«Ενώνουμε τη Δράμα, πολιτευόμαστε με ευθύνη και ήθος»

Συνέντευξη με την Δήμητρα Πατρωνίδου, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα”

0
2613

Η Δήμητρα Πατρωνίδου γεννήθηκε το 1970 και σπούδασε Κλασσική Φιλολογία. Έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει μεταξύ άλλων πτυχία σε τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά-Γαλλικά-Βουλγαρικά) και υπηρετεί ως φιλόλογος στο 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας. Θα συμμετέχει ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στις εκλογές της 26ης Μαΐου με τον συνδυασμό της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα” και με επικεφαλής και εκ νέου υπ. Δήμαρχο τον Χριστόδουλο Μαμσάκο.

K. Πατρωνίδου, είστε γνωστή για την αξιόλογη δραστηριότητα σας στον επαγγελματικό σας περίγυρο ως φιλόλογος, αλλά και μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας με πολύ καλές περγαμηνές. Έχετε δηλώσει ότι αυτός ο τόπος έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Είναι ίσως μια πρόκληση για εσάς η ανάδειξη της Δράμας και του πολιτισμού ή της ιστορίας που κουβαλά;

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και αναγνωρίζω πως αυτή η ανάδειξη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μένα. Ο τόπος μας χαρακτηρίζεται από πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και υψηλή ιστορικότητα. Τα μνημεία πολιτισμού του (ερείπια αρχαίων κάστρων και οικισμών, τείχη, σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, κ.ά.) συνδέονται με όλες τις ιστορικές περιόδους. Τα ντόπια μνημεία της Μεταλλευτικής και Βιομηχανικής Αρχαιολογίας (αρχαία ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, νερόμυλοι, εργοστάσια κατεργασίας καπνού, καπναποθήκες, κ.ά.) συνθέτουν ένα πλούσιο δίκτυο βιομηχανικών τόπων, κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Τα έθιμα του Δωδεκαήμερου και όλα τα παραδοσιακά δρώμενα που τα ακολουθούν παρουσιάζουν ομοιότητες με τη Διονυσιακή λατρεία που ήταν διαδεδομένη στην περιοχή της αρχαίας Δράμας. Τόποι μαχών και οχυρές θέσεις, μυστικά κτιρίων και μνημείων, μια ατέρμονη επαλληλία από ιστορικά σημαντικές ανθρώπινες ζωές, ντόπιων και προσφύγων, ξεδιπλώνονται στους τόμους των Πρακτικών των Επιστημονικών Συναντήσεων Η Δράμα και η Περιοχή της, Ιστορία και Πολιτισμός, όπως και σε άλλες εκδόσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ.
Οφείλουμε να αναδείξουμε τον παραπάνω πολιτιστικό θησαυρό με νέες ιδέες, σε ένα νέο πλαίσιο ευρύτατων συνεργασιών του Δήμου με θεσμικούς φορείς για την προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και χορηγιών. Η εμπειρία της Ευρώπης αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων μας δείχνει πως σε ένα τέτοιο πλαίσιο ευδοκιμούν οργανωμένες πολιτιστικές διαδρομές, αστικοί/περιαστικοί και γαστρονομικοί περίπατοι, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Thessaloniki Walking Tours, θεσμοί για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, όπως το Open House (κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της), αλλά και πιο μεγαλόπνοα πρότζεκτς, όπως π.χ. τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς ή το Πολιτιστικό Tεχνολογικό Πάρκο στο Λαύριο, ιστορικά ή μυθολογικά θεματικά πάρκα (π.χ. το θεματικό πάρκο για την αρχαία Σπάρτη ή οι 12 άθλοι του Ηρακλή) και άλλα. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο καινοτόμων σχεδιασμών οραματίζομαι την άνθιση του πολιτισμού και του εναλλακτικού τουρισμού (εκπαιδευτικού, συνεδριακού, κ.ά.) στον τόπο μου.

Οι λόγοι που επιλέξατε να είστε υποψήφια με την παράταξη «Ενώνουμε την Δράμα» με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δράμας, τον κ. Χριστόδουλο Mαμσάκο, ποιοι είναι;

Όπως έχω κι άλλη φορά δηλώσει η συνεργασία μου με τον επικεφαλής της παράταξής μας ξεκίνησε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 7ης Επιστημονικής Συνάντησης Η Δράμα και η Περιοχή της, Ιστορία και Πολιτισμός, «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση». Ευθύς μου προκάλεσε εντύπωση η προσπάθειά του να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (ο ίδιος προέδρευε σε όλες τις συνεδριάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής) και η ηθική του ακεραιότητα. Ιδιαίτερα, όμως, με εντυπωσίασε ο σεβασμός του στον λόγο και τη συμμετοχή του απλού πολίτη και το ενωτικό του ήθος. Όταν αργότερα μου παρουσίασε το όραμά του για τον Δήμο μας (Βιοκλιματική Ανάπλαση της 19ης Μαΐου, Πάρκο του Νερού στις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας, σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ, αξιοποίηση της καπναποθήκης Πορτοκάλογλου, κ.ά.) συνειδητοποίησα ότι συμπίπτει με το δικό μου όραμα για τη Δράμα. Και τέλος, η ενότητα και η συνεργατική κουλτούρα που δένει μέρα με τη μέρα όλο και δυνατότερα τα μέλη της ομάδας μας “Ενώνουμε την Δράμα” δικαιώνουν διαρκώς την επιλογή μου.

Σας ακούσαμε να μιλάτε για στήριξη της κοινωνικής πολιτικής, για δικαιοσύνη, για συμπαράσταση στον συνάνθρωπο. Πιστεύετε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα που πολλαπλασιάζονται με τον καιρό;

Η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ισχυρή κρατική πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης όλων από την ανάγκη. Επομένως οι Δήμοι μπορούν να εξασφαλίσουν λύσεις στα ολοένα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα μόνο στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους.
Η παρούσα δημοτική αρχή φάνηκε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσοντας μια αξιόλογη κοινωνική πολιτική. Πέρα από την καταβολή τακτικών χρηματικών βοηθημάτων ή βοηθημάτων έκτακτης ανάγκης, εξασφαλίστηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα και αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες κοινωνικής στήριξης (κοινωνικά φροντιστήρια, κατάστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, κ.ά.). Οφείλουμε και μπορούμε να επεκτείνουμε αυτήν τη βάση, ενδυναμώνοντας την κοινωνία των πολιτών, ώστε να διευρύνουμε τις συνεργασίες με σωματεία, συλλόγους και κοινωνικές ομάδες, και διεκδικώντας παράλληλα επιχορηγήσεις για κοινές δράσεις από χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, τα οποία απευθύνονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρία, άτομα με ειδικές ανάγκες, μακροχρόνια άνεργοι, κακοποιημένες γυναίκες, κ.ά.), όπως και προγράμματα προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Γιατί πιστεύετε ότι οι Δραμινοί θα πρέπει να στηρίξουν με την ψήφο τους την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και να επιλέξουν για Δήμαρχο τον Χριστόδουλο Mαμσάκο;

Οι Δραμινοί πρέπει να στηρίξουν με την ψήφο τους την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και να επιλέξουν για Δήμαρχο τον Χριστόδουλο Mαμσάκο, γιατί το όραμα της παράταξής μας για μια Δράμα ευρωπαϊκή πόλη, μια Δράμα που αναδεικνύει το ιστορικό της κέντρο, προωθεί με περηφάνια τον πολιτισμό και τη παράδοσή της, εκσυγχρονίζεται και ομορφαίνει, είναι πολύ κοντά να γίνει πράξη. Γιατί αξίζει για τα παιδιά μας και για εμάς να γίνει πράξη. Γιατί η παράταξη αυτή με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Μαμσάκο ενδυναμώνει την κοινωνική πολιτική και στηρίζει τη σύγχρονη μητέρα, όπως απέδειξε με την ίδρυση δύο Βρεφονηπιακών Σταθμών στο Δήμο Δράμας, ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια. Γιατί «βάζουμε» πλάτη στο όραμα και δουλεύουμε σκληρά. Γιατί σε αυτό το όραμα ο πολίτης συνδιοικεί και η κοινωνία των πολιτών είναι η βάση του.
Δεν φωνάζουμε, σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, δεν κατηγορούμε ούτε υβρίζουμε άλλους/ες υποψήφιους/ες και άλλες παρατάξεις, πολιτευόμαστε με ευθύνη και ήθος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ