Ένα ξεχωριστό λεύκωμα αναμνήσεων των μαθητών του σχολείου της Χωριστής

0
5751

Για τη μοναδική έκδοση με μαρτυρίες και φωτογραφίες από το 1930 μέχρι σήμερα μιλά στα «Χ» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κα Ελπίδα Παπαθεοδώρου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χωριστής προχώρησε στην έκδοση του φωτογραφικού «Λευκώματος Αναμνήσεων» για την ιστορία του Σχολείου Χωριστής, με την ευγενική χορηγία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας ΚΥΚΛΩΨ και τη συνδρομή του διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Καζάκη, ο οποίος μάλιστα επιμελήθηκε και τα κείμενα του λευκώματος.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή προσπάθεια, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου κα Ελπίδα Παπαθεοδώρου είπε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη σκέψη να δημιουργηθεί ένα λεύκωμα με αναμνήσεις από την ιστορία του σχολείου και φωτογραφίες από το παρελθόν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη δημιουργία του σχολείου. Ωστόσο, η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού, που ξεκίνησε το 2019, συνάντησε δυσκολίες λόγω της εμφάνισης της πανδημίας το 2020.
Όπως εξήγησε η κα Παπαθεοδώρου: «Επισκεφθήκαμε σπίτια και συναντήσαμε ανθρώπους με στόχο να μας μιλήσουν για την ιστορία του σχολείου, από την εποχή που ήταν μαθητές, δηλαδή από το 1930 και έπειτα. Ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τους δασκάλους που είχαν, για το πως ήταν τότε το σχολείο, τις εκδρομές που γινόταν κ.ο.κ. Συλλέξαμε και φωτογραφικό υλικό ξεκινώντας τη δημιουργία του λευκώματος που περιλαμβάνει παραστάσεις και αφηγήσεις από το 1930 μέχρι σήμερα, χωρισμένες ανά δεκαετία.
Το πολύ ενδιαφέρον αυτό λεύκωμα εκδόθηκε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων χάρη στη στήριξη της ΚΥΚΛΩΨ. Η προσπάθεια αυτή έγινε με το σκεπτικό ότι η ιστορία του σχολείου δεν θα ήταν τίποτε περισσότερο από μια ψυχρή παράθεση εγγράφων που περιέχουν ΦΕΚ, εγκυκλίους και Πρακτικά, ικανά να γεμίσουν τα ράφια κάποιου Αρχείου, όχι όμως να ξυπνήσουν μνήμες και να διεγείρουν συναισθήματα. Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων του Σχολείου μας, αυτό ακριβώς θέλαμε να πετύχουμε. Να καταγράψουμε, με κάποιον τρόπο, και να αποτυπώσουμε αναμνήσεις που άντεξαν στον χρόνο. Έτσι, επιλέξαμε να αποφύγουμε τον “γραφειοκρατικό” δρόμο και προτιμήσαμε να αφήσουμε να μιλήσουν οι παλιοί μαθητές του Σχολείου μας, προκειμένου να παραδώσουμε στους ίδιους, αλλά και στα παιδιά μας, κάτι που να περιγράφεται με τη λέξη “ενθύμιον”.

Στη φωτογραφία η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κα Ελπίδα Παπαθεοδώρου, η αντιπρόεδρος
κα Μένη Γιουβάντσιου, η γραμματέας κα Ευαγγελία Παπαδοπούλου, η ταμίας
κα Κλεονίκη Παπαδοπούλου και το μέλος κα Νάνση Καζάκου

Η ιδέα για τη δημιουργία του παρόντος λευκώματος ξεκίνησε πολύ ταπεινά -ένα ημερολόγιο με παλιές σχολικές φωτογραφίες, ήταν η πρώτη σκέψη- και ίσως να έμενε έτσι, αν, εντελώς αναπάντεχα, δεν αποκτούσε υψηλές φιλοδοξίες, χάρη στην αμέριστη οικονομική βοήθεια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ που, από την πρώτη στιγμή, δέχτηκε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότησή του, προκειμένου να δημιουργηθεί μια αξιοπρεπής έκδοση. Οι ευχαριστίες είναι το λιγότερο που οφείλουμε. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Δημήτριο Καζάκη για τη μεγάλη συμπαράστασή του στην όλη προσπάθεια και τη σημαντική συμβολή του στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, ευχαριστούμε όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έσπευσαν να προσφέρουν φωτογραφίες από το προσωπικό τους αρχείο, αλλά και να τις “σχολιάσουν” με αναμνήσεις από τα μαθητικά τους χρόνια. Είναι πολλοί για να τους αναφέρουμε ονομαστικά και, δυστυχώς, κάποιοι από τους μεγαλύτερους δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας για να χαρούν το αποτέλεσμα. Ας είναι η έκδοση αυτή και ένα κεράκι στη μνήμη τους, όπως αναφέρει στα εισαγωγικά του λευκώματος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου».
Η πρωτότυπη αυτή έκδοση, που δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική για την ιστορία του σχολείου, βασίζεται σε μαρτυρίες των παλιών μαθητών του και αυτό είναι που την καθιστά άλλωστε ξεχωριστή. Το λεύκωμα θα αρχίσει να διατίθεται τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της Χωριστής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ