Άρχισαν οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι στην πόλη»

0
533

– Σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις πολιτισμού που «ζωντανεύουν» τις γειτονιές της Δράμας
– Μ. Τάσσου: «Κυρίως προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να χαρούν την πόλη στην διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι ένα πρώτο ξεκίνημα»


Με σκοπό να μετατρέψει τις γειτονιές της Δράμας κύτταρα πολιτισμού, το καλοκαίρι, ο Δήμος Δράμας και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σχεδίασε ένα νέο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που είναι ήδη σε εξέλιξη από την Δευτέρα. Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο «Καλοκαίρι στην πόλη».
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Πολτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, σημείωσε ότι η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να αποκεντρωθούν οι πολιτιστικές δράσεις και να διεξαχθούν στις γειτονιές της πόλης, πέρα από τα συνήθη σημεία όπως αυτά του Δημοτικού Κήπου, του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, της πλατείας Ελευθερίας κλπ.
«Κυρίως προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να χαρούν την πόλη στην διάρκεια του καλοκαιριού» σημείωσε ο κ. Τάσσου για να προσθέσει: «Είναι ένα πρώτο ξεκίνημα. Οι γειτονιές πρέπει να αξιοποιηθούν. Το είδαμε και με τη συναυλία του Ορφέα Περίδη στο Αρρένων, όπου είχε και ένα ρίσκο η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, από την άποψη ότι δεν ήταν συνηθισμένο να γίνονται πολιτιστικές δράσεις στον αύλειο χώρο του σχολείου. Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά είναι να αποκεντρώσουμε τις δράσεις πολιτισμού».

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναφέρθηκαν τα «Χ» και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ωστόσο σε αυτό έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές. Το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Οι δράσεις ξεκίνησαν από τις 18 Ιουλίου με water sports στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, και θα διαρκέσουν ως τις 22 Ιουλίου. Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας μπορούν να δοκιμάσουν Canoe Kayak μέσα στη λίμνη, τοξοβολία, τραμπολίνο και flying fox χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Το πάρκο Αγίας Βαρβάρας είναι ιδανικός τόπος φιλοξενίας της δράσης λόγω του πρασίνου και του υγρού στοιχείου, τα οποία θα αξιοποιηθούν με απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα. Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.
Από την Πέμπτη 21 Ιουλίου στo πάρκο Αγίας Βαρβάρας, από 17.30 έως 21.30, θα πραγματοποιεί περιβαλλοντικές δράσεις σε συνεργασία με τη δημοτική πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης Followgreen.gr/drama. Οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν είδη που δεν χρειάζονται πλέον όπως ενδύματα, υποδήματα, βιβλία και ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές που θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του Δήμου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου από τις 17.00 μ.μ. έως τις 20.00 μ.μ. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στo πάρκο Αγίας Βαρβάρας.

Στη Νέα Κρώμνη, στο 14ο Δ.Σ Δράμας:
Τη Δευτέρα 25/7, στις 18.30, σχεδιάζεται δράση γνωριμίας με το τένις και διαδραστικά παιχνίδια. Τα τελευταία χρόνια το τένις αποκτά όλο και περισσότερους φίλους όλων των ηλικιών. Στη Δράμα με αφορμή την σημαντική αποκατάσταση των γηπέδων στην περιοχή της ανάπλασης από τον Δήμο, στοχεύουμε να αναδείξουμε το άθλημα και τα οφέλη του. Οι πιστοποιημένοι προπονητές των τριών συλλόγων της Δράμας θα παρουσιάσουν το τένις με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο στους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών. Παιδαγωγικά παιχνίδια και τα πρώτα βήματα του αθλήματος θα πλαισιώσουν την εκδήλωση. Κεντρικός στόχος της δράσης είναι η καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους και της καλής πρακτικής της ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες σε καθημερινό επίπεδο.
Την Τρίτη 26/7, στις 18.30, αγώνες τάβλι και αναβίωση παιχνιδιών εποχής. Τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν στον αύλειο χώρο του σχολείου και οι διαγωνιζόμενοι θα συμμετέχουν σε αγωνιστικό τάβλι. Θα απονεμηθούν αναμνηστικά συμμετοχής. Με αυτή την δράση αποσκοπούμε στη γνωριμία και τη διάδραση διαφορετικών ηλικιών μεταξύ τους και στην κοινωνικοποίηση ατόμων της ίδιας γειτονιάς και όχι μόνο. Στις 19.00, τα παιδιά και ίσως και πρόθυμοι ενήλικες υπό την καθοδήγηση συντονιστών, θα εξοικειωθούν και θα παίξουν παιχνίδια παλαιότερων εποχών, όπως το τζαμί. Στόχος είναι η ενθάρρυνση των μικρών ηλικιών για ελεύθερο παιχνίδι στη γειτονιά και η απαγκίστρωσή τους από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τον καναπέ.
Την Τετάρτη 27/7, στις 19.00, αφήγηση μύθων και θρύλων από την παράδοση και ανταλλαγή βιβλίων. Παρουσίαση μύθων και θρύλων από την ελληνική λαϊκή παράδοση από διάφορες περιοχές της χώρας μας με στοιχεία του φανταστικού και του περίεργου με αφηγηματικό τρόπο ατμοσφαιρικό και παραστατικό. Συνοδευτικά θα πραγματοποιηθεί ανταλλακτικό παζάρι λογοτεχνικών βιβλίων
Την Πέμπτη 28/7, στις 21.00, προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Θα στηθεί σινεμά στον αύλειο χώρο του σχολείου και θα προβληθεί ταινία κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες. Η δράση αποσκοπεί στη σύσφιξη των σχέσεων της γειτονιάς και εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον θεσμό του θερινού σινεμά.
Την Παρασκευή 29/7, στις 20.30, Η ιστορική από το 1906 Φιλαρμονική Ορχήστρα Χωριστής υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της Νίκου Βουλόδημου θα παίξει ένα καλοκαιρινό δροσερό ρεπερτόριο υπό το φως των αστεριών.

Στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας:
Στη 1/8, στις 21.00, ένα μουσικό οδοιπορικό με θέμα τη Σμύρνη. Ο τόπος – οι άνθρωποι – τα τραγούδια Αποσπάσματα από εικόνες, μαρτυρίες και τραγούδια και συνοδευτική συναυλία με Σμυρναίικη μουσική. Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, την «Γκιαούρ Ιζμίρ», αλλά και μια αναφορά στους τρόπους με τους οποίους -μετά την καταστροφή- οι άνθρωποί της, οι πρόσφυγες, πλούτισαν την οικονομική, την πνευματική και την καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας. Θα ακουστούν και θα προβληθούν αποσπάσματα από μαρτυρίες, εικόνες και τραγούδια, που κινούνται στο περιθώριο της «επίσημης» Ιστορίας, έχουν όμως τη δυνατότητα να την κάνουν πιο ζωντανή και γι’ αυτό μας βοηθούν να την κατανοήσουμε. Η έρευνα και η παρουσίαση είναι του Δημήτρη Καζάκη.

Στα βυζαντινά τείχη:
Στις 2/8 και 3/8, στις 21.00, στα βυζαντινά τείχη θα γίνει η εκδήλωση «Camp 22» με ζωντανή μουσική για εφήβους και ενήλικες στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας.

Στο πάρκο Σαμοθράκης και Ορτακίου, στην αλάνα:
Στις 8/8, στις 18.30 γνωριμία με το τένις και διαδραστικά παιχνίδια. Στις 9/8 στις 18.30 αγώνες τάβλι και αναβίωση παιχνιδιών εποχής.
Στις 10/8, στις 19.00, αφήγηση μύθων και θρύλων από την παράδοση και ανταλλαγή βιβλίων. Στις 11/8 στις 19.00, προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Στο Γυμνάσιο Αρρένων:
Στις 12/8 στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί βραδιά Tango στην αυγουστιάτικη πανσέληνο. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η τελετή λήξης των εκδηλώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ