Εντυπωσιάζουν οι μαύροι κύκνοι του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας

0
596

Τέσσερις εντυπωσιακοί κύκνοι, που εισήχθησαν από την Ολλανδία με πρωτοβουλία της ΚΥΚΛΩΨ, εγκαταστάθηκαν το πρωί του Σαββάτου


Τέσσερις νέους εντυπωσιακούς κύκνους απέκτησε το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στον χώρο μπροστά από το «Νησάκι» από το πρωί του Σαββάτου. Το ένα ζευγάρι κύκνων αποτελείται από μαύρους κύκνους (Cygnus atratus) και το δεύτερο είναι ένα ζευγάρι βουβόκυκνων (Cygnus olor) που εισήχθησαν από εκτροφείο υδρόβιων πτηνών της Ολλανδίας.
Το ζευγάρι των μαύρων κύκνων είναι περισσότερο σπάνιο, αφού δεν προέρχεται από την Ευρώπη. Πρόκειται για πτηνά που προέρχονται από την Αυστραλία, αν και τα συγκεκριμένα εισήχθησαν από τις μονάδες εκτροφής που προαναφέρθηκαν. Τα πτηνά θα πάρουν τους κανονικούς πιο έντονους χρωματισμούς του φτερώματος την άνοιξη, όταν και θα ενηλικιωθούν. Ήδη πάντως οι συμπολίτες μας αντιλήφθηκαν την παρουσία τους και, όπως παρατηρήθηκε, από την Κυριακή υπήρξαν αρκετές επισκέψεις στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, από παιδιά και μεγαλύτερους που έσπευσαν να τα θαυμάσουν από κοντά.
H πρωτοβουλία για την εγκατάσταση των κύκνων προήλθε από την ΚΥΚΛΩΨ και τον πρόεδρό της κ. Άρη Θεοδωρίδη, προκειμένου να υπάρξει και πάλι παρουσία των όμορφων και εμβληματικών πτηνών στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπως παλαιότερα, όπως είπαν στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας οι άνθρωποι της ΑΜΚΕ. Για την εγκατάσταση των κύκνων προηγήθηκε συνεννόηση με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και με τον Δήμο Δράμας. Ο στόχος είναι να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν, πολύ πιθανόν, έναν μικρό πληθυσμό του είδους στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Όλα αυτά, βέβαια, εφόσον υπάρξει σεβασμός και φροντίδα στα εν λόγω πτηνά, αφού κύκνοι υπήρχαν και στο παρελθόν στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά εξαφανίστηκαν στην πορεία του χρόνου.
Τη σίτισή τους έχει αναλάβει ένας συμπολίτης μας που ούτως ή άλλως ταΐζει τις πάπιες που βρίσκονται εδώ και καιρό στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Ο ίδιος δέχθηκε, προς τιμήν του, να αναλάβει και το τάισμα των κύκνων που από το Σάββατο έχουν ομορφύνει την πανίδα του πάρκου. Ο χώρος μπροστά από το «Νησάκι» επιλέχθηκε γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν χώροι για κούρνιασμα και θέσεις τροφοληψίας. Τα τέσσερα εντυπωσιακά πτηνά διανύουν την περίοδο της προσαρμογής στο νέο περιβάλλον τους και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΚΥΚΛΩΨ, μέχρι στιγμής δείχνουν να εγκλιματίζονται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ