Ενημερωτική εξόρμηση του Ιατρικού Συλλόγου στα ΚΑΠΗ για διάφορα θέματα υγείας

0
242

Ολ. Βασιλείου στα «Χ»: Kάποιες καταστάσεις πρέπει να τις προλαμβάνουμε και όχι μόνο να τις θεραπεύουμε. Η προληπτική ιατρική πέρασε σε δεύτερη μοίρα


Με στόχο να αναδειχθεί η αξία της πρόληψης αλλά και της εξοικείωσης των πολιτών με το γιατρό μετά την ιδιόμορφη κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια από την πανδημία, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας μετά από πρόσκληση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας ξεκινά ενημερωτικές ομιλίες για διάφορα ιατρικά θέματα.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας με τον Δήμο Δράμας, ζητήθηκε από τον δήμο η συμμετοχή των ιατρών σε κάποιες ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στον χώρο των ΚΑΠΗ και οι οποίες αφορούν την Τρίτη Ηλικία. «Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να προάγουμε και την ενημέρωση των συμπολιτών μας αλλά κυρίως την πρόληψη. Θα συζητήσουμε για την αρτηριακή υπέρταση, τη δυσλιπιδαιμία, το σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το αγγειακό εγκεφαλικό, το κάπνισμα, τη διαχείριση του άγχους, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, την οστεοπόρωση, την πρόληψη για κάποιες μορφές καρκίνου και την ψυχική υγεία. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και κάποια εξειδικευμένα θέματα, όπως ο ίλιγγος, οι διαταραχές ακοής, η ακράτεια, οι λοιμώξεις, οι οφθαλμολογικές παθήσεις, τα εμβόλια που ενδείκνυνται για αυτές τις ηλικίες κλπ.»
Στο πλαίσιο αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων ζητήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας να παραχωρήσει κάποια μέλη του και να γίνουν οι ενημερώσεις μέσα στον χώρο των ΚΑΠΗ, τόνισε η κα Βασιλείου. Πρόσθεσε επίσης ότι θα καταρτισθεί κάποιο πρόγραμμα για τις ημερομηνίες των ομιλιών και των συναντήσεων και εκτίμησε ότι θα υπάρξει και συμμετοχή άλλων φορέων όπως ο Σύλλογος Διαβητικών Δράμας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Δράμας κ.ο.κ.
«Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι συμπολίτες μας με το γιατρό, να γίνει μια επαναξιολόγηση της σχέσης αυτής και να βοηθήσουν αυτές οι συναντήσεις στον τομέα της ενημέρωσης, γιατί το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Περάσαμε δυο χρόνια πανδημίας. Σε αυτό το διάστημα ήταν δύσκολη και η πρόσβαση στα ιατρεία και στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι η προληπτική ιατρική πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Είναι λοιπόν μια καλή αφορμή να ξανασυστηθούμε. Είμαστε μια μικρή κοινωνία και βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση σε ότι αφορά τους θανάτους από καρδιολογικά προβλήματα και νεοεμφανιζόμενους καρκίνους. Υπάρχει πρόληψη και για τις δυο αυτές καταστάσεις, απλά τα χρόνια της πανδημίας οδήγησαν στο να μη γίνει έγκαιρη διάγνωση αυτών των περιστατικών, γι’ αυτό και αυξάνονται τα ποσοστά τους. Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά οι μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη νοσηρότητα που παρουσιάζει τώρα ο πληθυσμός, τόνισε η κα Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι «Το μήνυμα αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων πρέπει να είναι ότι κάποιες καταστάσεις πρέπει να τις προλαμβάνουμε και όχι μόνο να τις θεραπεύουμε. Όπως και ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ότι αφορά την ενημέρωση και την πρόληψη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ