Τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Νικηφόρου, που αποτελεί το πρώτο Παρατηρητήριο σε δημόσιο ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου στις 20:00 το βράδυ στο Γυμνάσιο Νικηφόρου. Ακολούθησε Ομιλία του κ. Ιωάννη Σειραδάκη, Ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ, με θέμα «Ύπαρξη οργανικών χημικών ενώσεων απαραίτητων για τη ζωή στο ηλιακό σύστημα και σε μεγάλα μοριακά νέφη του γαλαξία μας» και του Δρ. Άγγελου Τσιάρα, μεταδιδακτορικού ερευνητή Αστρονομίας με θέμα «Πλανήτης Γη: μια σταγόνα στον ωκεανό του σύμπαντος», στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Νικηφόρου».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου για την ονομασία της αίθουσας του εργαστηρίου Φυσικής του Γυμνασίου Νικηφόρου, σε “ Άγγελος Τσιάρας” προς τιμήν του δραμινού επιστήμονα.
Στα εγκαίνια και την ομιλία των δυο επιστημόνων παραβρέθηκαν πολλοί συμπολίτες μας και κάτοικοι της περιοχής. Την Υπουργό παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως που τελικά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί όπως είχε προγραμματιστεί, εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κα Αναστασία Γκίκα. Παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας, Κων/νος Μπλούχος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, η πρώην Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σπυρίδων Κιουλάνης και πολλοί ακόμη.
Τόσο ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης όσο και ο κ. Άγγελος Τσιάρας μίλησαν για τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν σε έναν πλανήτη για να είναι κατοικήσιμος με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δρ. Άγγελου Τσιάρα για την ανακάλυψη εξωπλανήτη με συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης, που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον. Ο κ. Τσιάρας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πλανητών και τα προγράμματα που είναι υπό σχεδιασμό προκειμένου να εξασφαλίζονται περισσότερα στοιχεία στις σχετικές έρευνες.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος» και καθηγητής Φυσικής στο Γυμνάσιο Νικηφόρου κ. Μιχάλης Δογραμματζίδης σχετικά με τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Νικηφόρου, είπε ότι “Το Αστρονομικό Παρατηρητήριο του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου, καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε μετά από 10 χρόνια προσπαθειών. Ο θόλος του παρατηρητηρίου αγοράστηκε με την χορηγία του συλλόγου «Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά». Το κόστος συνολικά του παρατηρητηρίου ανήλθε στις 25.000 ευρώ περίπου. Τα 20.000 ευρώ καλύφθηκαν από δωρεές και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ περίπου από τον Δήμο Παρανεστίου. Το παρατηρητήριο για εμάς ήταν ένα όνειρο ζωής που εκπληρώθηκε. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η λειτουργία του παρατηρητηρίου και οι παρατηρήσεις για εμάς και τους επισκέπτες του. Παράλληλα όμως ξεκινάμε και μια συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε επίπεδο ερευνητικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει στο Γυμνάσιο Νικηφόρου δωρεά εξοπλισμού καμερών από το ΝΟΗΣΙΣ (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας) προκειμένου να γίνονται κοινά πειράματα με το ΑΠΘ και να συγκρίνονται τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων.
Ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε σχετικά με την δημιουργία του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Νικηφόρου ότι “Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό σε πανελλήνιο επίπεδο, διότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα αστεροσκοπείο σε δημόσιο σχολείο και αυτό θα δώσει πρόσβαση στην αστρονομία για πολλούς μαθητές. Η αστρονομία δεν υπάρχει σαν μάθημα μέσα στο σχολείο και κατά συνέπεια δεν υπάρχει εύκολος τρόπος πρόσβασης των μαθητών. Θα δώσει λοιπόν το ερέθισμα σε πολλούς μαθητές να ασχοληθούν ίσως με την αστρονομία και να έρθουν σε επαφή με κάποιο τηλεσκόπιο. Αυτό ισχύει και για τους επισκέπτες που θα μπορούν να το επισκέπτονται. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και μακάρι να είναι παράδειγμα για άλλα σχολεία”.
Ο ίδιος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ και για την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του είπε ότι “Το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης και του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμενα. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου δεν περιμένα τόσο μεγάλη αποδοχή. Χαρήκαμε πάρα πολύ που είδαμε ότι μια έρευνα αστρονομικού επιπέδου, που κινείται πολύ μακρυά από τα καθημερινά προβλήματα και τις ανησυχίες των ανθρώπων έφθασε στο σπίτι τους. Η έρευνα δεν σταματάει ποτέ αλλά χαιρόμαστε όταν βρίσκουμε κάτι καινούργιο να το ανακοινώνουμε…”.