Ενδιαφέρον και στη Δράμα για το «Εξοικονομώ 2023»

0
7128

– Η περίοδος των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα άρχισε τη Δευτέρα
– Τι δηλώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κα Θ. Βασιλειάδου


 

Άρχισε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου η περίοδος των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023”. Οι ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας αξιοποιώντας το πρόγραμμα μπoρούν να λάβουν επιδότηση για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία τους.
Στη Δράμα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες ακινήτων όπως είπε σε δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κα Θεοδοσία Βασιλειάδου, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλα προγράμματα που τρέχουν το τελευταίο διάστημα όπως το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα κλπ.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται με διαφορετικό τρόπο η αξιολόγηση των αιτήσεων, όπως συνέβη και στο προηγούμενο πρόγραμμα. Πλέον δεν ισχύει αυτό που γινόταν παλαιότερα, να εγκρίνεται όποιος προλάβει να καταθέσει αίτηση πρώτος, στο πρώτο δεκάλεπτο από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων. «Πλέον υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης στην οποία υπάρχει μια εξίσωση με την οποία βαθμολογούνται κάποια κριτήρια. Τελικά με τον τρόπο αυτό βαθμολογείται και η αίτηση για να εγκριθεί ή όχι στην συνέχεια, όπως εξηγεί η κα Βασιλειάδου.
Η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα. Η κατανομή ποσών επιδότησης ανά περιφέρεια δεν υφίσταται πλέον. «Υπάρχουν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων, το ενδιαφέρον και τη βαθμολόγηση των αιτήσεων σε κάθε περιοχή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2023 είναι μειωμένος. Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, όπως και τα ποσοστά επιχορήγησης, τα οποία φθάνουν μέχρι και 75% της επένδυσης. Για τις αιτήσεις βαθμολογείται η εξοικονόμηση ενέργειας, το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, η κατηγορία του ακινήτου, η παλαιότητα, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό επιδότησης παίρνουν ορισμένες κατηγορίες ενδιαφερομένων όπως οι πολύτεκνοι και τα Άτομα με Αναπηρία. Οι κατοικίες που μπορούν να ενταθούν πρέπει καταρχάς να είναι νόμιμες, να είναι κύριες κατοικίες, να έχουν καταταχθεί από το πρώτο πιστοποιητικό σε κατηγορία χαμηλότερη της Γ, να μην διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση» σημείωσε η κα Βασιλειάδου.
Τόνισε δε ότι στη Δράμα δείχνουν ενδιαφέρον για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων νεότερων οικοδομών όπως αυτές της 15ετίας, καθώς η αύξηση της ενέργειας τους οδηγεί όλους στην εξεύρεση λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, με συστήματα θέρμανσης, συστήματα μόνωσης, αλλαγή κουφωμάτων κ.α.
Στην Δράμα ασχολείται με το πρόγραμμα ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών είτε με την ιδιότητα του εργολάβου είτε με την ιδιότητα του μελετητή. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι με την ευκαιρία της υλοποίησης του προγράμματος λύνονται και πολλά άλλα προβλήματα, αφού δίνεται η ευκαιρία και για τακτοποιήσεις ακινήτων, για έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
• αντικατάσταση κουφωμάτων
• τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
• αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
• σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
• άλλες παρεμβάσεις (σύστημα διαχείρισης smart home)
Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!