Όχι στην επιχειρούμενη αξιολόγηση είπαν και στη Δράμα οι εκπαιδευτικοί που απέργησαν την Τετάρτη

0
240

Λ. Αρτεμιάδης στα «Χ»: 30.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αναπληρωτές. Είναι κάθε Σεπτέμβρη με μια βαλίτσα στο χέρι


Σε απεργιακή κινητοποίηση με πρωτοφανή συμμετοχή για τα δεδομένα των τελευταίων ετών συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας την Τετάρτη, με την υποστήριξη και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.
Με βασικό θέμα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τη διαφωνία τους για τον τρόπο που επιχειρείται, συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με πανό και συνθήματα ως την πλατεία Ελευθερίας, όπου και πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση. Μέσα από τη ατομική αξιολόγηση οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι θα υπάρξει υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, είπε ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απεργιακή κινητοποίηση στη Δράμα με βάση των αριθμό των μελών του συλλόγου κυμάνθηκε περίπου στο 45%, ενώ μεγάλο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στην κινητοποίηση και από τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχετικά με τους λόγους της απεργιακής κινητοποίησης τόνισε ότι τον Ιανουάριο ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά μία τροπολογία για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που πάει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και στην οποία «είναι απέναντι» ο εκπαιδευτικός κόσμος.
«Στο πλαίσιο των δράσεων κατά της αξιολόγησης και της επιστροφής του “επιθεωρητισμού” δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις από την πλευρά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Οι δράσεις αυτές κλιμακώθηκαν την Τετάρτη με την 24ωρη απεργία, η οποία είχε υψηλά ποσοστά συμμετοχής πανελλαδικά. Σε όλη την Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί εκφράσανε την αντίθεσή τους απέναντι στην επιχειρούμενη ατομική αξιολόγηση, η οποία ξεκινάει με τους νεοδιόριστους συναδέρφους. Δηλαδή με τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το 2020, 2021 και 2022 και θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν. Παράλληλα υπάρχει και το ζήτημα των αναπληρωτών. Αυτή τη στιγμή περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αναπληρωτές. Με βάση τα περσινά στοιχεία της ΔΟΕ, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσης είμαστε περίπου 40.000. Το υπουργείο Παιδείας, δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια και με διαφορετικές κυβερνήσεις, για να είμαστε δίκαιοι, σε μόνιμους διορισμούς. Αυτό γινόταν από το 2010. Μόνιμοι διορισμοί έγιναν το 2020. Έγιναν στην Ειδική Αγωγή μετά από 17 χρόνια. Μεταξύ 2020 και 2022 διορίστηκαν περίπου 25.000 εκπαιδευτικοί. Η ροή των διορισμών θα πρέπει να έχει σταθερότητα κάθε χρόνο και επιτέλους ο θεσμός του αναπληρωτή να περιοριστεί και να καλύπτει ανάγκες όταν αυτές προκύπτουν. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Το σύνολο της εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή κινείται με ρυθμούς ΕΣΠΑ που καλύπτει με πόρους διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο, τις δεξιότητες, την διεύρυνση της λειτουργίας των Δημοτικών κλπ. Αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που εργάζονται σαν αναπληρωτές είναι κάθε χρόνο σε εργασιακή ομηρία. Εργάζονται αλλά δεν ξέρουν τι θα γίνει και που μπορεί να εργάζονται την επόμενη χρονιά. Το σύνολο αυτών των συναδέλφων μετακινείται από νομό σε νομό. Είναι κάθε Σεπτέμβρη με μια βαλίτσα στο χέρι… Αυτά έχουν επιπτώσεις και στην εκπαίδευση, διότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει η σχολική περίοδος τον Σεπτέμβριο και να μην υπάρχει το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό για να ξεκινήσει το σχολείο».
Παράλληλα τον εκπαιδευτικό κόσμο απασχολεί και η στασιμότητα των αποδοχών του, αφού μετά τις περικοπές της μνημονιακής περιόδου, το 2015 ψηφίστηκε ένα μισθολόγιο και από εκεί και μετά δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις απολαβές του. «Οι μισθοί των εκπαιδευτικών όπως και όλων των δημοσίων υπαλλήλων είναι καθηλωμένοι από το 2015 και μετά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αρτεμιάδης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ