Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Παρανέστι οι ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης 2022

0
7541

Αν. Καγιάογλου: «Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας»


Η Καλλιστώ σε συνεργασία με την Ένωση Πάρκων Βουλγαρίας, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη (παράρτημα Ελλάδας), τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το έργο LIFE ARCPROM, διοργάνωσε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη της αξίας της βιοποικιλότητας και της διασυνοριακής συνεργασίας στην Οροσειρά της Ροδόπης».
Η ημερίδα έγινε στον οικισμό του Μεσοχωρίου στο Παρανέστι και την επόμενη ημέρα διοργανώθηκε περιήγηση στο Μονοπάτι της Συνύπαρξης με την αρκούδα στον Νέστο. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για το διασυνοριακό περιφερειακό πάρκο εντός της βαλκανικής πράσινης ζώνης στην οροσειρά της Ροδόπης και τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις αναγκαιότητες για αυτό. Έγινε, επίσης, παρουσίαση του Δικτύου European Green Belt, αλλά παρουσιάστηκαν και οι τοπικές πρωτοβουλίες και η σημασία της περιφερειακής δικτύωσης. Συμμετείχαν στην ημερίδα το Πελίτι, ο Δήμος Παρανεστίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Αναπτυξιακή Δράμας, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης.
Παράλληλα, έγινε και παρουσίαση στόχων & δράσεων της LIFE ARCPROM. Το έργο LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β. Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Majella).
Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».
Ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας όσο και για την ανάδειξη της περιοχής του Παρανεστίου, που διαθέτει ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί αναλλοίωτο στο μέλλον. Θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και παράλληλα να σταθμίζονται οι παράγοντες που το επηρεάζουν, μεταξύ αυτών και η κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά του το στέλεχος του Δήμου Παρανεστίου και συνεργάτης του δημάρχου Παρανεστίου ο κ. Κωνσταντίνος Σοφιανός, σημείωσε στα «Χ» ότι στην ημερίδα συμμετείχαν και στελέχη από τη βουλγαρική πλευρά, που ενημέρωσαν τι γίνεται στη δική τους πλευρά, με τη διαχείριση της πανίδας και της χλωρίδας, αλλά και τα πάρκα και τα θηράματα που περιλαμβάνει. «Αυτό που ξεκαθαρίστηκε στην ημερίδα ήταν ότι δεν υπάρχουν
σύνορα για τα ζώα και άρα πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική. Μπορεί εμείς να χαρακτηρίσουμε μία περιοχή ως περιοχή Natura, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και από τη βουλγαρική πλευρά. Έχουν άλλη πολιτική που επηρεάζει τη διαχείριση αυτών των περιοχών,
λόγω υλοτομίας, εξόρυξης ή οικοδόμησης» είπε ο κ. Σοφιανός και συμπλήρωσε: «Το συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι θα πρέπει όλοι μαζί να έχουμε κοινούς στόχους και κοινό πλάνο για να μπορούμε να καταφέρουμε να μην καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα μας, όπως και τα σπάνια είδη που υπάρχουν στα παρθένα δάση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ