Έπεσε με το κεφάλι από ύψος 3 μέτρων

0
1945

– Σοβαρά τραυματίστηκε εργαζόμενος σε λατομική επιχείρηση της Δράμας που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Καβάλας
– «Είναι το τρίτο περιστατικό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα» λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στα «Χ»


 

Νέο εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου σε λατομείο της Δράμας καταγράφηκε την Παρασκευή, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, τονίζοντας ότι γύρω στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής, ένας εργαζόμενος έπεσε με το κεφάλι από ύψος τριών μέτρων.
Ο εργαζόμενος κτυπήθηκε κατά λάθος από «Τσάπα» και έπεσε με το κεφάλι, χωρίς μάλιστα να φορά προστατευτικό κράνος, κάτι που θα τον προστάτευε. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε για βοήθεια δεν μπορούσε να προσεγγίσει το λατομείο καθώς ο δρόμος δεν ήταν εύκολα προσπελάσιμος. Έτσι η μεταφορά του τραυματισμένου εργαζόμενου έγινε με ελικόπτερο γύρω στις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Ο εργαζόμενος, τραυματισμένος και με προβλήματα αιμορραγίας, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Καβάλας όπου και εγχειρίστηκε. Τελικώς σύμφωνα με πληροφορίες, ευτυχώς το περιστατικό δεν είχε μοιραία κατάληξη. Ήταν το τρίτο αυτής της μορφής, που συνέβη το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή αν υπολογιστεί και ένα θανατηφόρο περιστατικό με εργαζόμενο σε ανάλογη επιχείρηση που συνέβη στην περιοχή της Άνω Βροντούς του Νομού Σερρών, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας.
Πριν από λίγες μόλις ημέρες, το Εργατικό Κέντρο Δράμας ανακοίνωσε την είδηση ενός ακόμη εργατικού ατυχήματος εργαζόμενου χειριστή μηχανήματος, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την ώρα εργασίας του, οδηγώντας «τάμπερ», μηχάνημα, για το οποίο δεν είχε τη σχετική άδεια, γεγονός που συμβαίνει πολύ συχνά, όπως ανέφερε το Εργατικό Κέντρο Δράμας, διευκρινίζοντας ότι: “Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οδήγηση μηχανήματος χωρίς την εκάστοτε άδεια οδηγεί συχνά σε λάθη και γι’ αυτό πρέπει να τηρείται αυστηρά ο σχετικός νόμος και κανένας χωρίς την ειδική άδεια χειρισμού ή χωρίς την επίβλεψη αδειούχου χειριστή του κάθε μηχανήματος, δεν πρέπει να επιτρέπεται να εργάζεται πάνω σε αυτό. Είναι σαφές ότι το κάθε μηχάνημα έχει τις ιδιαιτερότητές του και γι’ αυτό έχουν προβλεφθεί από το νόμο διαφορετικά διπλώματα. Ως εκ τούτου, οι εργοδότες θα πρέπει ανάλογα με τα μηχανήματα που διαθέτουν να προσλαμβάνουν και τους αντίστοιχους διπλωματούχους χειριστές και όχι να θεωρούν τον κάθε χειριστή πασπαρτού όλων των μηχανημάτων. Δυστυχώς στην περιοχή μας έχει γίνει καθημερινότητα η αναγγελία εργατικών ατυχημάτων και συχνά δυστυχημάτων, πολλές φορές απόρροια της μεγάλης πίεσης που δημιουργεί η εργοδοσία στους εργαζόμενους της. Υπεύθυνοι και εργοδοσία θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η πίεση συχνά οδηγεί σε αστοχίες και λάθη, με αποτέλεσμα το φαινόμενο των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων. Τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας και του Σωματείου Χειριστών & Βοηθών Μηχανημάτων κάθε τύπου και κάθε έργου Ν. Δράμας έχουμε επισημάνει άπειρες φορές και θα τα ξαναπούμε: – Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγιεινής & Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Μεταλλείων για τα λατομεία και της Τεχνικής Επιθεώρησης στους υπόλοιπους χώρους εργασίας. – Αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων όταν δεν συμμορφώνονται οι εργοδότες. – Δημιουργία παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα
– Ευαισθητοποίηση των εργοδοτών ώστε να δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια των εργαζομένων και όχι στην αύξηση των κερδών τους. Αναρωτιόμαστε αυτή η πολιτεία πότε θα ευαισθητοποιηθεί και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα; Αναρωτιόμαστε ως πότε θα συνεχίσουμε να ακούμε για ατυχήματα – δυστυχήματα συναδέλφων; Αναρωτιόμαστε γιατί οι ίδιοι οι εργοδότες δεν φροντίζουν για την ασφάλεια του προσωπικού τους;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ