Ενεργειακή κρίση: Δημιουργούνται ανυπέρβλητες δυσκολίες και στο Κοινωνικό Φαρμακείο της Δράμας

0
4156

– Αναγκαία η στήριξή του από τον Δήμο Δράμας με απαλλαγές από επιβαρύνσεις τελών
– Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική σύμβουλος κα Χαρίκλεια Χατζηιωάννου


 

Αίτημα απαλλαγής από τις κρατήσεις του Δήμου Δράμας στον λογαριασμό της ΔΕΗ για το Κοινωνικό Φαρμακείο Δράμας μετέφερε η δημοτική σύμβουλος κα Χαρίκλεια Χατζηιωάννου στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, εκ μέρους των εθελοντών του.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο της Δράμας έχοντας σημαντική προσφορά μέχρι σήμερα σε πολλούς συνανθρώπους μας και φορείς, αντιμετωπίζει πλέον σημαντικά προβλήματα συντήρησης, μετά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου Δράμας, εφόσον ο τελευταίος θεωρεί ότι η προσφορά του κοινωνικού φαρμακείου θα πρέπει να συνεχιστεί.
Όπως είπε η κα Χατζηιωάννου, μεταφέροντας το αίτημα των εθελοντών του κοινωνικού φαρμακείου, πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο εθελοντών φαρμακοποιών. Από το 2012 και ως σήμερα δραστηριοποιείται στη Δράμα, σε μία περιοχή της χώρας με πολλούς ανέργους και με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Συγκεντρώνει τα φάρμακα και το φαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζονται οι πολίτες και με ιδιαίτερη προσοχή τα διαθέτει σε φορείς της πόλης, συλλόγους, δομές προσφύγων, στους γιατρούς του κόσμου, στο χαμόγελο του παιδιού, αλλά και σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφούνται.
Με αυτό τον τρόπο, φάρμακα που θα κατέληγαν στις χωματερές με όλα τα βλαβερά επακόλουθα, χρησιμοποιούνται από άτομα που τα έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα καλλιεργείται το αίσθημα του εθελοντισμού της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών, χωρίς κανένα ίδιον όφελος.
Το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργεί συνολικά 17 ώρες κάθε εβδομάδα και η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μικρή. Κατά τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανατιμήσεις στην ενέργεια για τα δημοτικά τέλη δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Ήδη καταργήθηκαν οι απογευματινές βάρδιες στις οποίες δίνονται φάρμακα προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Πριν τρεις μήνες αλλάχτηκε το όνομα στο λογαριασμό της ΔΕΗ με δικαιούχο το Κοινωνικό Φαρμακείο Δράμας. Από την πλευρά της ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι εφόσον το τιμολόγιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί οικιακό, η κατανάλωση αντιμετωπίζεται ως επαγγελματική. Από τη διεύθυνση του Τμήματος Καταναλωτών της ΔΕΗ στην Αθήνα υπήρξε ενημέρωση ότι το κοινωνικό φαρμακείο δεν δικαιούται την έκπτωση του 70% γιατί δεν στεγάζεται σε δημοτικό χώρο ούτε θεωρείται εκκλησιαστικό ίδρυμα. Από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου της Δράμας δεν υπήρξε καμία απάντηση σε σχετικό αίτημα που κατέθεσε το κοινωνικό φαρμακείο της Δράμας από τον Δεκέμβριο του 2021.
Κατά συνέπεια, όπως είπε η κα Χατζηιωάννου, το κοινωνικό φαρμακείο της Δράμας ζητά να εξετάσει ο Δήμος της Δράμας την περίπτωση του, λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους πολίτες και τους φορείς που βοηθά. Σημείωσε δε ότι, αν ο Δήμος της Δράμας θεωρεί ότι τέτοιες προσπάθειες όπως αυτή του κοινωνικού φαρμακείου θα πρέπει να υποστηρίζονται, τότε θα πρέπει να κάνει ότι θεωρεί πως είναι εφικτό. Το ιδανικότερο θα ήταν αν το κοινωνικό φαρμακείο απαλλάσσονταν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ συνολικά ή έστω από τα δημοτικά τέλη, όπως είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας στο θέμα αυτό ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, είπε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί και εφόσον υπάρχει μία λύση που μπορεί να δρομολογηθεί, τηρώντας τη νομιμότητα, τότε θα ακολουθηθεί. Αν δεν υπάρχει κάποια νόμιμη οδός, τότε ο Δήμος Δράμας δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι δήλωσε ο κ. Χαραλαμπίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!