Επιφυλακτικοί φέτος οι πατατοπαραγωγοί

0
11330

Δύσκολη συγκυρία για τους καλλιεργητές στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου.
Εισαγόμενες πατάτες και αδιάθετες ποσότητες από την υπόλοιπη χώρα απειλούν την κερδοφορία τους.

Με τον κίνδυνο των εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας, κυρίως από την Αίγυπτο, να απειλούν την κερδοφορία τους και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων να μην έχει σταματήσει, οι πατατοπαραγωγοί του Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου συνεχίζουν με συντηρητικές προσδοκίες για την φετινή χρονιά, τις εργασίες της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.
Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της ομάδας πατατοπαραγωγών ΙΚΕ κ. Απόστολος Βέσμελης μιλώντας στα “Χ” σημείωσε ότι η καλλιεργητική περίοδος είναι σε εξέλιξη. Η σπορά ξεκίνησε 15 -20 ημέρες αργότερα από την συνηθισμένη ημερομηνία λόγω των βροχοπτώσεων του Μαρτίου. Ωστόσο, παρότι η σπορά των καλλιεργειών πατάτας ολοκληρώθηκε, υφίσταται πλέον σημαντικό πρόβλημα με την λειψυδρία καθώς από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο δεν σημειώθηκαν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις στην περιοχή. “Έχουν ξεραθεί τα πάντα. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να μας διατεθεί νερό από το φράγμα της περιοχής, για να αρχίσει το πότισμα” σημειώνει ο κ. Βέσμελης.
Η φετινή παραγωγή δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως πέρσι με τον πατατόσπορο. Ωστόσο, άλλα χρόνια πλέον ζητήματα, όπως αυτό των εισαγωγών πατάτας και των ελληνοποιήσεων, συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για την κερδοφορία των καλλιεργητών.

Απόστολος Βέσμελης, Πρόεδρος προσωρινής διοίκησης Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου

“Υπάρχει σοβαρό θέμα φέτος με τις εισαγωγές πατάτας. Μιλώντας με συναδέλφους από την υπόλοιπη χώρα ενημερωνόμαστε ότι οι πατάτες τους πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή. Όσοι βρίσκονται αυτή την στιγμή στο στάδιο της συγκομιδής έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τις εισαγόμενες πατάτες. Αυτό συμβαίνει γιατί πατάτες, όπως η αιγυπτιακή, εισάγονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές και οι ελληνικές παραμένουν απούλητες” εξηγεί ο κ. Βέσμελης, σημειώνοντας ότι δεν έχει σταματήσει και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. “Για να σταματήσει το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια ακόμη” εξηγεί.
Προσπάθεια των πατατοπαραγωγών φέτος είναι να εξασφαλιστούν τουλάχιστον τα επίπεδα των περσινών τιμών, δηλαδή από 20 έως 30 λεπτά το κιλό. Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις πάντως, φέτος δύσκολα θα επιτευχθούν αυτές οι τιμές καθώς υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες πατάτας από τις καλλιέργειες που ήδη συγκομίστηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ δεν έγιναν και εξαγωγές όπως τις προηγούμενες χρονιές. Αν οι ποσότητες αυτές παραμείνουν απούλητες οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην τιμή πώλησης της πατάτας του Κ. Νευροκοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!