Εντατικοί οι έλεγχοι στην αγορά εν όψει της Καθαράς Δευτέρας

0
1576

Κρίσιμος ο ρόλος του καταναλωτή στον έλεγχο των παραβατικών συμπεριφορών.
Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Τακτικότεροι είναι οι έλεγχοι των κτηνιατρικών υπηρεσιών εν όψει της Σαρακοστής και της κατανάλωσης των παραδοσιακών προϊόντων της περιόδου στους πέντε Νομούς της ΠΑΜΘ σημείωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην αγορά κατα τις περιόδους αιχμής όπως η περίοδος της Σαρακοστής και της Καθαράς Δευτέρας, όταν κάποια συγκεκριμένα είδη προϊόντων ζητούνται σε μεγάλες ποσότητες, παρουσιάζεται η ευκαιρία για κάποιους να προχωρούν σε παραβατικές συμπεριφορές με σκοπό το κέρδος. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται σε κάθε τέτοια περίοδο, εξήγησε ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμπληρώνοντας ότι όσο εκτεταμένοι είναι οι έλεγχοι τόσο περιορίζονται τα προβλήματα στην κατανάλωση. Ωστόσο ο μη επαρκής αριθμός προσωπικού, και εν προκειμένω κτηνιάτρων αποτελεί ένα πρόβλημα. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει πολλές κρούσεις προς την πολιτεία προκειμένου να ενισχυθεί το προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών που έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα έχει διατεθεί προσωπικό εποχικού χαρακτήρα λόγω της εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ωστόσο διορισμοί δεν γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια.
Με αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη σημαντικότερος ο ρόλος των ίδιων των καταναλωτών που θα πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους αυτές τις περιόδους κατά τις οποίες καταναλώνονται συγκεκριμένα προϊόντα. Εάν υποπέσει στην αντίληψή τους οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της κατάστασης. Παράλληλα θα πρέπει να προσέχουν ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν την κατανάλωση σαρακοστιανών αυτή την περίοδο.
Tα κριτήρια καταλληλότητας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι τα εξής:
Α. Μαλακόστρακα (γαρίδες, γάμπαρι, καραβίδες, καβούρια αστακοί κ.α)
Τα νωπά μαλακόστρακα φέρουν κέλυφος γυαλιστερό και υγρό, τα πόδια τους είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, τα μάτια τους είναι διαυγή, το κρέας τους είναι κυρίως λευκό και συμπαγές και η οσμή τους είναι ευχάριστη. Τα αλλοιωμένα μαλακόστρακα έχουν κέλυφος ξηρό και γλοιώδες, τα πόδια τους αποσπώνται εύκολα, τα μάτια τους είναι βυθισμένα, η κοιλιά τους μαλακή και γλοιώδης, το κρέας τους είναι μαλακό, με κηλίδες κίτρινες ή μελανές και παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Β. Μαλάκια (Κεφαλόποδα, Οστρακοειδή)
Κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Τα νωπά κεφαλόποδα πρέπει να έχουν οσμή ευχάριστη, σάρκα συμπαγή και ελαστική, πλοκάμια και βεντούζες σταθερά στην έλξη και η επιφάνεια τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, με τα μάτια γυαλιστερά και ζωηρά χωρίς κηλίδες. Τα αλλοιωμένα κεφαλόποδα έχουν μάτια αποχρωματισμένα, σάρκα ξηρή, θολή, μυρίζουν δυσάρεστα και η εξωτερική τους επιφάνεια καλύπτεται από βλέννα.
Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια. κυδώνια, χτένια, αχιβάδες, γυαλιστερές κλπ)
Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με κέλυφος, πρέπει να είναι ζωντανά. Το κέλυφος τους πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα, ενώ το υγρό που περιέχει να είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα του οστράκου πρέπει να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Τα νεκρά όστρακα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη.
Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Στην συσκευασία επάνω πρέπει να είναι ευανάγνωστος ο κωδικός της εγκατάστασης αποκελύφωσης, η διατηρησιμότητα (πέντε περίπου ημέρες από την αποκελύφωση), καθώς και η προέλευσή τους.
Γ. Εχινόδερμα
Οι αχινοί πωλούνται ζωντανοί. Η αναγνώριση των ζωντανών βασίζεται στα αγκάθια τους που μένουν όρθια και κινούνται όταν μένουν σε ηρεμία. Το εσωτερικό υγρό είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο. Δεν αναδύουν δυσάρεστη οσμή.
Δ. Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Για τις κονσέρβες θαλασσινών θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην φέρουν σκουριά, να μην υπάρχει έξοδος υγρού περιεχομένου, και να αναγράφονται στην ετικέτα η ημερομηνία παραγωγής, η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης. Κατά το άνοιγμα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου και των εσωτερικών τοιχωμάτων καθώς και στην οσμή.
Η απόψυξη των αλιευμάτων επιτρέπεται μόνο από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Αυτά διατίθενται συσκευασμένα με την ένδειξη «αποψυχθέντα» και φέρουν τον κωδικό της εγκατάστασης απόψυξης. Δεν επιτρέπεται η απόψυξη στα σημεία πώλησης ακόμη και εάν αυτά επισημαίνονται ως «αποψυχθέντα».
Αλατισμένος μπακαλιάρος, λακέρδα: δεν επιτρέπεται κόκκινο χρώμα (αλλοίωση) και δυσοσμία.
Παστά και καπνιστά αλιεύματα: δεν πρέπει να υπάρχει δυσοσμία και γλοιώδης σάρκα.
Χαβιάρι και μπρικ: δεν πρέπει να υπάρχει δυσοσμία.
Αυγοτάραχο: το χρώμα του είναι συνήθως καστανό, με την εξωτερική μεμβράνη να προσφύεται καλά στα αυγά. Η σύστασή του είναι σκληρή, η οσμή του ευχάριστη και η γεύση του αλμυρή. Όταν είναι αλλοιωμένο η οσμή του είναι δυσάρεστη, η γεύση του πικρή και η σύσταση του μαλακή.
Ταραμάς: το χρώμα του πρέπει να είναι ομοιόμορφο θολό ερυθρό ή λευκό ανάλογα με το είδος ψαριού, η σύσταση του μαλακή, και η οσμή του θυμίζει εκείνη της ρέγκας, η γεύση του είναι αλμυρή και ποτέ δεν πρέπει να είναι πικρή ή όξινη.Δεν επιτρέπεται επιφανειακή ξήρανση (αφυδάτωση), μούχλα και τάγγιση.
Χαλβάς: οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί για την παρουσία αλλεργιογόνων (π.χ. ξηροί καρποί), τα οποία είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στην ετικέτα.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. τα οποία φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κτλ.) και σήμανση καταλληλότητας (ωοειδής) . Οι καταναλωτές, σε περίπτωση που διαπιστώσουν απουσία των προβλεπόμενων ενδείξεων ή ακατάλληλα τρόφιμα μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ