Ενισχύεται με εξοπλισμό το Νοσοκομείο Δράμας

0
5117

– Προβλήματα στον ορίζοντα και με τον αριθμό των αναισθησιολόγων
– Συνεχίζονται τα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού

Εγκρίθηκε από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 485.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου της Δράμας. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει:
– Προμήθεια μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας με 128 ανιχνευτές προϋπολογισμού 70.000€.
– Προμήθεια συστήματος στερεοτακτικής βιοψίας και εκτομής για τον ψηφιακό μαστογράφου προϋπολογισμού 75.000€.
– Προμήθεια καρδιολογικού υπέρηχου με διοισοφάγειο κεφαλή προϋπολογισμού 90.000€.
– Προμήθεια ενδοσκοπικής λιθοτριψίας προϋπολογισμού 55.000€.
– Προμήθεια ενδοσκοπικού υπέρηχου κατώτερου αναπνευστικού προϋπολογισμού 160.000€
– Διεγχειρητικό υπέρηχο ανοικτής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής προϋπολογισμού 90.000€.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, πέραν των κινήσεων που γίνονται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για την ενίσχυσή του σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε επίπεδο βελτίωσης των υποδομών και των χώρων, συνεχίζουν να υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και όχι μόνο.
Οι ελλείψεις που υπάρχουν και έχουν τονιστεί από την διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής οδήγησαν σε απόφαση της 4ης ΥΠΕ να μετακινήσει 7 ειδικούς παθολόγους από το Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» στο Νοσοκομείο Δράμας, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου αλλά να παρέχουν και πρωινή υπηρεσία για το διάστημα από 6 έως 31 Ιουλίου. Πρόκειται, όμως, για λύση ανάγκης που δεν καλύπτει σε βάθος χρόνου τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στην Παθολογική Κλινική. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των “Χ”, πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στην Ουρολογική Κλινική, αφού ο ένας από τους δύο Ουρολόγους που υπάρχουν προτίθεται να παραιτηθεί και να ιδιωτεύσει. Την ίδια ώρα, ο μοναδικός μόνιμος γιατρός με ειδικότητα ΩΡΛ θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης τον επόμενο χρόνο, ενώ η Οφθαλμολογική Κλινική έχει μείνει με δύο μόνο γιατρούς. Παράλληλα, από τους τρεις διαθέσιμους Αναισθησιολόγους, ο ένας είναι επικουρικός και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι θέμα ημερών ο διορισμός του στο Νοσοκομείο των Σερρών. Αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Δράμας θα μείνει με μόνο δύο αναισθησιολόγους και αυτό πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων.
Θυμίζουμε εδώ ότι τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού αφορούν και άλλες ειδικότητες. Όπως είχε αναφέρει στα “Χ” τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, εκτός από τη λήξη των συμβάσεων των 28 καθαριστριών ακολουθούν το επόμενο διάστημα και οι λήξεις των συμβάσεων των εργαζομένων στη φύλαξη και τη σίτιση. Την ίδια στιγμή, το 30% περίπου του προσωπικού στο νοσοκομείο εργάζεται με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας και δεν είναι μόνιμο. Οι προσλήψεις μονίμων εργαζομένων έχουν καθυστερήσει και οι αποχωρήσεις του προσωπικού που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι μεγάλος και ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού. Από τους 16 τραπεζοκόμους που εργάζονται στον τομέα της σίτισης του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι, ενώ στα μαγειρεία υπάρχει μόνο ένας μόνιμος μάγειρας και ένας μόνιμος βοηθός μάγειρα. Παράλληλα, και η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει μείνει στο 1/3 της δύναμής της, ενώ το 50% των εργαζομένων στον ίδιο τομέα είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης το επόμενο διάστημα. Οι όποιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προηγήθηκαν αφορούσαν κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό αν και από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει για συνταξιοδότηση περίπου 30 νοσηλευτές, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2022 αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι τόσοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here