Εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ το 12/θέσιο του Νευροκοπίου

0
555

– Με απόφαση του Χρ. Μέτιου διασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου σχολικού κτηρίου
– Διασώζεται πλέον η ελπίδα για την αποπεράτωσή του


 

Το έργο της αποπεράτωσης του κτηρίου του νέου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου εντάχθηκε στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ της περιόδου 2021-2027, με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος. Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει την χρηματοδότηση του έργου και θα οδηγήσει το πολύπαθο έργο σε νέο διαγωνισμό και μάλιστα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας.
Η δημόσια δαπάνη για το έργο είναι 4.515.000 ευρώ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η απόφαση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου έχει κοινοποιηθεί προς τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε που σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ» το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό με σκοπό την αποπεράτωση του κτηρίου τής σχολικής μονάδας που παραμένει δυστυχώς ακόμη στα θεμέλια.
Η ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος τής Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι το πρώτο βήμα για την αποπεράτωσή του. Το νέο 12/θέσιο σχολείο παρέμενε «βαλτωμένο» λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τους προηγούμενους αναδόχους του έργου. Πλέον οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε μπορούν να προχωρήσουν σε νέα δημοπράτηση.
Το έργο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 2023 ως όφειλε από την προηγούμενη προγραμματική συμφωνία. Ένα από τα προβλήματα που άρχισε να αντιμετωπίζει ήταν και η αβεβαιότητα για την συνέχιση της αποπεράτωσής του. Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή δεσμεύεται για την υλοποίηση του έργου ένα ποσό της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ και μεταφέρεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου μέχρι το 2027 (που λήγει η επόμενη προγραμματική περίοδος) ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσει η νέα δημοπράτηση του έργου. Οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό με την προηγούμενη χρηματοδότηση να τελειώνει το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ» που προέρχονται από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση του νέου διαγωνισμού του έργου ξεκινούν ήδη από σήμερα Δευτέρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει η εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο του 2023 θα υπάρχει νέος ανάδοχος του έργου.
Το πολύπαθο έργο έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε «Γεφύρι της Άρτας», αν όχι σε έργο «φάντασμα», αφού εντάχτηκε από το 2016 στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά μέχρι σήμερα προέκυψαν μία σειρά από προβλήματα που αφορούσαν τις εργολαβίες με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμη στα θεμέλια.
Ο προηγούμενος εργολάβος, είχε πάρει 417 ημέρες παράταση σε μια διαδικασία η οποία αποδείχθηκε πραγματικά ψυχοφθόρα για όλους. Υπήρχε και δεύτερος αλλά και τρίτος υποψήφιος ανάδοχος για το έργο από τον ίδιο διαγωνισμό, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να αναλάβουν το έργο, καθώς μεταβλήθηκε και το κόστος του από τις ανατιμήσεις των κατασκευαστικών υλικών.
Η σύμβαση για το 12/θέσιο βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου υπεγράφη από τον ανάδοχο εργολάβο στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018. Τέσσερα χρόνια μετά οι όποιες ελπίδες ότι ο εργολάβος θα ολοκληρώσει τελικά το έργο αποδομήθηκαν πλήρως. Για την ανάγκη περαίωσης του έργου είχαν προηγηθεί συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από τους τοπικούς βουλευτές της Δράμας, ενώ υπήρξαν και αρκετές οχλήσεις προς την πολιτεία από τις τοπικές αρχές.
Το νέο Δημοτικό Σχολείο του Κ. Νευροκοπίου είναι έργο που επεδίωξε να υλοποιήσει ο πρώην Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Β. Γιαννόπουλος, από το 2010. Το σχολείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε επί προεδρίας Παυλόπουλου ξεκίνησε την ανέγερσή του με διαγωνισμό αλλά ο εργολάβος για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να το προχωρήσει. Παραμένει μέχρι σήμερα στα θεμέλια με την ελπίδα να προχωρήσει μέσα από ένα νέο διαγωνισμό αυτή τη φορά, με διαφορετικούς όρους και προφανώς διαφορετικό κόστος, λόγω των ανατιμήσεων που μεσολάβησαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!