Κυνήγι κορακοειδών διοργάνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας

2
1040

Το κυνήγι της καρακάξας αποσκοπεί στη ρύθμιση του πληθυσμού του είδους, λένε οι άνθρωποι του συλλόγου στα «Χ»


 

Κυνήγι κορακοειδών διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Δράμας, δράση που πραγματοποιεί σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς έχει διαπιστώσει ότι ο υπερπληθυσμός τους (κυρίως οι καρακάξες και τα κοράκια) αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα μικρά θηράματα.
Είναι μια δράση που, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, γίνεται διότι ο υπερπληθυσμός των συγκεκριμένων ειδών δημιουργεί προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην πανίδα με επιδρομές στα μικρά άλλων πτηνών, στις φωλιές των οποίων τρώνε αβγά και μικρά πτηνά, ενώ θύματα αυτών των επιδρομών είναι και τα μεγαλύτερα σε ηλικία πτηνά που κλωσούν.
Η κα Δήμητρα Παπαδοπούλου από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας ανέφερε μιλώντας για το ίδιο θέμα στα «Χ» ότι σύμφωνα με τη ρυθμιστική κυνηγίου, επιτρέπεται το κυνήγι ειδών όπως η καρακάξα, η κάργια κλπ. Τα κορακοειδή ως αρπακτικά επιδρούν στον πληθυσμό άλλων ειδών. Το κυνήγι των κορακοειδών και συγκεκριμένα της καρακάξας, αποσκοπεί στη ρύθμιση του πληθυσμού του είδους. Από τη ρυθμιστική προβλέπεται ότι κάθε κυνηγός μπορεί να κυνηγά και μόνος του καρακάξες, όχι επειδή τρώγονται αλλά για λόγους ρύθμισης του πληθυσμού τους. Το κυνήγι επιτρέπεται μέχρι τέλη Φεβρουαρίου σύμφωνα με τη ρυθμιστική, απλά ο σύλλογος πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία καλώντας και όποια μέλη του συλλόγου θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι το κυνήγι της καρακάξας δεν είναι εύκολο, καθώς πρόκειται για ένα έξυπνο πτηνό το οποίο δύσκολα μπορεί να πλησιάσει ο κυνηγός. Σύμφωνα με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης: “O πληθυσμός των κορακοειδών αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ικανότητα των πτηνών αυτών να προσαρμόζονται στα ανθρωπογενή περιβάλλοντα. Στις αγροτικές περιοχές προκαλούν ζημιές στη γεωργία και τη θηραματοπονία και στη διατήρηση απειλούμενων ειδών. Στις αστικές περιοχές τα κορακοειδή προκαλούν μεταφορά ασθενειών, ανεξέλεγκτη απόθεση περιττωμάτων και εμεσμάτων σε οχήματα, κτίρια και πεζούς, διασκόρπιση σκουπιδιών και όχληση των κατοίκων με τα κρωξίματα, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες.
Ειδικότερα έχει αποδειχθεί πως τα κορακοειδή φέρουν μια ποικιλία μικροοργανισμών που είναι παθογόνοι στους ανθρώπους. Οι υψηλής επικινδυνότητας ασθένειες που συνδέονται με τη μεταφορά από τα κορακοειδή περιλαμβάνουν τη γρίπη των πτηνών, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου και την ασθένεια Lyme. Σημαντική είναι επίσης η ύπαρξη βακτηριδίων στα κορακοειδή τα οποία είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Τέτοια είναι τα καμπυλοβακτηρίδια, τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα και το βακτήριο της υερσινίωσης. Τα κορακοειδή προκαλούν επίσης θνησιμότητα σε είδη της άγριας πανίδας. Κυρίως καταστρέφουν αβγά και θανατώνουν νεοσσούς άλλων πτηνών. Η αρπακτικότητα των κορακοειδών είναι ανάλογη με το μέγεθος του πληθυσμού τους, αυτό όμως δεν ισχύει πάντοτε, καθώς εξαρτάται και από τα υπόλοιπα διαθέσιμα της τροφής τους.
Έρευνες στην Ευρώπη έχουν αποδείξει πως τα κορακοειδή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μείωση των πληθυσμών ορνιθόμορφων σε μια περιοχή. Τα κορακοειδή προκαλούν θνησιμότητα ακόμα και στο λαγό. Σε έρευνα όπου οι θηλαστικοί άρπαγες αποκλείστηκαν με περίφραξη, τα αρπακτικά πτηνά και τα κορακοειδή θανάτωσαν τουλάχιστον το 15% των νεογνών. Από αυτό το 50% θανατώθηκε από σταχτοκουρούνες (Corvus corone cornix), το 20% από κόρακες (Corvus corax), το 20% από ποντικοβαρβακίνες (Buteo buteo), το 8% από διπλoσάϊνα (Accipiter gentilis) και το 2% από νανόμπουφους (Asio otus)”.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!