Ενέκρινε ο δήμος τη σύμβαση με το ΕΑΠ

0
5805

Μέχρι 100 εγγραφές ανά εξάμηνο αναμένονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα που θα έχει εργαστήρια στη Δράμα


Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας τη Δευτέρα, η έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για την υποστήριξη και λειτουργία του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ε.Α.Π. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Νωρίτερα στην συζήτηση του θέματος εκφράστηκαν από το δημοτικό σύμβουλο κ. Μιχάλη Μλεκάνη, παρατηρήσεις για το χώρο που θα λειτουργήσουν τα θεματικά εργαστήρια του προγράμματος, τα οποία από τη σύμβαση, προβλέπεται να φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου και εάν χρειαστεί σε αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Ο κ. Μλεκάνης είπε ότι καταλληλότερος χώρος θα ήταν το πολιτιστικό κέντρο του παλιού δημαρχείου. Παράλληλα είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε για το πρόγραμμα σπουδών και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την παρακολούθηση των εργαστηρίων από τους φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το θέμα των χώρων, όπου θα λειτουργήσει το πρόγραμμα αφού μπορεί να επανεξεταστεί στην συνέχεια και να επιλεχθεί κάποιος άλλος χώρος. Πρόσθεσε ότι όλο το εγχείρημα γίνεται λίγο απροετοίμαστα παρότι συζητιέται αρκετό καιρό. Είπε ότι το προπτυχιακό πρόγραμμα και η προοπτική αξιοποίησης του στρατοπέδου Ανδρικάκη φαίνεται σαν να είναι δυο παράλληλα εγχειρήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσά τους. Θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει μέριμνα ώστε να δίνουν κάθε χρόνο προστιθέμενη αξία στη Δράμα, ως κέντρου κινηματογραφικής δραστηριότητας. Τόνισε επίσης ότι το κέρδος από τη λειτουργία του προπτυχιακού προγράμματος είναι περισσότερο άυλο, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του, αλλά κανείς δεν θα γίνει πλούσιος με την παρουσία κάποιων φοιτητών του προγράμματος κάθε εξάμηνο στην πόλη. Επεσήμανε επίσης ότι όλο αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να το έχει κάνει ο δήμος από τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και χωρίς το ΕΑΠ με όχημα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης που συνέβαλλε και στην σύνταξη του προγράμματος σπουδών έδωσε χρήσιμες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του προπτυχιακού προγράμματος στη Δράμα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Μλεκάνη. Ο κ. Καραμπατζάκης είπε ότι το πρόγραμμα που θα λειτουργήσει στη Δράμα, αφορά Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες (ΕΘΕ) που σχετίζονται με τη Σκηνοθεσία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τέσσερις υποχρεωτικές ΕΘΕ και τρεις ΕΘΕ επιλογής. Είπε ότι αυτές οι θεματικές ενότητες ξεκινούν από το πρώτο εξάμηνο και εξελίσσονται μέχρι το τέλος των τετραετών σπουδών. Σε ότι αφορά το πλήθος των φοιτητών, είπε ότι το καλύτερο σενάριο είναι οι 100 εγγραφές ανά εξάμηνο. Είπε ότι η επίσκεψή των φοιτητών στην Δράμα, στις εργαστηριακές θεματικές ενότητες, θα διαρκεί 4-5 ώρες και θα γίνεται αρχικά μια ημέρα ή ένα διήμερο Σαββάτου και Κυριακής, στο εξάμηνο. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στο ΕΑΠ, προβλέπονται εργαστήρια μακριά από την έδρα του, που είναι η πόλη της Πάτρας.
Την προγραμματική σύμβαση δεν ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, ο οποίος είπε περιμένει να δει ολοκληρωμένη την πρόταση για την λειτουργία του προγράμματος, ενώ λίγο νωρίτερα είπε ότι κάποιοι πιθανώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα στην προεκλογική τους εκστρατεία, σημειώνοντας επίσης ότι η χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων θα έπρεπε να γίνεται από την πολιτεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ