούρκους Εθνικιστές την περίοδο εκείνη» είπε ο κ. Κοκτζόγλου.
Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν αναξιοποίητα στα εθνικά αρχεία των Η.Π.Α. στην Ουάσιγκτον, μέχρι τη στιγμή που εντοπίστηκαν από τον κ. Κοκτζόγλου, ο οποίος τα φωτογράφισε και τα αξιοποίησε μαζί με τον συνεργάτη του, τον Αμερικανό καθηγητή Robert Shenk, στο περιεχόμενο του βιβλίου: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα ημερολόγια πολέμου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού». Σε ερώτηση των «Χ» αν τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί προς την ελληνική πολιτεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν, ο κ. Κοκτζόγλου απάντησε ότι έχουν αποσταλεί σε ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος έχει γράψει σχετικό χαιρετισμό για το βιβλίο. «Το πιο σημαντικό είναι η αγγλική έκδοση του βιβλίου, με την οποία μπορούν να ενημερωθούν οι ξένοι πολιτικοί για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Βιβλία της αγγλικής έκδοσης έχουν σταλεί σε Αμερικανούς πολιτικούς» είπε ο κ. Κοκτζόγλου, σημειώνοντας ότι το βιβλίο τελείωσε στις αρχές του 2020.
Το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα ντοκουμέντο της περιόδου 1920-1921, αφού καταμαρτυρεί μέσα από τα αρχεία του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. τα γεγονότα που συνέβησαν στα βόρεια παράλια της Τουρκίας εκείνη την περίοδο, περιγράφοντας θηριωδίες σε βάρος της ελληνικής μειονότητας από τους κυβερνώντες εθνικιστές Τούρκους.
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος είδε τα πρώτα χειρόγραφα του βιβλίου όταν του τα έστειλε ο συγγραφέας πριν από περίπου 8 χρόνια, για να τα εκτιμήσει ως ιστορικός και αργότερα συνεργάστηκε με τον συγγραφέα, είπε στα «Χ»: «Πρόκειται για πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία. Ο κ. Κοκτζόγλου συνεργάστηκε με τον Αμερικανό καθηγητή κ. Robert Shenk. Το σημαντικό δεν είναι μόνο ότι εντόπισε τα αρχεία, αλλά ότι είχε την επιμονή να τα δουλέψει και να τα εκδώσει σε βιβλίο, και μάλιστα το βιβλίο αυτό να μεταφραστεί. Το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά άλλων πολύ σημαντικών μαρτυριών. Τα αρχεία αυτά είναι μία σπάνια συλλογή που δεν ήταν και πολύ γνωστή. Μόνο όσοι ασχολούνταν με τη ναυτική ιστορία ή έχουν κάποια σχέση με το ναυτικό γνωρίζουν ότι τα πολεμικά πλοία είναι υποχρεωμένα να κρατούν ημερολόγια. Οι ερευνητές συνήθως απευθύνονται στα διπλωματικά ή άλλα αρχεία. Αυτή είναι μια πηγή πληροφοριών η οποία είναι σχετικά σπάνια, γι’ αυτό και δεν βγήκε με τις πρώτες έρευνες. Γι’ αυτό και αξίζουν διπλά συγχαρητήρια στο συγγραφέα».
Όπως είπε ο κ. Θ. Κυριακίδης, απαντώντας σε ερώτηση των «Χ»: «Πλέον και οι επιστήμονες αλλά και οι φορείς έχουν εκείνα τα όπλα με τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μία διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σήμερα κάποιος σοβαρός επιστήμονας, ο οποίος μελετώντας αυτά τα αρχεία, θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι αυτό που συνέβη από το 1914 έως το 1923, συνιστά γενοκτονία. Το αν θέλουν να τα αξιοποιήσουν είναι θέμα περισσότερο πολιτικής».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!