Χωρίς εμπόδια φέτος αναμένεται το καρναβάλι Χωριστής

0
505

Ήδη έχει καταρτιστεί προσχέδιο του προγράμματος εκδηλώσεων που αρχίζουν 16 Φεβρουαρίου


Επιστρέφει χωρίς εμπόδια φέτος, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το Καρναβάλι τής Χωριστής, ενώ μεθαύριο Τετάρτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και η επιχορήγηση του μουσικοδραματικού συλλόγου «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία Χωριστής Δράμας» που το διοργανώνει με αρχική πρόταση επιχορήγησης από τον Δήμο Δράμας με το ποσό των 18.000 ευρώ.
Ο θεσμός που συγκεντρώνει εδώ και δεκαετίες χιλιάδες φίλους του από όλη την Μακεδονία αλλά και τη Θράκη, δοκιμάστηκε στην διάρκεια της πανδημίας, αλλά παράλληλα δημιούργησε και μεγαλύτερη προσμονή στους χιλιάδες φίλους του, που φέτος αναμένεται να κατακλύσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Ήδη έχει καταρτιστεί προσχέδιο του προγράμματος των φετινών δωδεκαήμερων εκδηλώσεων το οποίο κάνει έναρξη την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου με δράσεις σε καθημερινή βάση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, δράσεις όπως παιδική καρναβαλική παρέλαση, συναυλία του Μουσικού Σχολείου Δράμας, εμφανίσεις ορχηστρών παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, χοροεσπερίδες με παραδοσιακά και λαϊκά σχήματα, παράσταση χορευτικών συγκροτημάτων από τμήματα του Συλλόγου αλλά και προσκεκλημένων συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας πλέκοντας την παράδοση δίνοντας μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Χωριστής φέτος περιλαμβάνουν: Tην Τσικνοπέμπτη 16.02.2023 την παρουσίαση του καρνάβαλου. Την Κυριακή 19.02.2013 παιδική παρέλαση καρναβαλιστών. Την Τρίτη 21.02.2023 την διεξαγωγή βραδιάς τσίπουρου. Την Πέμπτη 23.02.2023 την συναυλία του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Το Σάββατο 25.02.2023 τον «Τρανό χορό». Την Κυριακή 26.02.2023 το χορευτικό αντάμωμα – παραδοσιακό γλέντι και την Καθαρά Δευτέρα 27.02.2023 την παρέλαση των Καρναβαλιστών.
Το καρναβάλι Χωριστής παραμένει ζωντανό στο πέρασμα των δεκαετιών χάρη στο μεράκι των ανθρώπων του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής για τον οποίο αξίζει να σημειωθούν ορισμένα ιστορικά στοιχεία όπως τα παραθέτουν οι άνθρωποί του. Σύμφωνα με αυτά, το 1906 οι κάτοικοι της Χωριστής Δράμας έχοντας πλούσια οικονομική, πνευματική, πολιτιστική και εθνική δραστηριότητα και με την καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτη Δράμας εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, προχώρησαν στην ανέγερση επιβλητικών κτισμάτων. Μεταξύ αυτών και ενός νεοκλασικού κτιρίου, το μόνο που σώζεται από εκείνη την περίοδο, το Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» με βιβλιοθήκη, μουσικοδιδασκαλείο και αίθουσα με θεατρική σκηνή. Σε αυτό το κτίριο μέχρι και σήμερα στεγάζεται ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Το 1915 με την 3/1915 απόφαση πρωτοδικείου Δράμας εγκρίνεται και το καταστατικό του Συλλόγου με την παραπάνω επωνυμία. Αναμφισβήτητα είναι από τους παλαιότερους συλλόγους της περιοχής με ενεργή συμμετοχή όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου και με κύριο μέλημά του πάντα να διατηρεί τις παραδόσεις και να μεταλαμπαδεύει τις αξίες στις νεότερες γενιές.
Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία ήταν η Φιλαρμονική μπάντα, που γνώρισε μεγάλες διακρίσεις και έγινε πανελληνίως γνωστή με τιμητικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, οι συναυλίες, οι χοροεσπερίδες, οι θεατρικές παραστάσεις και η δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργούσε και ως κέντρο τύπου και ενημέρωσης ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Δραστηριότητες που συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι και καθιστούσαν την Χωριστή πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Στο πέρασμα του χρόνου και μέχρι σήμερα συνεχίζεται η πολιτιστική δράση του συλλόγου με κορωνίδα του την φιλαρμονική που δημιούργησε και συνεχίζει να παράγει επαγγελματίες μουσικούς, δημιουργώντας λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες που διαπρέπουν.
Διοργανώνει φεστιβάλ φιλαρμονικών με συμμετοχή αξιόλογων φιλαρμονικών ανά την Ελλάδα και συμμετέχει σε φεστιβάλ φιλαρμονικών σε όλη την Ελλάδα. Συγκροτεί χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών και τμήματα εκμάθησης χορών από όλη την Ελλάδα με χορευτές όλων των ηλικιών. Επιπλέον λειτουργών τμήματα χορωδιών βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής. Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου ανεβάζει κάθε χρόνο με επιτυχία θεατρικές παραστάσεις και παράλληλα δραστηριοποιείται παιδική θεατρική ομάδα συνεχίζοντας επάξια το έργο του Συλλόγου.
Μια από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες του συλλόγου είναι και η διοργάνωση των καρναβαλικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων την περίοδο της αποκριάς. Από το 1976 μέχρι και σήμερα ο Σύλλογος πρωτοστατεί στις πολιτιστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις συνεχίζοντας, τα σατιρικά έθιμα που έλαβε ως παρακαταθήκη από τους προγόνους του. Έτσι, το Καρναβάλι Χωριστής, που είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για τον εορτασμό των αποκριών στον Νομό Δράμας τείνει να γίνει γνωστό σε όλη την περιοχή της Βορείου Ελλάδος, έχει γίνει θεσμός και έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της περιφέρειας και πόλος έλξης για πλήθος επισκεπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ