Μετέβησαν στην Κοινότητα Σιδηρονέρου περίπου 170 επισκέπτες από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα
Με μεγάλη απήχηση όπως αποδείχθηκε, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολιτισμική ημερίδα με θέμα «Το ξερίζωμα και το ρίζωμα των Ελλήνων του Πόντου» από το Πολιτιστικό Κέντρο «Διαμαντής Λαζαρίδης». Η ημερίδα διοργανώθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στις 16.00, στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας του Σιδηρονέρου.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” η πρόεδρος του κέντρου κα Ευγενία Δροσίδου, είπε πως η ημερίδα πλαισιώθηκε με καλλιτέχνες που έφθασαν στο Σιδηρόνερο από την Τραπεζούντα και τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Adem Ekiz ήρθε από τον Πόντο και ο Μιχάλης Καλιοντζίδης από τη συμπρωτεύουσα. Η εκδήλωση εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά όπως είπε η κα Δροσίδου, καθώς μετέβησαν στην Κοινότητα Σιδηρονέρου περίπου 170 επισκέπτες από τη Δράμα αλλά και περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε που είδε μία εκδήλωση τέτοιας εμβέλειας στο Σιδηρόνερο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που λήφθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 3 ετών από το θάνατο του Διαμαντή Λαζαρίδη.
Στην Ημερίδα μίλησαν ο κ. Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, συγγραφέας πρώην Καθηγητής Παιδαγωγικής Ακαδημίας, για το ξερίζωμα των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες και ο κ. Βασίλης Βεργόπουλος, Δάσκαλος-Ποιητής που μίλησε για την εγκατάσταση των Ποντίων στον ελλαδικό χώρο. Με το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Παρακάθ’ και αρροθυμίας» το οποίο συγκίνησε τους παρευρισκόμενους γιατί παρουσιάστηκε από μικρά παιδιά που μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο. Ακολούθησε παραδοσιακό παρακαθ’ με τους Adem Ekiz από τον Πόντο και Μιχάλη Καλιοντζίδη. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν εδέσματα της ποντιακής κουζίνας.
Όπως είπε η κα Δροσίδου, ήδη υπάρχουν σκέψεις να οριστεί ο Σεπτέμβριος, ως μήνας δραστηριοτήτων του συλλόγου, με εκδηλώσεις στην Κοινότητα Σιδηρονέρου, όπως σχεδιάζονται να γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και στην πόλη της Δράμας.
O Διαμαντής Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1928 στο Σιδηρόνερο Δράμας, από γονείς Πόντιους, που καταγόταν απ’ την παραθαλάσσια Βαδισάνη (Φάτσα). Γονείς του ο Θεμιστοκλής Λαζαρίδης και η Παρασκευή, το γένος Κατσίδου.
Μετά την αποφοίτηση απ’ το Δημοτικό Σχολείο του χωριού φοίτησε στο Γυμνάσιο Δράμας, ακολούθησε την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια άρχισε η πορεία του ως Δασκάλου σε διάφορες πόλεις και χωριά: Περιστεριά, Καλλίφυτο και Παρανέστι Δράμας, στην πόλη της Δράμας και μετά στη Θεσσαλονίκη. Έκανε διετή μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και αποφοίτησε απ’ το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) για 25 χρόνια, απ’ το 1985 μέχρι το 2011. Απ’ το 2005 αποσύρθηκε στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Σιδηρόνερο. Κατά την 25ετία του στην ΕΠΜ υπηρέτησε ως Γενικός Έφορος και Αντιπρόεδρος, με αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες, λόγω μακράς απουσίας του προέδρου στη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο. Κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία σ’ αυτές τις υποχρεώσεις και ευθύνες. Όλα αυτά τα χρόνια το κτίριο της ΕΠΜ έγινε δεύτερο σπίτι του. Με συνεχείς αγώνες και προσπάθειες, στις οποίες πρωτοστάτησε ο ίδιος, σιγά-σιγά δημιουργήθηκε το Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Περισσότεροι από 20.000 τόμοι του Αρχείου Πόντου, που μέχρι τότε ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορες αποθήκες συγκεντρώνονται με δικές του προσπάθειες και τοποθετούνται ταξινομημένοι στο υπόγειο του κτιρίου της ΕΠΜ. Δεν ήταν μόνο σεμνός κι ακούραστος εργάτης. Είχε μελετήσει σε βάθος και ήταν εξαιρετικός γνώστης της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.
Ο Δήμος Δράμας τίμησε σχετικά πρόσφατα, τον εξαίρετο Δραμινό δάσκαλο, συγγραφέα, μελετητή, ερευνητή της ιστορίας και του πολιτισμού, δίνοντας το όνομά του σε ανώνυμη οδό ακριβώς δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, τον Ιούνιο του 2020.