Αποσύρθηκε ο ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια

0
18945

– Εν μέρει θετική ήταν η συνάντηση των αγροτών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες
– Χρ. Γκόντιας στα «Χ»: «Το θέμα αυτό έχει τελειώσει, αλλά δεν έγινε τίποτε για το κόστος των καλλιεργειών»


 

Θετική σε επί μέρους σημαντικά ζητήματα που θέτουν οι αγρότες ήταν η δίωρη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα μεταξύ εκπροσώπων τους και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Χρήστος Γκόντιας, παραγωγός από
το Φωτολίβος της Δράμας.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Γκόντιας είπε ότι το θέμα του ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια αποσύρθηκαν δια στόματος υπουργού, και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια που έγινε είχε αποτέλεσμα. Το θέμα αυτό έχει τελειώσει, αλλά δεν έγινε τίποτε στο θέμα του κόστους των καλλιεργειών. Είναι ένα θέμα που δεν περνά από το χέρι του, το ζήτημα του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα είναι ακόμα προς συζήτηση με τους αρμόδιους, για το ποσοστό επιδότησης και τον τρόπο που θα επιστραφεί. Η δική μας θέση είναι γνωστή. Δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Η επιστροφή πετρελαίου θα δοθεί μόνο σε ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς και νέους αγρότες. Αυτή είναι η απόφαση που δεν μας βρίσκει σύμφωνους και αφήνει στους υπόλοιπους αγρότες μια πικρία για άδικη κατανομή. Για το κόστος στα εφόδια συζητιέται η μείωση του ΦΠΑ και κάποιοι άλλοι τρόποι ενίσχυσης οι οποίοι συζητιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Συμπερασματικά οι απαντήσεις που ζητήθηκαν από το Υπουργείο για το κόστος ενέργειας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της παραγωγής και την συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, δεν δόθηκαν. Δεν είναι πια στο χέρι του Υπουργού αλλά στο χέρι του Πρωθυπουργού».
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος και ειδικότερα τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Γκόντιας είπε ότι η επιστροφή του 80% της ρήτρας στους αγρότες θα γίνει μέσω πιστωτικού τιμολογίου. Άρα οι αγρότες θα πρέπει αρχικά να πληρώσουν τον λογαριασμό και να περιμένουν να πάρουν πίσω την επιστροφή τους. Βέβαια υπάρχει ένα ερώτημα: Πού θα βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους αρχικούς λογαριασμούς. Υπάρχουν δηλαδή τεχνικά προβλήματα, τα οποία συζητήθηκαν.
Παράλληλα όπως είπε, υπάρχει θέμα με τις τιμές των αγροτικών εφοδίων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 100%, σημειώνοντας: «Η δουλειά μας καταντάει ασύμφορη. Δεν ξέρω πόσοι θα μείνουν. Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να άπτεται πολιτικών αποφάσεων. Είναι ένα θέμα που πρέπει να φτάσει στον πρωθυπουργό. Αφορά και το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Υπουργείο Ενέργειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ