Εκατοντάδες οι διορθώσεις τετραγωνικών στον δήμο

0
3115

Συνεχής η ροή των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών – Νέα παράταση μέχρι τέλη Αυγούστου.

Εκατοντάδες είναι οι Δραμινοί που προσήλθαν στο τμήμα εσόδων του Δήμου Δράμας από το τέλος του 2019 μέχρι και σήμερα, προκειμένου να προβούν σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών τους. Η ροή των ενδιαφερόμενων ήταν συνεχής μέχρι και χθες, με εξαίρεση την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων που προηγήθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης μιλώντας στα «Χ».
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι με τροπολογία σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ισχύει πλέον παράταση στην υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων για την υποβολή των ορθών στοιχείων, που αφορούν στην επιφάνεια ή και τη χρήση του ακινήτου για τον υπολογισμό φόρων και τελών προς τους δήμους. Ενώ αρχικά η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, η περίοδος υποβολής των δηλώσεων παρατείνεται πλέον έως τις 31 Αυγούστου 2020.
«Η προσέλευση των συνδημοτών μας άρχισε από τα τέλη του 2019. Στη συνέχεια, εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού και λόγω της χρήσης των ειδικών αδειών που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι, υπήρξε μια καθυστέρηση. Πλέον, ο ρυθμός ροής των πολιτών στο αρμόδιο τμήμα επανήλθε με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών μιλώντας στα «Χ».
Οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Δράμας προσκομίζουν το συμβόλαιο αγοράς των ακινήτων που τους ενδιαφέρει, το λογαριασμό της ΔΕΗ και την ταυτότητά τους. Η εξυπηρέτησή τους συνήθως γίνεται αυθημερόν από τους δυο υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με αυτή την αρμοδιότητα στο τμήμα εσόδων.
Όπως εξηγεί ο κ. Εφραιμίδης, η δήλωση των ορθών στοιχείων της επιφάνειας των ακινήτων απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από μελλοντικά πρόστιμα ή προσαυξήσεις στην περίπτωση που τα δηλωμένα τετραγωνικά με τα πραγματικά δεν συμβαδίζουν. Υπάρχουν, δηλαδή, περιπτώσεις που το ίδιο ακίνητο έχει άλλη αποτύπωση στην πραγματικότητα, άλλη αποτύπωση στη ΔΕΗ και άλλη στο συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου.
«Η σωστή αποτύπωση των τετραγωνικών γίνεται, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που θελήσει μελλοντικά να το πουλήσει, να το αλλάξει, ή να το κάνει γονική παροχή κλπ. να μην υποστεί πρόστιμο, αφού θα έχει δηλώσει πλέον τα πραγματικά μέτρα. Αυτό που γίνεται είναι να διορθώνονται τα μέτρα που για κάποιον λόγο είχαν δηλωθεί λανθασμένα. Η διαδικασία γίνεται σήμερα δωρεάν, αλλά μετά τις 31 Αυγούστου, όταν η νομοθετική ρύθμιση λήξει, θα υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις κατά τη διόρθωση αυτών των στοιχείων» εξηγεί ο Αντιδήμαρχος.
Τα οφέλη του Δήμου Δράμας από αυτή τη διαδικασία παρουσιάζονται στην αύξηση των δημοτικών τελών στην περίπτωση που από τις διορθώσεις προκύψει αύξηση των δηλωθέντων τετραγωνικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ