Σε υψηλότερη προστασία μπαίνει το Φαλακρό

1
934

– Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά
– Φέρνουν αποτελέσματα οι πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ


 

Θετικά αποτελέσματα φέρνουν οι πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και οι διαδοχικές επαφές του με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μέλλον του όρους Φαλακρού, θα ενταχθεί, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, στο θεσμό «Απάτητα Βουνά», μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας βουνά της πατρίδας μας έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας.
Ειδικότερα όπως είπε το Φαλακρό Όρος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι θα ενταχθούν σε αυτό το θεσμό. «Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα» τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τουλάχιστον δύο συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, με πιο πρόσφατη αυτή που έγινε πριν από λίγες ημέρες με τον κ. Αμυρά στην Αθήνα. Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” για την ανακοίνωση του Υφυπουργού που αφορά την ένταξη του Φαλακρού στο θεσμό “Απάτητα Βουνά”, ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, σε πάρα πολλές παρεμβάσεις που κάνουμε, όπου μπορούμε σε κυβερνητικά κλιμάκια, για το καλό όλης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας”. Εαν τελικώς το Φαλακρό όρος ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς υψηλότερης προστασίας τότε το βουνό θα προστατεύεται και από δραστηριότητες αξιοποίησης ΑΠΕ και τέτοιων δραστηριοτήτων σε αυτό όπως για παράδειγμα είναι οι ανεμογεννήτριες, όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Τα «Απάτητα Βουνά»
Όπως είχε ανακοινωθεί με συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, τον Ιανουάριο του 2022: “Mε τα “Απάτητα Βουνά”, προστατεύουμε ουσιαστικά τα οικοσυστήματα στα βουνά της χώρας μας. Εξασφαλίζουμε την επιβίωση της άγριας ζωής και τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ελληνικά βουνά, πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική αξία διαθέτουν και ισχυρή πολιτιστική αξία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής μας ανάπτυξης.
Στόχος της κυβέρνησής μας είναι το φυσικό περιβάλλον της χώρας και τα ελληνικά βουνά, να παραδοθούν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές και να αποδειχθούν σημαντικά καταφύγια βιοποικιλότητας”. Ενώ και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε διευκρινίσει ότι “δεν θα μπορούν να γίνουν αιολικά πάρκα σε αυτά τα βουνά, σε αυτές τις εκτάσεις. Καμία τεχνητή επιφάνεια, καμία διάνοιξη δρόμου”.
Σχετικά με το όρος Φαλακρό πάντως αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μόλις πρόσφατα κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στην Δράμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είχε παραδώσει φάκελο με τις κυριότερες ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και με κυριότερο το ζήτημα του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού και την ένταξή του στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο δε κ. Πέτσας απάντησε με νόημα: “Ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός μας, για τέτοιου είδους θέματα, όπως τα βουνά μας, έχει μεγάλη ευαισθησία. Εγώ έχω συζητήσει το θέμα και θα επανέλθω, πιστεύω σύντομα θα έχουμε κάτι ευχάριστο για το ζήτημα αυτό που αφορά την αξιοποίηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Φαλακρού”…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!