Ένας άνθρωπος αθόρυβος και αποτελεσματικός

0
977

Ο Αριστείδης Μωυσιάδης παραμένει προσηλωμένος στο έργο που του έχει ανατεθεί και δεν έχει σταματήσει τον μαραθώνιο που ξεκίνησε στην ΠΑΜΘ πριν από ένα περίπου χρόνο


Ένας άνθρωπος αθόρυβος και παράλληλα εξαιρετικά αποτελεσματικός, που δίνει περισσότερο βάρος στην ουσία και όχι στον εντυπωσιασμό δεν είναι πλέον κάτι τόσο συνηθισμένο στην εποχή μας. Ωστόσο είναι αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας αιρετού που αναζητά ο πολίτης προκειμένου να τον εκπροσωπήσει τελικά. Έναν άνθρωπο που εννοεί αυτά που λέει και δεν μένει στα λόγια και τις υποσχέσεις.
Αυτός ακριβώς είναι ο Αριστείδης Μωυσιάδης, ένας Δραμινός που ανέλαβε πριν από ένα περίπου χρόνο, καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού της ΑΜΘ με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δικαίωσε την επιλογή του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τον Χρήστο Μέτιο, ωστόσο δεν έχει επικεντρωθεί σε αυτές, καθώς παραμένει συγκεντρωμένος στο έργο που του έχει ανατεθεί και συνεχίζει τον μαραθώνιο που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο στην ΠΑΜΘ.
Στο διάστημα αυτό, μεταξύ άλλων, έχει κάνει δεκάδες επαφές με δημάρχους και ανθρώπους των υπηρεσιών, με σκοπό την ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η περιφέρεια, ρίχνοντας περισσότερο φως στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2022-2027. Με στόχο του την επίτευξη της ενδοπεριφερειακής συνείδησης και της ισόρροπης ανάπτυξης, διένυσε αμέτρητα χιλιόμετρα και είχε πολλές ώρες συναντήσεων. Επισκέφθηκε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, συλλόγους, δομές και υπηρεσίες, καταγράφοντας ανάγκες και προτάσεις τους για τη βελτίωση των παροχών τους προς τους πολίτες. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να αισθανθεί κανένας πολίτης της περιφέρειας, όπου κι αν βρίσκεται ότι είναι μόνος ή αβοήθητος, όπως καταγράφηκε και από την συνέντευξη που ακολουθεί και την οποία παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας.

 

Κύριε Μωυσιάδη, πριν από ένα περίπου χρόνο αναλάβατε καθήκοντα και, όπως μαθαίνουμε, διανύσατε τεράστιες αποστάσεις, κάνοντας αμέτρητες συναντήσεις. Ποιοι θα λέγατε ότι ήταν οι κυριότεροι σταθμοί σας στο διάστημα αυτό;
Τυπικά ανέλαβα καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2022, αλλά ουσιαστικά ανέλαβα 2 μήνες μετά, μέχρι να βγει η σχετική άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το οποίο εργάζομαι. Σε αυτό το διάστημα των 10 μηνών, πρώτο μου μέλημα ήταν καταρχάς να δημιουργηθεί γραφείο και να ξεκινήσει ένας προγραμματισμός ώστε να πετύχουμε μια αρμονική συνύπαρξη των στόχων και των δυνατοτήτων μας. Ακολούθησε η γνωριμία με όλους τους θεσμικούς φορείς που είχαν άμεση σχέση με τον σχεδιασμό μας, Δημάρχους αντιδήμαρχους, διευθυντές υπηρεσιακούς παράγοντες κλπ. Καταφέραμε με συνεχείς επισκέψεις να δούμε τους περισσότερους εκπροσώπους φορέων. Στην αρχή ήμουν μόνος αλλά στην πορεία εντάχθηκε σε αυτή την προσπάθεια και ο εντεταλμένος σύμβουλος υγείας, ο Δημήτρης Θεοδωρίδης με τον οποίο πραγματοποιήσαμε μαζί όλες τις επόμενες συναντήσεις. Αρχικά με τους δημάρχους με σκοπό την ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε ώστε να υποβάλλουν τις προτάσεις και τις μελέτες τους σύντομα, για τη νέα προγραμματική περίοδο. Θέλουμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να υπάρχουν δομές που μπορούν να υποστηρίξουν τους πολίτες. Πρόθεσή μας είναι, να άρουμε την ανησυχία για κάθε γονέα που έχει παιδί ΑμεΑ, για το τι θα γίνει όταν αυτός για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί άλλο να υποστηρίξει το παιδί του. Βασικός μας στόχος ήταν και είναι να δημιουργηθούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα και σε κάθε δήμο, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Στη Δράμα ξεκίνησαν τρεις δομές αλλά δεν αρκούν. Μας ενδιαφέρει οι γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία να μπορούν να τα πηγαίνουν σε ένα χώρο και να δέχονται τις θεραπείες που έχουν ανάγκη, γι αυτό δημιουργούμε τα κέντρα διημέρευσης (ΚΕΔΗΦ) στα οποία πηγαίνει ο γονιός το παιδί του από το μεσημέρι μετά το σχολείο. Το παιδί εκεί δέχεται όλες τις θεραπείες δωρεάν και μετά επιστρέφει στο σπίτι. Το πρώτο ΚΕΔΗΦ στη Δράμα ξεκίνησε. Μας ενδιαφέρει οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται δωρεάν και όχι το αν αυτές είναι δημόσιες ή ιδιωτικές. Σχεδιάζουμε να δημιουργηθούν τα κέντρα ημέρας για ανθρώπους με καρκίνο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ιδιαίτερα στην πόλη μας πόσες οικογένειες απασχολεί η ασθένεια. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μπορούν να υποστηρίζονται και σε ψυχολογικό επίπεδο, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξελισιμότητα της ίδιας της ασθένειας.
Στην Αλεξανδρούπολη έγινε το πρώτο κέντρο ημέρας Άνοιας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε άλλα δυο, ένα ανά δυο περιφερειακές ενότητες, όπως θέλουμε και ένα κέντρο ημέρας για Αλτσχάιμερ για να έχουμε έγκαιρη διάγνωση που είναι επίσης σημαντική. Προχωράμε με το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας στην δημιουργία κοινωνικού παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης που αποσκοπεί στην αποτελεσματική παρακολούθηση και το συντονισμό των στόχων, οι οποίοι εξειδικεύονται στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης (ΠΕ.Σ.Κ.Ε), στην ανάδειξη τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, στη διαβίβαση στοιχείων και πληροφοριών στο Εθνικό Γεωπληροφοριακό Σύστημα (Ε.ΓΠ.Σ.) του Εθνικού Μηχανισμού και στην αποτύπωση και χαρτογράφηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ενημερώσαμε τους δήμους για την αναγκαιότητα των ΚΗΦΗ διότι σήμερα στο νομό μας υπάρχουν μόνο στη Δράμα και την Προσοτσάνη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ξενώνες αστέγων ανά δυο περιφερειακές ενότητες ή δημόσια υπνωτήρια. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες δομές πριν δημιουργηθεί ανάγκη όπως και δημόσια κοινωνικά πλυντήρια για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε συνεργασία με την πολιτεία για τη φιλοξενία των παιδιών μετά από μια δικάσιμο. Σήμερα δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας και τα παιδιά αυτά και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μιας δίκης φιλοξενούνται κυρίως σε νοσοκομεία. Είναι απαράδεκτο για ανήλικα παιδιά να φιλοξενούνται σε ένα νοσοκομείο χωρίς να είναι άρρωστα. Θέλουμε να δημιουργηθούν ΚΔΑΠ όπου δεν υπάρχουν. Θέλουμε σε συνεργασία με το ΔΠΘ να επανεκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους των κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίοι είναι υπερφορτωμένοι ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και αντιμετωπίζουν φαινόμενα τα οποία δεν ήταν ουσιαστικά έτοιμοι να διαχειριστούν. Έχουν καταλήξει σάκος του μποξ της κοινωνίας.
Προχωράμε στην αγορά μικρού βαν για την εξυπηρέτηση παραμεθορίων περιοχών σε επίπεδο πρόληψης. Σε δημιουργία ΧΟΣΠΙΣ για καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, δηλαδή σε ξενώνες Ανακούφισης και Παρηγορητικής Φροντίδας. Σε οφθαλμολογική παρέμβαση σε παιδιά και άτομα 3ης ηλικίας. Σε καθιέρωση οδοντιατρικού ελέγχου σε παιδιά, στον καρδιολογικό έλεγχο σε παιδιά του δημοτικού, σε εντομοκτονίες και μυοκτονίες στην ΑΜΘ. Πραγματοποιήσαμε βραβεύσεις σε όλους τους υγειονομικούς της ΑΜΘ για την προσφορά τους στην πανδημία.

Προχωρήσατε πάντως και σε άλλου είδους πρωτοβουλίες, όπως η εβδομάδα ψυχικής υγείας.
Ναι, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πανελλαδικά την πρώτη εβδομάδα ψυχικής υγείας σε όλη την ΠΑΜΘ, που είχε τεράστια επιτυχία σε όλη την περιφέρεια αλλά και πανελλαδικά, με παράλληλες δράσεις και με εισηγήσεις. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η ψυχική ασθένεια δεν πρέπει να είναι ταμπού. Θα πρέπει ο κόσμος να είναι ενήμερος και να μπορεί να μιλάει για αυτό που τον απασχολεί και τον βασανίζει, αλλά δεν σταματάμε εκεί. Φέτος στην ΠΕ Δράμας με πέντε ψυχολόγους καταφέραμε να καλύψουμε την ανάγκη των μαθητών της Γ’ Λυκείου για ψυχολογική υποστήριξη κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος επίσης συγκεντρώσαμε παιχνίδια για όλα τα παιδιά των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα για την περίοδο των Χριστουγέννων και καλύψαμε στην ΠΕ Δράμας 103 παιδιά. Προγραμματίζουμε σημαντικές ημερίδες για την υιοθεσία και την αναδοχή, δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων για κακοποιημένες γυναίκες σε Δράμα, Ξάνθη και Ορεστιάδα. Εξετάζουμε την δημιουργία του πρώτου οικολογικού – οικοτεχνικού πάρκου ΑμεΑ, ενός κέντρου ευεξίας για ΑμεΑ και μιας κατασκήνωσης για ΑμεΑ στην Ξάνθη.

Oι στόχοι που θέσατε εξ αρχής βλέπετε τελικά να επιτυγχάνονται;
Η περιφέρειά μας έχει ενισχυμένα κονδύλια κατά 25% στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Είναι τρίτη στην απορρόφηση κονδυλίων επειδή τρέχουμε. Αν θέλουμε να παράξουμε πραγματικά έργο πρέπει να υπάρξει και μεγαλύτερη ακόμη ενημέρωση των φορέων, πρέπει να διατηρήσουμε την εγρήγορση. Πρέπει να στηρίξουμε τους ευάλωτους και τις ευπαθείς ομάδες. Η προσπάθεια η δική μου είναι να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι. Δεν είναι αυτοσκοπός μου να επανεκλεγώ. Θα ήθελα όταν φύγω να ξέρω ότι έγινε πραγματική δουλειά, όση δεν έγινε τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Πώς είδατε την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Περιφέρειά μας;
Με την παρουσία του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην περιφέρειά μας ουσιαστικά επιβράβευσε και ενίσχυσε την προσπάθεια που επιτελεί η διοίκηση της Περιφέρειας που με επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο προσπαθεί να δημιουργήσει ισόρροπη ανάπτυξη. Θεωρώ ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Χρήστου Μέτιου αλλά ταυτόχρονα και σε εμάς. Ο Χρήστος Μέτιος δεν είναι μόνο επικεφαλής αλλά και ο άνθρωπος των λίγων λόγων και των πολλών πράξεων που εμπνέει και όλους εμάς τους υπόλοιπους. Είναι η περίοδος που η περιφέρειά μας χαίρει μιας τεράστιας υποστήριξης και ενίσχυσης σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Ποια είναι η συνεργασία που αναπτύξατε με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο;
Έχουμε ένα κοινό στοιχείο στο χαρακτήρα μας. Λέμε λίγα και πράττουμε περισσότερα. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εκεί που χρειάστηκα την υποστήριξη του Περιφερειάρχη, σε κάποιες δράσεις, ήταν πάντα δίπλα μου. Δεν αρνήθηκε τίποτα από αυτά που πρότεινα. Υπάρχει μια σχέση εκτίμησης, σεβασμού και συνεργατικότητας. Γι’ αυτό και παράγουμε έργο και στον τομέα της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πολιτικής.

Η Δράμα έχει χρόνια προβλήματα. Πώς πιστεύετε ότι τελικά αυτά θα ξεπεραστούν;
Η Δράμα και κάθε περιφερειακή ενότητα, είναι οι άνθρωποι της. Για να πάει η Δράμα, η πατρίδα μας μπροστά, θα πρέπει να αλλάξουν πράγματα στον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Να σταματήσει αυτό το σύννεφο της υποκρισίας και αυτό είναι που πρέπει κυρίως να ξεπεράσουμε. Θα πρέπει να υπάρχει θεσμική συνεργασία, να άρουμε τα όποια ζητήματα μας χωρίζουν και να σταθούμε μόνο σε αυτά που μας ενώνουν. Αυτό είναι και ένα στοιχείο στο οποίο οφείλονται πολλά χρόνια προβλήματα. Δυστυχώς λείπει η πραγματική συνεργασία σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών και μόνο. Οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μένουν έξω από τους θεσμούς που υπηρετούμε.

Τον Οκτώβριο θα έχουμε και πάλι κάλπες για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Τι διαβλέπετε;
Η παράταξη στην οποία βρίσκομαι και τιμώ ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Χρήστου Μέτιου, θα είναι νικήτρια και στις επόμενες εκλογές. Δεν το λέω γιατί είμαι σε αυτή την παράταξη, αλλά γιατί βλέπω τι κάνει αυτή η παράταξη. Τα έργα που έχουν γίνει και τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί. Είναι μια περιφερειακή διοίκηση η οποία στην πράξη και όχι στα λόγια, επιτέλεσε ένα τεράστιο έργο. Πιστεύω ότι αυτό το έργο οι πολίτες της ΠΑΜΘ θα το εκτιμήσουν και θα το τιμήσουν στις 8 Οκτωβρίου. Θα τους έλεγα να εμπιστευτούν το έργο των ανθρώπων που τους έδειξαν στην πράξη ότι είναι δίπλα τους, με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ