Ενέκρινε το ΥΠ.ΕΣ. την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Αρρένων

0
5537

Στο ιστορικό σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου Αρρένων θα γίνουν παρεμβάσεις αξίας 600.575 ευρώ με δωρεά της «ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.» και της «ΚΥΚΛΩΨ»

Εγκρίθηκε στις 28 Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Εσωτερικών η σύμβαση δωρεάς συνολικής αξίας 600.575 ευρώ μεταξύ του Δήμου Δράμας (ως δωρεοδόχου), της εταιρείας «ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΚΥΚΛΩΨ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», που αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων του κτηρίου του Γυμνασίου Αρρένων Δράμας, νυν 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Δράμας, προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμισή του.
O χώρος του σχολικού συγκροτήματος γνώρισε εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση τον Δεκέμβριο του 2018, όταν παραδόθηκε το έργο της ανάπλασης του προαυλίου χώρου που αποτέλεσε εξ ολοκλήρου δωρεά της RAYCAP. Επρόκειτο για μια εντελώς πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα επέμβαση διαμόρφωσης στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων της Δράμας που ξεπέρασε σε κόστος το 1,2 εκατ. ευρώ. Βέβαια, παρέμειναν οι ανάγκες συντήρησης του κτηριακού μέρους του σχολείου, οι οποίες θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από την επικείμενη ενεργειακή αναβάθμιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είχαν γράψει για τις κινήσεις που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται από το 2018 και αφορούσαν την ανάδειξη του κτηριακού μέρους του σχολείου, σε σχετικό δημοσίευμα στις 4 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Ειδικά για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος, ο κ. Ιωάννης Κιοσσές, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, είχε δηλώσει πρόσφατα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι το έργο της αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων του Γυμνασίου Αρρένων δεν θα γίνει με κάποια διαγωνιστική διαδικασία, αλλά μέσω της δωρεάς των δυο εταιρειών. Ο ορισμός των τεχνικών συνεργείων θα γίνει από τους δωρητές, οι οποίοι και θα καταβάλουν τα έξοδα για την υλοποίηση του έργου. Ο Δήμος Δράμας θα κάνει την επίβλεψη των εργασιών καθώς το κτήριο, πέραν των άλλων, αποτελεί και μνημείο. O ίδιος, μάλιστα, είχε επισημάνει: «Οι εργασίες μετά την αποδοχή της δωρεάς προϋποθέτουν ορισμό επιβλέποντα και έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι εργασίες πιθανόν να αρχίσουν μέχρι τις αρχές του 2021, ίσως και νωρίτερα».
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Νοέμβριο του 2020 έγινε η αποδοχή της δωρεάς της «ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.» και της «ΚΥΚΛΩΨ» από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας. Οι εταιρείες RAYCAP και «ΚΥΚΛΩΨ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» είχαν εκφράσει στον Δήμο την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δωρεά της προμήθειας και τοποθέτησης υλικών που αφορά την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του κτηρίου, με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση και την προστασία των δομικών του στοιχείων, διαφυλάσσοντας με σεβασμό την αισθητική και ιστορική του αξία.

Προηγήθηκε η έγκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ωστόσο, το «πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του μνημείου δόθηκε ουσιαστικά από το από το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Οκτώβριο του 2020. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε τότε την έναρξη των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του πρώην Γυμνασίου Αρρένων της Δράμας μέσω της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ. Η απόφαση αφορούσε σχετικό αίτημα του Δήμου, ο οποίος υπέβαλε και σχετική μελέτη για το θέμα αυτό.
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκριναν το εν λόγω αίτημα με το σκεπτικό ότι το σύνολο των προτεινόμενων εργασιών είναι συμβατό με τον χαρακτήρα και τον τύπο του μνημείου. Στην έγκριση που έδωσαν οι ίδιες υπηρεσίες αναφερόταν στους όρους αλλά και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα προχωρήσουν οι εργασίες. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, μάλιστα, είχαν επισημάνει ότι η μη τήρηση των όρων, όπως και η υλοποίηση εργασιών και κατασκευών που εκτελούνται κατά παρέκκλιση της εγκεκριμένης μελέτης και χωρίς την έγκριση του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς και ενέργειες και δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του, θα οδηγήσουν σε ακυρότητα της εν λόγω απόφασης, την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε κατασκευής.
Για τους ίδιους λόγους αυτούς, άλλωστε, ο Δήμος Δράμας θα κάνει την επίβλεψη των εργασιών, αφού το κτήριο πέραν των άλλων έχει χαρακτηριστεί και ως μνημείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ