Επείγον το πρόβλημα μεταφοράς ασθενών

0
5811

Παραμένει με έναν οδηγό ασθενοφόρου όλο το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου


 

Παρά τις προσπάθειες, τόσο του Δήμου Νευροκοπίου όσο και της Κοινότητας Νευροκοπίου, ανάδειξης του προβλήματος της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων, δυστυχώς το λεκανοπέδιο παραμένει με ένα μόνο οδηγό του ΕΚΑΒ που δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες, ολόκληρου του λεκανοπεδίου.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου, κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια για μια θέση μόνιμου παιδιάτρου στο λεκανοπέδιο, επιτεύχθηκε μετά από συνεχείς επαφές με την 4η ΥΠΕ, το πρόβλημα με την έλλειψη επαρκούς αριθμού οδηγών ασθενοφόρων παραμένει. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εξήγησε ότι υπάρχει μεν θέση για οδηγό ασθενοφόρου, αλλά είναι επικουρική και δεν την καλύπτει, κανένας υποψήφιος γιατί υπάρχει προαπαιτούμενο να υπάρχει πτυχίο της σχολής ΕΚΑΒ. Εμείς ως κοινότητα, κάναμε απευθείας έγγραφο προς τον αρμόδιο υπουργό, περιγράφοντας το πρόβλημα. Προτείναμε λύσεις, όπως αυτό της εξαίρεσης του προαπαιτούμενου, πτυχίου από σχολή ΕΚΑΒ, μόνο για το Νευροκόπι, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Λόγω του επικίνδυνου οδικού δικτύου, της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος και της ύπαρξης διασυνοριακού σταθμού. Αυτό θα βοηθούσε και τον υπόλοιπο Νομό Δράμας, διότι αν ένα ασθενοφόρο χρειάζεται να διανύσει 70-80 χιλιόμετρα για να μεταβεί στις κοινότητες Ποταμών ή Μικρομηλιάς του Νευροκοπίου και άλλα τόσα χιλιόμετρα για να επιστρέψει. Προτείναμε τη λύση αυτή ωσότου υπάρξει κάλυψη από εξειδικευμένο προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο ανταποκρίθηκε άμεσα και σύμβουλοι του υπουργείου επικοινώνησαν μαζί μας την επόμενη ημέρα, αλλά μας είπε ότι δεν γίνεται».
Όπως αναφέρει επίσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου, ζητήθηκε (από την Κοινότητα) στο Δημοτικό Συμβούλιο του Νευροκοπίου, να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό και και να του εξηγήσει ακριβώς τι γίνεται. Παρόλα αυτά λύση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας οδηγός για όλο το λεκανοπέδιο που εργάζεται στην πρωινή βάρδια, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, τα έκτακτα περιστατικά, συμβαίνουν συνήθως μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ. Έτσι αναγκάζονται να έρχονται ασθενοφόρα από την πόλη της Δράμας. Έχει τύχει να έρθουν και δυο ασθενοφόρα από τη Δράμα, αλλά σε τρίτο περιστατικό που έγινε την ίδια ημέρα, δεν υπήρχε ασθενοφόρο γιατί έπρεπε να καλυφθούν και οι ανάγκες του νομού.
Μέχρι το 2011 υπήρχαν στο λεκανοπέδιο πέντε οδηγοί, που κάλυπταν όλες τις ανάγκες της περιοχής. Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε ο πρώτος και το 2019 ή 2020 βγήκε συνταξιοδοτήθηκε και δεύτερος οδηγός. Μέχρι και πέρσι υπήρχαν 3 οδηγοί, δυο μόνιμοι και ένας επικουρικός. Φέτος από τους 3 οδηγούς, ο ένας συνταξιοδοτήθηκε ενώ αποχώρησε και ο επικουρικός πριν από ένα μήνα. Αυτό έχει σαν συνέπεια όλο το Νευροκόπι να έχει πλέον έναν οδηγό ασθενοφόρου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου στα «Χ».
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εκφράζει την πεποίθηση ότι με δυο ακόμη επικουρικούς οδηγούς ασθενοφόρων, θα μπορούσαν αρχικά, να καλυφθούν κάποιες ανάγκες μέχρι να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι θέσεις που υπάρχουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ