Ενισχύεται ο θεσμός υιοθεσίας και αναδοχής

0
4296
Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ κα Αναστασία Τζαμπαζλή

Μιλάει στα «Χ» η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Π.Α.Μ.Θ. κα Αναστασία Τζαμπαζλή.

Με ταχείς ρυθμούς κινείται το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ., στο οποίο ανήκει και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας, στην κατεύθυνση της στήριξης του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.
Πλέον έχουν μειωθεί ικανοποιητικά και οι χρόνοι αναδοχής και υιοθεσίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες και λειτουργεί με στόχο να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους που επιθυμούν να εξασφαλίσουν οικογένεια στα παιδιά των κοινωνικών δομών, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜΘ κα Αναστασία Τζαμπαζλή μιλώντας στα «Χ».
«Όλες οι διαδικασίες έχουν ψηφιοποιηθεί και υπάρχει καταγραφή των παιδιών. Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΑΜΘ υπάρχουν δυο τέτοιες δομές που φιλοξενούν παιδιά. Η πρώτη είναι το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού της Δράμας και η δεύτερη το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού της Καβάλας. Τα παιδιά αυτών των δομών μπορούν να προχωρήσουν σε οικογένειες είτε για αναδοχή είτε για υιοθεσία» εξηγεί η κα Τζαμπαζλή.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που διευκολύνει τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς https://www.anynet.gr υπάρχουν καταχωρημένα όλα τα παιδιά των αντίστοιχων δομών από όλη τη χώρα. Εάν, λοιπόν, κάποιος υποψήφιος θέλει να προχωρήσει σε αναδοχή ή υιοθεσία, χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα και στη συνέχεια γίνεται ένα «συνταίριασμα» του υποψήφιου αναδόχου με το παιδί, για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδοχής ή της υιοθεσίας, για την οποία πλέον ο χρόνος έχει μειωθεί σε περίπου δώδεκα μήνες.
Επίσης, όπως είπε στα «Χ» η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΑΜΘ, έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας προς τους υποψήφιους θετούς γονείς, τους αρμόδιους υπαλλήλους των δομών παιδικής προστασίας και τους αρμόδιους υπαλλήλους των φορέων που υλοποιούν τις σχετικές διαδικασίες. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Μέτιος, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, ιατρός κ. Λουκάς Γεώργιος και η Προέδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ. κυρία Αναστασία Τζαμπαζλή.
Το μνημόνιο αυτό αφορά την εκπαίδευση των υποψηφίων γονέων, στο πλαίσιο της οποίας έχει ήδη αρχίσει το πρώτο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διαλέξεις, βιωματικές ασκήσεις, ανάλυση περιστατικών, παιχνίδια ρόλων, προβολή ταινιών με συναφές περιεχόμενο και αξιοποίηση μορφών τέχνης, μαρτυριών και εμπειριών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, όπως έκανε γνωστό το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ. «οι εκπαιδευτές που συμμετέχουν είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες – δημόσιοι υπάλληλοι των δύο Φορέων υλοποίησης και έχουν τις ειδικότητες του κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου. Από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ. οι υπάλληλοι που έχουν ορισθεί ως εκπαιδευτές των υποψήφιων γονέων είναι οι κυρίες Μάρθα Δεμιρτζή, Κοινωνική Λειτουργός, Ελευθερία Παναγιωτίδου, Ψυχολόγος και Αναστασία Χαμαλίδου, Κοινωνική Λειτουργός.
Οι δράσεις ευαισθητοποίησης όσο και η παροχή υπηρεσιών σχετικά με την αναδοχή και την υιοθεσία αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας και, ανάλογα με τις υποθέσεις που προκύπτουν, τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου.
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ. με το εξειδικευμένο επιστημονικό του προσωπικό θα συνδράμει στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜΘ στα παρακάτω πεδία:
• Οργάνωση εκπαίδευσης αιτούντων υποψήφιων θετών γονέων για αναδοχή και υιοθεσία ανηλίκων στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
• Κοινές δράσεις για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αναδοχή και την υιοθεσία και ευρύτερα για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
• Κοινές ενημερώσεις για ενδιαφερόμενους υποψήφιους θετούς γονείς αναδοχής και υιοθεσίας.
• Συνδρομή στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων θετών γονέων αναδοχής και υιοθεσίας.
• Συνδρομή στη διαδικασία μεταπαρακολούθησης της αναδοχής και υιοθεσίας για παιδιά που ήδη είναι τοποθετημένα σε ανάδοχες οικογένειες ή για όσα ενδεχομένως θα τοποθετηθούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!