Ενισχύονται οι έλεγχοι για Alzheimer στο ΚΗΦΗ

0
8931

Προσπάθεια για την ίδρυση Κέντρου Ημέρας από την Εταιρεία Alzheimer Δράμας


Στην δωρεάν παραχώρηση στην Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Δράμας, χώρου που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) του Δήμου Δράμας, στην περιοχή της «Ανάπλασης» για όσο διάστημα απαιτηθεί, μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας, στην πόλη μας, προχωρά το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Ανέστης Δερματίδης.
Στον χώρο που θα παραχωρηθεί θα γίνονται δωρεάν νευροψυχολογικοί έλεγχοι από μια ειδικά εκπαιδευμένη ψυχολόγο, η οποία θα συνεργάζεται με μια νευρολόγο στο νοσοκομείο της Καβάλας για τη συλλογή δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς με απώτερο στόχο τη δημιουργία «Ψηφιακής Βιοτράπεζας κατά της νόσου Alzheimer». Η δαπάνη για το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχολείται θα καλύπτεται από Εταιρεία Alzheimer Δράμας.
Για την απόφαση αυτή λήφθηκε προηγούμενο έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών που έχει σκοπό το συντονισμό δράσεων στα πεδία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της μη φαρμακευτικής παρέμβασης, της στήριξης περιθαλπόντων ασθενών με άνοια και της έρευνας, καθώς και την ίδρυση Κέντρων Ημέρας, για την οργανωμένη, σταθερή και ποιοτική επίτευξη αυτών των σκοπών.
Μάλιστα με το ίδιο έγγραφο έγινε γνωστό, ότι πρόσφατα (το 2021 όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ»), ιδρύθηκε στη Δράμα, η «Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Δράμας» με διακριτικό τίτλο «Εταιρεία Alzheimer Δράμας». Η εταιρεία αυτή κινητοποιείται προκειμένου να προχωρήσει στην ίδρυση Κέντρου Ημέρας Δράμας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μάγδα Τσολάκη, η Εταιρεία Alzheimer Δράμας, από την ίδρυσή της ενημερώνει ασθενείς και περιθάλποντες, σε κάθε ευκαιρία και πρόσφατα έθεσε νέο στόχο, τη δυνατότητα διεξαγωγής δωρεάν νευροψυχολογικού ελέγχου σε άτομα άνω των 60 ετών, προκειμένου να υπάρχει προληπτικός έλεγχος και, στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί, έγκαιρη παραπομπή σε νευρολόγο.
Στην κατεύθυνση αυτή η Ομοσπονδία, ζήτησε από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας εφόσον είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί, έως τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας, μία ψυχολόγος που θα οργανώσει και θα συντονίσει τη διαδικασία δωρεάν προληπτικού νοητικού ελέγχου. Ειδικότερα, στον χώρο που θα παραχωρηθεί στην Εταιρεία Alzheimer Δράμας πρόκειται να πραγματοποιηθούν δωρεάν νευροψυχολογικοί έλεγχοι από μια ειδικά εκπαιδευμένη ψυχολόγο, η οποία θα συνεργάζεται με μια νευρολόγο στο νοσοκομείο της Καβάλας για τη συλλογή δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς με απώτερο στόχο τη δημιουργία «Ψηφιακής Βιοτράπεζας κατά της νόσου Alzheimer», πρόγραμμα που διενεργείται με την υποστήριξη των συνεργατών BiHeLab και Altoida.
Παράλληλα, στο χώρο αυτό θα γίνεται προτροπή για αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο του γονίδιου της απολιποπρωτεΐνης (APOE), το οποίο αποτελεί γενετικό παράγοντα κινδύνου για την νόσο Alzheimer, ενώ θα πραγματοποιείται ενημέρωση και θα παρέχονται συμβουλές σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης της νόσου μέσω μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Τι είναι όμως τα κέντρα ημέρας για το Alzheimer;
Μιλώντας στα «Χ» η Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών κ. Ξένια Μαιόβη, είπε στα κέντρα ημέρας, προσέρχονται ασθενείς που μπορεί να έχουν κάποια πρώτα συμπτώματα, ή μπορούν να προσέλθουν και για προληπτικό έλεγχο εφόσον είναι πάνω από κάποια ηλικία, για παράδειγμα άνω των 55 ή 60 ετών. Εκεί τους παίρνουν ιατρικό ιστορικό, κάνουν εξέταση μνήμης με ψυχολόγους και έπειτα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων τις οποίες έχει γράψει ο ιατρός και τα αποτελέσματα των τεστ μνήμης, ακολουθεί διάγνωση για τον υπάρχει ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή συνδυαστικά προτείνεται από τον ψυχολόγο, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης μνήμης, στα σημεία που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο έλλειμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, στον 2ο όροφο του ΚΗΦΗ λειτουργεί ήδη εδώ και 3 χρόνια, το τμήμα Άνοιας και υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να στεγαστεί το εγχείρημα της Εταιρείας Alzheimer Δράμας μέχρι να λειτουργήσει το Κέντρο Ημέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!