Το πανόραμα της νεοελληνικής αργυροχοΐας ξεδιπλώνεται στη Δράμα τις επόμενες ημέρες

0
1479

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα» του Μουσείου Μπενάκη θα γίνουν την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στις 20:00 το βράδυ


 

Ένα πανόραμα της νεοελληνικής αργυροχοΐας με κοσμήματα κεφαλόδεσμους, σκουλαρίκια και ταινίες που στολίζουν το μέτωπο, κοσμήματα που αγκαλιάζουν το λαιμό ή καλύπτουν το στήθος, πόρπες που ακουμπούν στην κοιλιά και αλυσιδωτά κοσμήματα που διακοσμούν την ποδιά, με ελληνικά κοσμήματα που δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα στολισμού που ομορφαίνει και εντυπωσιάζει θα παρουσιαστεί στον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη που θα διεξαχθεί από τις 17/06 έως τις 29/10/2023.
Η έκθεση έχει τίτλο «Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα» που προέρχεται από το ποίημα του Κων/νου Καβάφη: «Περιμένοντας τους βαρβάρους».
Τα υλικά που επικρατούν, όπως έκανε γνωστό το Μουσείο Μπενάκη, είναι στα νησιά ο χρυσός και τα μαργαριτάρια και στην ηπειρωτική Ελλάδα το ασήμι και ο χαλκός, που οι τεχνίτες επιχρυσώνουν, στολίζουν με ημιπολύτιμες πέτρες και χρωματιστά γυαλιά ή ζωγραφίζουν με σαβάτι. Με την ίδια φροντίδα που φιλοτεχνούνται τα γυναικεία κοσμήματα βγαίνουν από τα χέρια των αργυροχόων και χρηστικά αντικείμενα: ταμπακοθήκες, παγούρια, τάσια, και φυλακτά, τμήμα της καθημερινότητας των ανδρών.
Το πρόγραμμα επισκέψεων είναι: Πέμπτη: 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Σάββατο: 10:00-14:00 και 18:00-21:00 και Κυριακή: 11:00-14:00 και 18:00-21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στις 20:00 το βράδυ.
Στον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις από το Μουσείο Μπενάκη, που ξεκίνησαν την Παρασκευή 19 Μαΐου με τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Γιώργη Μαγγίνη που μίλησε για την ιστορία, τις συλλογές και το έργο τού Μουσείου Μπενάκη. Επίσης την Παρασκευή 26 Μαΐου η κα Ειρήνη Παπαγεωργίου Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών Μουσείου Μπενάκη πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Το κόσμημα και η συμβολική του δύναμη. Η περίπτωση είκοσι ενός προϊστορικών κοσμημάτων στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη». Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου ο Δημήτρης Αρβανιτάκης υπεύθυνος του τμήματος εκδόσεων Τάσσος και Angele του Νομικού Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»: Ο Διονύσιος Σολωμός, η επανάσταση και η νέα ποίηση των Ελλήνων».
Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που προέκυψαν από το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με τη Δραμινή εταιρεία Raycap στην οποία ανήκει ο πολιτιστικός χώρος του Σαντιρβάν. Υπάρχουν άλλωστε και οι σωστές συνθήκες που διασφαλίζουν την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. «Έχουμε ένα ιδανικό χώρο στο Σαντιρβάν, έχουμε μια πόλη με ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά και μια εξαιρετική συνεργασία με τη Raycap που το στηρίζει» είχε πει χαρακτηριστικά μιλώντας πρόσφατα στα «Χ» ο επιστημονικός διευθυντής μουσείου Μπενάκη κ. Γεώργιος Μαγγίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!