Αντιεμβολιαστές γιατροί σε… εμβολιαστικά κέντρα!

0
6107

– Προκαλούν προβληματισμό οι καταγγελίες που έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
– Για γιατρούς και νοσηλευτές που προτρέπουν ασθενείς να μην εμβολιαστούν μιλά στα «Χ» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Όλγα Βασιλείου

Για περιστατικά γιατρών και νοσηλευτών, ακόμα και μέσα σε εμβολιαστικά κέντρα στη Δράμα, που προτρέπουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν, έκανε λόγο στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ανάλογα περιστατικά συνέβησαν και σε άλλους ιατρικούς συλλόγους, οι οποίοι παραπέμπουν τους συγκεκριμένους γιατρούς σε πειθαρχικά, καθώς αυτό θεωρείται ποινικό αδίκημα.
«Με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς, ζητούμε από τους συγκεκριμένους γιατρούς καταρχάς να εμβολιαστούν (γιατί δεν είναι εμβολιασμένοι) και να σταματήσουν να δυσφημίζουν τα εμβόλια» διευκρίνισε η κ. Βασιλείου.
Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό αυτών των περιστατικών, προηγήθηκαν καταγγελίες προς τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας από ασθενείς, οι οποίοι όμως δεν έφθασαν στο σημείο να κάνουν επώνυμες καταγγελίες γιατί φοβούνται. Ωστόσο, για τα συγκεκριμένα περιστατικά υπήρξαν καταγγελίες από γιατρούς. «Πρόκειται για αρκετές περιπτώσεις εντός και εκτός νοσοκομείου και σε εμβολιαστικά κέντρα. Υπήρξαν περιστατικά και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Έχουμε καταγγελίες από πολίτες για περιστατικά κατά τα οποία γινόταν προπαγάνδα κατά των εμβολίων εντός των εμβολιαστικών κέντρων» αποσαφήνισε η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας γνωρίζει ονόματα, ωστόσο είναι προφανές ότι, αν κινήσει διαδικασίες, οι εν λόγω υγειονομικοί θα ισχυριστούν ότι οι κατηγορίες δεν ισχύουν. Όμως, πρόκειται για ένα θέμα που έχει πάρει ήδη διαστάσεις στην τοπική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι θα πρέπει να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως, μάλιστα, δηλώνει η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, αυτή η θέση είναι κοινή για τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Για τον λόγο αυτό, θα ενημερώσουν τα μέλη τους ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να είναι υποχρεωτικοί για όσους εργάζονται στα ιατρεία, όπως και ότι αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα να καταφέρονται ιατροί ενάντια στα εμβόλια.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας» σημειώνει η κ. Βασιλείου και προσθέτει: «Ο ασθενής μπαίνει στο ιατρείο για να θεραπευτεί. Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν τη θέση τους για να δυσφημίσουν τους εμβολιασμούς. Επειδή βρίσκονται σε θέση ισχύος, οι ασθενείς θα τους ακούσουν και την ίδια στιγμή υπάρχει ήδη πρόβλημα τόσο στην περιοχή μας όσο και στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά το αντιεμβολιαστικό κίνημα».
Διευκρινίζει επίσης: «Αν κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί διότι συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, είναι απόλυτα σεβαστό. Το να μην θέλει να εμβολιαστεί για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, για εμάς δεν είναι σεβαστό. Αυτό που μας ενοχλεί ως γιατρούς είναι ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τον φόβο των συμπολιτών μας για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο σφάλμα, υγειονομικός να λειτουργεί κάνοντας προπαγάνδα κατά των εμβολίων. Είναι σαν να καταργεί ο γιατρός τον όρκο που έδωσε στον Ιπποκράτη. Ορκιστήκαμε ότι δεν θα βλάψουμε κανέναν και κυρίως αυτούς που έρχονται στο ιατρείο και ζητούν τη βοήθειά μας. Όταν κάποιος στο ιατρείο του προπαγανδίζει κατά των εμβολίων, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους να νοσήσουν και να βρεθούν στην εντατική. Είναι σαν να καταργεί την ιατρική του ιδιότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι περιστατικά αυτής της μορφής άρχισαν να εμφανίζονται όταν προχώρησαν οι εμβολιασμοί και άνοιξαν τα ραντεβού για ηλικιακές ομάδες από 40 ετών και κάτω. Τότε έγινε μία έντονη προσπάθεια από ιατρούς σε εμβολιαστικά κέντρα να μην εμβολιαστούν οι νέοι. Τώρα πλέον το φαινόμενο αυτό επανεμφανίζεται και μάλιστα είναι σε έξαρση, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των εμβολιασμών στα εμβολιαστικά κέντρα. «Ο ρόλος μας ως γιατροί είναι να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία» σημειώνει η κ. Βασιλείου και εξηγεί: «Γι’ αυτό και βροντοφωνάζουμε ότι ο μόνος δρόμος πρόληψης στην πανδημία είναι οι εμβολιασμοί. Τα εμβόλια μπήκαν στη ζωή μας πριν από δεκαετίες. Είναι πολύ άκαιρο να ανοίξουμε ξανά μία τέτοια συζήτηση. Σέβομαι την ελευθερία του ασθενή να αποφασίσει. Δεν θέλω, όμως, ο ασθενής να γίνεται υποχείριο κάποιων ανθρώπων που σκέπτονται πονηρά και, βέβαια, δεν σκέφτονται το συμφέρον του ασθενή. Τα κίνητρα για τον εμβολιασμό δεν πρέπει να είναι πολιτικά ή θρησκευτικά, αλλά μόνο ιατρικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ