Επιδίωξη η συλλογική διαπραγμάτευση τιμών για τα προϊόντα τους.
Στην υλοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού σχεδίου προχωρά η ΚΟΙΝΣΕΠ “Ηδωνίς” που αποτελείται από μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Δράμας μετά την έγκριση του σχεδίου βελτίωσης προϋπολογισμού 282.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται αγορά παγολεκανών, η δημιουργία χώρου συγκέντρωσης γάλακτος και η αγορά βυτίου που θα συλλέγει το γάλα από τους κτηνοτρόφους. Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια χάρη στην προσπάθεια της διοίκησης του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Δράμας είναι να υπάρξουν οφέλη για τους κτηνοτρόφους που θα μπορούν να διαπραγματεύονται την πώληση του γάλακτος συλλογικά και όχι μεμονωμένα. Η σκέψη είναι απλή. μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος – μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης καλύτερων συμφωνιών στην πώλησή του για τους παραγωγούς.
Στην συνέχεια φαίνεται ότι στα σχέδια των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι η μεταποίηση των προϊόντων γάλακτος που δεν θα αρχίσει από την τυροκόμηση η οποία είναι μια περισσότερο κοστοβόρα διαδικασία αλλά από άλλες μορφές προϊόντων και θα εξελιχθεί σταδιακά. Αρχικός στόχος πάντως παραμένει η συγκέντρωση του γάλακτος σε μεγαλύτερες ποσότητες και κατ’ επέκταση η καλύτερη διαπραγμάτευση στην πώλησή του.
Άλλωστε το θέμα των τιμών του γάλακτος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τους κτηνοτρόφους. Οι ίδιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι από την πολιτεία, προκειμένου στο προϊόν που χρησιμοποιείται τελικά ή πωλείται στην αγορά να είναι εμφανήςη προέλευσή του όπως έχει πει σε προηγούμενες δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Γιάννης Κιτσουκάκης πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ. Στόχος πρέπει να είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει, καθώς οι συγκρίσεις στην ποιότητα θα οδηγήσουν εύκολα τις επιλογές του στο ελληνικό γάλα που είναι ποιοτικά καλύτερο). Ο διαχωρισμός των ελληνικών προϊόντων βέβαια αυτή την στιγμή δεν είναι δεδομένος καθώς το γνωστό φαινόμενο των ελληνοποιήσεων συνεχίζεται παρά τις υποσχέσεις για την πάταξη του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι θεωρούν επίσης σημαντικό ζήτημα και την οριστικοποίηση της νέας ΚΑΠ, στο πλαίσιο της οποίας οι παραγωγοί θεωρούν ότι το βασικότερο μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν και πρέπει να επιλυθεί, είναι η κατανομή των βοσκοτόπων που έγινε πριν από τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της κατανομής μάλιστα όπως έχει σημειώσει ο κ. Κιτσουκάκης “Οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αδικήθηκαν σημαντικά έναντι άλλων περιφερειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κτηνοτρόφοι με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο σε άλλες περιφέρειες παίρνουν διπλάσιες ποσότητες βοσκοτόπων. Αν λοιπόν, όπως ακούγεται, στην νέα ΚΑΠ η ενιαία ενίσχυση υπολογιστεί με βάση τους βοσκοτόπους τότε οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε σύγκριση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση καθώς θα έχουν ταμισά στρέμματα βοσκοτόπων και κατ’ επέκταση θα παίρνουν τα μισά χρήματα από την ενιαίαενίσχυση…
Το θετικό πάντως είναι ότι οι κτηνοτρόφοι της Δράμας δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στα προβλήματα και δρομολογούν εξελίξεις που θα καταστήσουν ευνοϊκότερη την θέση τους στην αλυσίδα της παραγωγής και της διάθεσης του γάλακτος και των προϊόντων του.
Το επενδυτικό σχέδιο στο οποίο προχωρά η ΚΟΙΝΣΕΠ “Ηδωνίς” είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.